26 12
發新話題

[others] 手拉狙彈道問題, thx~~~

手拉狙彈道問題, thx~~~

小弟岩岩買左枝 AS-01 手拉狙
原裝1.7 J左右, 換左action army hop-up 座, first 6.03 550mm管, vsr-10 紫膠, 打KSC 0.3g bb
今日落場發現, 彈道有D奇怪, 當粒彈飛左40m左右, 就會開始向右飛 (十槍入面有七槍會係咁, 其餘三槍會飛返直線)
試過用0.2g, 0.25g bb, 彈道會更加飄忽
有無有同樣經驗既ching可以幫手解答到呢個問題阿
thx~~~~~

Hop up膠上得直,有冇油入左hop up/bb, 定管,bb品質?都有可能係風向,彈道是否一致?

。3有點太輕了

回覆 2# 的帖子

hop up膠上得直係咩意思?? 唔係太明
槍管清過, 彈用馬記 / KSC
佢最奇怪係, 到左40-50m後先會去右飛, 但係間唔中又會飛直線....

引用:
原帖由 secure12 於 14-1-2018 21:30 發表
。3有點太輕了
.3 輕嗎??
咁應該用.4?? 會唔會反而距離短左嫁?

留意下HOPUP膠下壓點同槍管缺口有冇平衡,因為膠有UN性,有時你覺得正中,你裝返HOPUP膠會有少少篇左或右,
如果點整都係咁,換膠試試

引用:
原帖由 rYaN 於 15-1-2018 01:06 發表
留意下HOPUP膠下壓點同槍管缺口有冇平衡,因為膠有UN性,有時你覺得正中,你裝返HOPUP膠會有少少篇左或右,
如果點整都係咁,換膠試試
明白, 我會再試試
你咁講我諗返裝果時, hop-up膠同chamber都好fit, 我要加silicon再用力先滑到佢入去

引用:
原帖由 boscocheng888 於 15-1-2018 10:56 AM 發表

明白, 我會再試試
你咁講我諗返裝果時, hop-up膠同chamber都好fit, 我要加silicon再用力先滑到佢入去
Hopup膠掂到油就玩完

引用:
原帖由 rYaN 於 15-1-2018 15:34 發表

其實舊膠唔係應該實既咩

引用:
原帖由 rYaN 於 15-1-2018 15:34 發表

膠既外面掂到
一開始無落油, 根本入唔到個hop up座
我唔肯定係隻chamber既問題, 定係紫膠厚過頭

引用:
原帖由 天翔翼 於 15-1-2018 18:05 發表

其實舊膠唔係應該實既咩
係hop-up + 管入唔到chamber, 隻chamber係一體既, 要係前面推入去

用0.36g 牛牛白色bb彈

引用:
原帖由 shoot 於 15-1-2018 21:19 發表
用0.36g 牛牛白色bb彈
請問牛牛姐係邊個牌子?

引用:
原帖由 天翔翼 於 15-1-2018 06:05 PM 發表

其實舊膠唔係應該實既咩
因為膠有UN性...係有時會左右絕住....

引用:
原帖由 boscocheng888 於 14-1-2018 21:01 發表
小弟岩岩買左枝 AS-01 手拉狙
原裝1.7 J左右, 換左action army hop-up 座, first 6.03 550mm管, vsr-10 紫膠, 打KSC 0.3g bb
今日落場發現, 彈道有D奇怪, 當粒彈飛左40m左右, 就會開始向右飛 (十槍入面有七槍會係咁 ...
一支槍打出黎歪,可以有千百個原因。
但還原基本步,所有基礎要做足先。
第一件事係膠同管要裝得直,裝埋入HOP 坐後要搵電筒照下壓點是否置中。
而HOP UP 裝入槍身亦可以偏移,AS01 槍身本身有固定位,如無損壞應該都是置中的。
ACTION ARMY 坐你要留意番粒老鼠屎壓點有冇裝歪或損傷,壓點是準度的生命線,用料不當或安裝瑕疵一樣可以炒到飛天。
最後是豆,正常品牌豆都不會太大差異,但注意一樣野,尤其是手拉狙,
多數是金屬BOLT 插粒豆入CHAMBER,呢一下可大可小,
良好狀態下是輕輕一插已經入哂,不好的情況是大大力「撞」豆入HOP,
最要命的不是操作不順,而是粒豆會被撞花,粒豆一花,莫說精準,就連正常飛行都成問題。
查考方法很簡單,用正常操作速度「隊」粒豆入CHAMBER,之後取回BB 豆,
仔細看看是否有不正常的印痕。
當年玩ARES M40 時曾換了一堆補品,但打起來真的是亂飛,
原來「補品」鎖豆位置太實,次次上彈都磨花豆,當花痕一經HOP 壓點「卒」出來,便甚麼樣的爛彈道也會出現。

至於彈重,合法力之下打0.3 豆其實已經不差,60 米之內目測基本上都是直去的。
用重豆理論上是穩些,但大前題是HOP UP 結構能夠提供足夠的磨擦力讓其旋轉。
有時夾硬將HOP UP 扭到極深去「卒」起0.4 或以上豆,火力可以被大幅壓低,更甚者連豆都噴不出來。

原創小說:黑鷲

http://ck101.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2660842&extra=page%3D3

26 12
發新話題