21 12
發新話題

[others] 玩 RS SVD 狙擊步槍 (有甚麼需要換、有無精密管)

玩 RS SVD 狙擊步槍 (有甚麼需要換、有無精密管)

剛剛收了枝師兄出讓的 RS SVD 狙擊 AEG,外觀、質感、重量都一流。
但因為小弟第一次玩 AEG,想請教各位師兄,玩呢枝 SVD 有甚麼需要特別注意?有無些 parts 換了會好些?有無精密內管適合它用(64cm左右)?

冇件换的.齒係特規
乜都唔攪就可以

原裝都已經幾準下
我係鴨仔,唔好打我!

都可以照打散望下shimming aoe 密氣果啲,始終放得耐,不過你唔熟可能難啲

可以清下槍管先,
因無乜打過, 彈弓等配件狀態十分良好, 唔洗換, 可檢查下齒輪組本身D油夠唔夠,

另可email 問下(比返serial no.) 原廠最近有冇新波箱齒改良件出過, 有就可以update 下

1 個讚好! TOP

原裝已經近完美,唯一可以追求係換下內管hop up膠

師兄你好,我用準星照門瞄準,命中目標極之精準!但反而用鏡瞄準,命中率就差少少。想問問跟槍果枝 PSO-1 鏡,可唔可以 zeroing? (枝鏡不是北方工業珍品外銷型?)
引用:
原帖由 dogjumpjump 於 2-1-2018 17:42 發表
可以清下槍管先,
因無乜打過, 彈弓等配件狀態十分良好, 唔洗換, 可檢查下齒輪組本身D油夠唔夠,

另可email 問下(比返serial no.) 原廠最近有冇新波箱齒改良件出過, 有就可以update 下

引用:
原帖由 bennytsang16 於 3-1-2018 03:29 發表
師兄你好,我用準星照門瞄準,命中目標極之精準!但反而用鏡瞄準,命中率就差少少。想問問跟槍果枝 PSO-1 鏡,可唔可以 zeroing? (枝鏡不是北方工業珍品外銷型?)
賣比你個個人好似係跟支白俄鏡比你,e支好過北工個支
同埋你zero左支鏡未?

引用:
原帖由 bennytsang16 於 3-1-2018 03:29 發表
你好, 支鏡我拆過出來抺乾淨成支槍先比你, 所以相信要重新歸零
呢技鏡係RS原廠果支, 造工上油都十分近似白俄果支, 表面有明顯凹凸質感, 十分正,
至於係白俄鏡CUT咗反夜視功能的OEM定係RS自己生產, 就不得而知了。

可以肯定的是, 質素係玩具界最好, 有人叫我淨係賣支鏡, 我都唔肯.. 因SVD無鏡要來做乜

支鏡係可以ZERO, 因好耐無玩過, 唔太肯定點較, 不過應該同一般狙鏡ZERO一樣, 睇返相有上下, 同左右兩個旋扭, 你試下用佢來較
同埋都CHECK下上緊支鏡未, 如有點鬆就要調較下個扣鎖個螺絲(好似係.. 忘了)..  

同埋提下你, 上面就係我用的WD40乾式, 記住得閒要保養下鋼身

沉日我仲見到鴨記有得賣!!

呢隻 WD-40 是不是抹鋼身、抹軟膠都好好用?
但呢隻 WD-40 真係好難搵,一般屋村樓下五金舖通常都無得賣,等我放假出廣東道、鴨記看看先。
PSO-1 鏡入電芯可以開刻線發光,但又唔知用邊款電芯?俄仔出過隻 adapter (下圖),可以方便用 AA 電。

引用:
原帖由 bennytsang16 於 3-1-2018 10:47 發表
呢隻 WD-40 是不是抹鋼身、抹軟膠都好好用?
但呢隻 WD-40 真係好難搵,一般屋村樓下五金舖通常都無得賣,等我放假出廣東道、鴨記看看先。
PSO-1 鏡入電芯可以開刻線發光,但又唔知用邊款電芯?俄仔出過隻 adapter ...
umm, 係用一種鈕扣電池, 邊個編號真係唔太肯定, 可能望下說明書有冇講,或我返去查下,
我都唔知有冇留返粒係入面, 因怕爆電池水可能拆咗出來,

係呀, 呢隻我只係見鴨記有得賣, 一放假好去..  之前都好多ching問緊邊度有,
我主要用來保護鋼身, 噴下機械組件, 如trigger set 等, 因為佢持及力好, 唔會咁易流走晒或揮發走晒, 都幾好用,
而軟膠就暫時未做測試
鑵面話淨係PVC PE係唔用得, PVC即係吸塑膠, PE即係保鮮紙之類,   
不過安全D, 如果真係要用係軟膠, 如膠圈, 都係攞D無用的膠圈先做下測試, 試佢一兩日, 睇下有冇溶膠或令其發漲, 無先好用

嘩,原來 WD-40 出新品。乾式潤滑劑、矽質潤滑劑真係要買來試試!最正係保護到金屬、軟膠、O-ring,而且又乾爽、不油膩、不沾塵!

rs svd.......我只擔心d齒
rs svd行4隻齒的,市面無補品

21 12
發新話題