26 12
發新話題

[others] 手拉狙彈道問題, thx~~~

引用:
原帖由 Dave 於 15-1-2018 22:32 發表

一支槍打出黎歪,可以有千百個原因。
但還原基本步,所有基礎要做足先。
第一件事係膠同管要裝得直,裝埋入HOP 坐後要搵電筒照下壓點是否置中。
而HOP UP 裝入槍身亦可以偏移,AS01 槍身本身有固定位,如無損 ...
借串問一下
有時我上膛果一下把槍個nozzle會卡住,即個nozzle同成個piston未入盡仲有空隙,但又唔能夠隊入去,類似問題雖然唔算頻繁但無論係原裝定楓葉膠都有呢個問題
通常最後解除方法係格硬隊(但依然唔係話格硬就一定得,都係會頂死入唔盡),請問一下點解會發生呢個問題?Thx

引用:
原帖由 天翔翼 於 15-1-2018 22:57 發表

借串問一下
有時我上膛果一下把槍個nozzle會卡住,即個nozzle同成個piston未入盡仲有空隙,但又唔能夠隊入去,類似問題雖然唔算頻繁但無論係原裝定楓葉膠都有呢個問題
通常最後解除方法係格硬隊(但依然唔係話格 ...
有否查看缸頭是否已完全扭實BOLT 身?還有BOLT 尾螺絲是否已完全收緊?
原創小說:黑鷲

http://ck101.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2660842&extra=page%3D3

引用:
原帖由 Dave 於 15-1-2018 23:26 發表

有否查看缸頭是否已完全扭實BOLT 身?還有BOLT 尾螺絲是否已完全收緊?
講起bolt尾,有時已經用六角匙扭實,但射咗十幾槍又會鬆返,原因不明
而家拆咗再裝,暫時未有問題,可能只係時辰未到

引用:
原帖由 Dave 於 15-1-2018 22:32 發表

一支槍打出黎歪,可以有千百個原因。
但還原基本步,所有基礎要做足先。
第一件事係膠同管要裝得直,裝埋入HOP 坐後要搵電筒照下壓點是否置中。
而HOP UP 裝入槍身亦可以偏移,AS01 槍身本身有固定位,如無損 ...
唔該哂, dave兄
我會再試下仔細檢查多次, 拆開佢慢慢汁
不過我覺得最奇怪既係, 粒彈到左40m左右先會開始向右飛 (間唔中又會係直返), 以前玩既狙好似都無見過咁既情況姐

引用:
原帖由 boscocheng888 於 16-1-2018 00:14 發表

唔該哂, dave兄
我會再試下仔細檢查多次, 拆開佢慢慢汁
不過我覺得最奇怪既係, 粒彈到左40m左右先會開始向右飛 (間唔中又會係直返), 以前玩既狙好似都無見過咁既情況姐
30 米打後才發生,正是HOP UP 作用開始明顯之時,其實我估是HOP UP 壓點不穩問題,
一時壓11 點一時壓 1 點鐘,這樣才會左炒右炒。
如果是風向影響,應該一出槍口已經斜了

http://ck101.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2660842&extra=page%3D3

引用:
原帖由 Dave 於 16-1-2018 00:56 發表

30 米打後才發生,正是HOP UP 作用開始明顯之時,其實我估是HOP UP 壓點不穩問題,
一時壓11 點一時壓 1 點鐘,這樣才會左炒右炒。
如果是風向影響,應該一出槍口已經斜了
明白!
等我今晚隻滅聲返左, 拆開佢慢慢搞
搞完星期日打game慢慢試

引用:
原帖由 boscocheng888 於 16-1-2018 10:39 發表

明白!
等我今晚隻滅聲返左, 拆開佢慢慢搞
搞完星期日打game慢慢試
如果講as01 ,上星期日我都試了用0.4 豆,但實際出來是唔多可行,
as01 壓點可能比較窄,要「卒」得起0.4 豆,壓點是極深,幾乎塞死粒豆咁既壓力,
在下本身支槍1.9,set 到0.4 豆平直時得番1.25j
有機會再研下個壓點。最平衡的應該是典型的老鼠屎軟膠壓點。

引用:
原帖由 Dave 於 16-1-2018 10:54 發表

如果講as01 ,上星期日我都試了用0.4 豆,但實際出來是唔多可行,
as01 壓點可能比較窄,要「卒」得起0.4 豆,壓點是極深,幾乎塞死粒豆咁既壓力,
在下本身支槍1.9,set 到0.4 豆平直時得番1.25j
有機會 ...
0.4彈呢個問題, 我睇過好多外國網, 佢地都話氣筒唔夠推0.4
我估計都係要打返0.3 - 0.36g 會比較好

順帶一問, 其實紫膠係咪厚過其他膠? 因為我安裝既時候都比較困難,唔加silicon基本上入唔到action army 隻chamber

引用:
原帖由 boscocheng888 於 16-1-2018 11:04 發表

0.4彈呢個問題, 我睇過好多外國網, 佢地都話氣筒唔夠推0.4
我估計都係要打返0.3 - 0.36g 會比較好

順帶一問, 其實紫膠係咪厚過其他膠? 因為我安裝既時候都比較困難,唔加silicon基本上入唔到action army 隻ch ...
夠唔夠氣其實睇幾樣野,一係管長,二係初速,
初速愈高愈能對應重豆( 因更快離開槍管 ),
AS01 如果打合法力1.9J,550MM 管火力峰值是 0.3 豆
縮短為 500MM 管的火力峰值是處於 0.3~0.36 豆。

火力加大的話,峰值會慢慢向重豆移動,
同樣管長減少的話亦有相同現像。

BTW 0.4 豆雖然不是火力最高峰,但不代表不準,就算火力比0.3 豆低,只係氣缸運作統一,仍然可以打出穩定的火力跟彈道。

樓主試吓換0.3 生氣牛
可能ksc粒彈細食個hop食唔正中間

引用:
原帖由 Dave 於 16-1-2018 21:10 發表

夠唔夠氣其實睇幾樣野,一係管長,二係初速,
初速愈高愈能對應重豆( 因更快離開槍管 ),
AS01 如果打合法力1.9J,550MM 管火力峰值是 0.3 豆
縮短為 500MM 管的火力峰值是處於 0.3~0.36 豆。

火力加大的話 ...
個人留意到重彈令hop up需要增大,係細力嘅彈弓上面,跌j會跌好多。
所以hop up類型同硬度都要注意@@

26 12
發新話題