47 1234
發新話題

[others] ARES AS-01 改裝溫馨小提示

ARES AS-01 改裝溫馨小提示

小弟終於買齊件(外觀件) 可以改枝 AS-01做短管 + 滅聲 (類似vsr g-spec樣).  D件要周圍搵, 周街都無賣ARES既件   有興趣既ching可以pm我, 我可以話你知係邊買.

入正題, 小弟改裝期間發現左有d小問題可以同各位分享下

1. 改短管 + 滅聲, 除左以上兩件需要買外, 另外要買原廠既outer barrel adapter, 因短管比原裝長管要粗, 沒有adapter是裝不上的 (不要買錯了轉14mm的adapter)
2. 轉短管, 不能使用action-army的hop up 座, 應該係因為短管要做CNC 螺旋紋, 相對內徑窄左, 只能使用原裝hop up 座
3. 原裝內槍管(550mm) 也不能使用, 會凸出大約10mm 左右, 待小弟今日去五金鋪cut完再比確實數字各位
4. 其實唔係太關事, 但係都講講.  我發現紫膠相對地厚身, 如果想轉用action-army 既hop up座, 最好搵返薄身既膠.  我試左, 上紫膠既時候十分困難, 但用原裝膠一下就入到hop up 座.

P.S. 順帶一提, 改左之後, 好似比原裝要輕身些少

外觀大約係咁
[img][/img]

外管凸出部分
[img][/img]

2 個讚好! TOP

引用:
原帖由 boscocheng888 於 2018-1-18 10:53 發表
小弟終於買齊件(外觀件) 可以改枝 AS-01做短管 + 滅聲 (類似vsr g-spec樣).  D件要周圍搵, 周街都無賣ARES既件   有興趣既ching可以pm我, 我可以話你知係邊買.

入正題, 小弟改裝期間發現左有d小問題可以同各位分 ...
Support DIY

Looking Cool!

引用:
原帖由 Ben_9413 於 18-1-2018 11:14 發表

Support DIY

Looking Cool!
唔係DIY啦, D件出面全部買到, 只係內槍管長度唔岩姐
都係見到有呢D小問題要注意, 所以想同各位ching分享姐

引用:
原帖由 boscocheng888 於 2018-1-18 11:17 發表

唔係DIY啦, D件出面全部買到, 只係內槍管長度唔岩姐
都係見到有呢D小問題要注意, 所以想同各位ching分享姐
D hop up 座尺寸換膠果D都係好分享來的

o吾買條510裝落去?

頗型的外觀
原創小說:黑鷲

http://ck101.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2660842&extra=page%3D3

引用:
原帖由 Ben_9413 於 18-1-2018 11:25 發表

D hop up 座尺寸換膠果D都係好分享來的

o吾買條510裝落去?
510我覺得短過頭, 同埋又要洗多幾舊
試下cut左先, 橫掂都係幾廿蚊, 唔得先再買
如果我無度錯數, 應該540mm 岩岩好, 不過我cut左做535mm先, 穩陣D

引用:
原帖由 Dave 於 18-1-2018 11:26 發表
頗型的外觀
唔型都唔會哂心機整
遲下等"快閃日"去買隻再型D既handguard

引用:
原帖由 boscocheng888 於 18-1-2018 11:29 發表

510我覺得短過頭, 同埋又要洗多幾舊
試下cut左先, 橫掂都係幾廿蚊, 唔得先再買
如果我無度錯數, 應該540mm 岩岩好, 不過我cut左做535mm先, 穩陣D
如果CUT 完,要買些小鑽咀(打磨咀)去刨番好個管內毛邊開斜口。

http://ck101.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2660842&extra=page%3D3

引用:
原帖由 Dave 於 18-1-2018 11:31 發表

如果CUT 完,要買些小鑽咀(打磨咀)去刨番好個管內毛邊開斜口。
如果唔開斜口會點?
我本身諗住用砂紙磨反順佢

玩槍樂趣之一,就係把槍攪攪新意思. Thx for sharing.

1 個讚好! TOP

引用:
原帖由 boscocheng888 於 18-1-2018 11:35 發表

如果唔開斜口會點?
我本身諗住用砂紙磨反順佢
其實唔開斜口都係冇咩問題
不過慣性都係會磨下佢,尤其是銅管,用候CUT 刀的話,切口多數有些凹凸不平毛邊

引用:
原帖由 Dave 於 18-1-2018 15:25 發表

其實唔開斜口都係冇咩問題
不過慣性都係會磨下佢,尤其是銅管,用候CUT 刀的話,切口多數有些凹凸不平毛邊
岩岩上D鬼佬網睇左下, 好似話斜口可以慢慢release D 空氣, 唔會一下爆出黎wor
但係有D人又話無分別
磨就一定嫁啦, 界到手都唔好

引用:
原帖由 boscocheng888 於 2018-1-18 15:46 發表

岩岩上D鬼佬網睇左下, 好似話斜口可以慢慢release D 空氣, 唔會一下爆出黎wor
但係有D人又話無分別
磨就一定嫁啦, 界到手都唔好
真鐵好大分別

Agree, 玩具至少無o甘'界'手安全D

引用:
原帖由 Ben_9413 於 18-1-2018 16:37 發表

真鐵好大分別

Agree, 玩具至少無o甘'界'手安全D
真鐵當然大分別
但係頭先睇到一篇野話, 槍冠唔balance會影響, 但係無槍冠唔影響準度

等我試完唔開斜口, 睇下有冇大分別再同大家share

整完好好睇呀巴打
可以換埋sear再拉bolt拉得順d

47 1234
發新話題