發新話題

[others] 紅氣係咪真係咁勁 ?

引用:
原帖由 keln 於 19-11-2017 00:42 發表
有兩個問題想問下
第一樣係,睇翻師兄依家個測試結果,基於開唔晒嘩呶下,紅氣個穩定性比恐龍氣高。
如果我唔追求力度,我可唔可以用紅氣取代top gas呢?
第二樣想問既係,基於第一條問題下,用左紅氣,佢既可擊發 ...
其實最好自己試下,開唔晒嘩呶暫時只係猜測。

回覆 15# 的帖子

Gas壓力越高, 越難打開valve, 即使勉強打得開亦不代表隱定, 在此情況下, 相信可擊發數\氣化效果亦不會比top gas好!

引用:
原帖由 Dave 於 18-11-2017 22:13 發表

紅氣2200 大概是 TOPGAS 既 1.8 倍力
CO2 大概係 TOPGAS 既 6~8 倍力,都是實測的數據。

紅氣2200 個壓一定是遠高於TOPGAS,打出來弱雞只能說支槍未設定好。
不外乎HAMMER 唔夠力敲 22KG 氣,敲得少少都打得 ...
小弟從沒有在hammer是否夠力開盡valve的角度考慮過...
假設馬記hi capa原裝hammer彈弓唔夠力開匣valve,換ANG的沒彈弓彈匣valve,hammer彈弓克服少一度力去開匣valve,我沒試過,但理論上火力會大左,blowback都會勁左。
值得買隻試下

題外話,一般 topgas 12kg,樓主果支白身恐龍氣標明自己係 14kg,WE 又有 2 隻氣 X3 X4 又話自己係大力 D 但唔知幾 kg,比起白恐龍係咪真係大力 D ga 呢?

小弟買左支 X3 返黎之後有人話係紅氣黎搞到我唔敢用

引用:
原帖由 no-name 於 20-11-2017 09:42 發表
題外話,一般 topgas 12kg,樓主果支白身恐龍氣標明自己係 14kg,WE 又有 2 隻氣 X3 X4 又話自己係大力 D 但唔知幾 kg,比起白恐龍係咪真係大力 D ga 呢?

小弟買左支 X3 返黎之後有人話係紅氣黎搞到我唔敢用 ;sw ...
首先恐龍氣罐上面係冇標明 14kg, 只係話 "MORE POWERFUL". 店員話 14kg 我就信.
我們氣我都有興趣再試下, 但官網好似冇講幾多 X 代表咩嘢 . 邊度有料呢 ?
以前聽D人吹到紅氣咁勁, 又話會轟散枝槍又盛, 仲諗著入落枝鋼槍度反下大後座力,點知係完全冇料到. 師兄有興趣既話我可以俾咗用剩果D你.

引用:
原帖由 clay82 於 19-11-2017 16:57 發表

小弟從沒有在hammer是否夠力開盡valve的角度考慮過...
假設馬記hi capa原裝hammer彈弓唔夠力開匣valve,換ANG的沒彈弓彈匣valve,hammer彈弓克服少一度力去開匣valve,我沒試過,但理論上火力會大左,blowback都 ...
AMG 的無彈弓VALVE 主要係因為通氣個孔係大D ,所以流量多D ,同條彈弓其實冇大關係。
但凡事有代價,大VALVE 肯定會出現兩件事,就係耗氣增加,匣亦更快凍。
冬天測過一些GBBR ,普通VALVE VS AMG ,前者個BLOWBACK 明顯唔及後者,但全自動FULL 的話,AMG 快軟過原裝普通流量VALVE,
雙面刃吧。當然天暖你唔需要介意,兩者都可以一雞清到尾,但天冷就見到差異。
BTW 整槍既野,夠用就好,原裝穩定OK,AMG 打出來「勁」D 就好OK,不要改過龍一味勁但賠上穩定性即可。
原創小說:黑鷲

http://ck101.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2660842&extra=page%3D3

引用:
原帖由 walther 於 20-11-2017 10:24 發表

首先恐龍氣罐上面係冇標明 14kg, 只係話 "MORE POWERFUL". 店員話 14kg 我就信.
我們氣我都有興趣再試下, 但官網好似冇講幾多 X 代表咩嘢 . 邊度有料呢 ?
以前聽D人吹到紅氣咁勁, 又話會轟散枝槍又盛, 仲 ...
TANGO 兄之前個POST 用壓力錶測過哂呢堆GAS..
DINO GAS 並不是特別勁。

http://ck101.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2660842&extra=page%3D3

引用:
原帖由 Dave 於 20-11-2017 10:28 發表

TANGO 兄之前個POST 用壓力錶測過哂呢堆GAS..
DINO GAS 並不是特別勁。
恐龍氣市面有兩款, 一款聲稱 12kg, 另一款聲稱 14kg .

引用:
原帖由 walther 於 20-11-2017 10:42 發表

恐龍氣市面有兩款, 一款聲稱 12kg, 另一款聲稱 14kg .
明白,在下買時都是直接說dino gas,之後都沒問過我12定14kg ,照買可也,但打出來的火力應該是最普通那種。

另外上面提支we 1~4x ,在下估計應該是貼牌銷售這種 gas
https://www.youtube.com/watch?v=3yW5g_fasLM

按數字來計,4x 已經是16kg 紅氣的級數。

引用:
原帖由 walther 於 20-11-2017 10:24 發表

以前聽D人吹到紅氣咁勁, 又話會轟散枝槍又盛, 仲 ...
恐龍自己寫的,反而白色我冇試過
https://www.puffdino.com/en/prod ... rup-14KG/e0104.html

X3 X4 我都買左,多謝師兄先~ 但我鋁身 only,就係聽人吹到好勁所以冇用,聽你咁講反而我安心使用下先 XDDD

引用:
原帖由 no-name 於 20-11-2017 11:58 發表

恐龍自己寫的,反而白色我冇試過
https://www.puffdino.com/en/prod ... rup-14KG/e0104.html

X3 X4 我都買左,多謝師兄先~ 但我鋁身 only,就係聽人吹到好勁所以冇用,聽你咁講反而 ...
鑄鋁slide真係要戴左mask先好打
3x blowback已經有明顯分別 無記錯樽身標住唔建議手槍用
我諗佢意思係唔建議原廠we手槍用

成日心思思,想買支紅氣試下,睇完呢個POST.
原來都唔係咁簡單,隨便就咁用. Thx for sharing.

引用:
原帖由 jn_jona 於 20-11-2017 13:11 發表

鑄鋁slide真係要戴左mask先好打
3x blowback已經有明顯分別 無記錯樽身標住唔建議手槍用
我諗佢意思係唔建議原廠we手槍用
我們氣 D Warning 梗係標返比我們 D 槍睇 XDD

BTW X4 睇落最多都係 16kg,今日凍左好多,可能都唔夠 3x 度 topgas 大力,今晚返去帽屎試下先

红氣唔是亂用的,皆因樓主完全未發揮到红氣的力量。。。

Happy shooting!
超齡GAME友/適齡鎗人一個
工作:20年專業舞台EVENT LIVE SHOW 製作導演、監製,廣告、MTV、宣傳片(VIDEO及PHOTO)攝影製作人。

其實有冇師兄真係做過客觀測試 ? 真係好有興趣睇下. 感覺上好多人話紅氣好勁, 又話驚差人用紅氣 + 鋼珠試槍就死啦云云其實都係聽返嚟.

發新話題