27 12
發新話題

IPSC Production 槍

IPSC Production 槍

請問師兄們,除左公廁 Glock 之外你地會唔會用其他槍呢?
小弟想用 FN57 但 safety 好似有 D 唔就手
求推薦~

PS: 自膠,特然醒起睇 Gun List 原來冇 57 份

M&P9 都係考慮之一,正等緊馬記支 M&P9L

P38... 讓 round 首選

引用:
原帖由 safety_tim2003 於 2-2-2018 17:58 發表
其實比賽槍除了要考慮外觀,更重要考慮維修、後勤、賽例要求等因素,G系同M&P是比較多維修件(買個支全新都叫平)

建議先看看賽例有關Production槍要求、Gun list
先多謝師兄指教,要求同Gun list 我都尙算清楚明白
唯獨識既師兄都一味話用hicapa打open. Glock打production,真係好悶
所以先想八下有冇師兄用其他槍

引用:
原帖由 magichour 於 3-2-2018 01:51 發表

見過有人用 P226, M9. 但論性能, glock 氣槍是有優勢的.
的確論本體性能後勤特性,glock唯一係輸trigger行程

引用:
原帖由 新手一隻 於 3-2-2018 03:54 發表
呢個post講緊真槍ipsc定氣槍ipsc?
師兄你唔好玩我la

引用:
原帖由 tf141 於 3-2-2018 13:27 發表
FN5-7係一枝Single Action手鎗嚟,唔打得Production
係未有咁多仿Strike Fire手鎗如M&P, XDM等等GBB推出之前,除咗Glock,我知道有好多人用P226
我仲以為FN57唔用得係因為真槍用5.7彈 TIM

引用:
原帖由 magichour 於 4-2-2018 01:21 發表

production 的槍要 load and make ready, 如果有 external hammer, 要先 decock.
但 glock 不是 external hammer, 無需亦無得 decock.

而且氣槍 glock 其實 load and make ready 時, internal hammer 已經 u ...
謝師兄詳細指教!以氣槍黎講 XDM 除左後勤差之外係咪同 Glock 接近一樣?
我再睇睇其他馬記槍資料先

回覆 22# 的帖子

詳細!但 Guns List 睇返 APSC 果個好 D? 雖然係唔 update...
http://www.hkapsc.org/rulebook/2 ... n%20Guns%20List.pdf

回覆 29# 的帖子

謝師兄再指教!

Double check 過 Guns List 上有既馬記槍,係得 XDM 同 Glock 係 Single action 加冇 manual safety

其實 2 支槍我都有,操作上 XDM 同 Glock 非常相似
後勤冇得比
XDM 本身大支小小,會比 Glock 冇咁好渣(手細既話)
自稱用左大口徑飛機,性能同後座力都 up,確實性能up幾多唔學但後座的確係大 D
不過話晒 XDM 都算係 Marui Gen 2 既槍,可能會好少少少少卦

會試下汁汁支 XDM 落場睇下咩情況先

引用:
原帖由 magichour 於 6-2-2018 23:44 發表

係 IPSC 角度, 支槍越少後座力會越好. 無 grip safety 亦比有 grip safety 好一點.

但如果樓主想用 XDM 打 production 也沒有問題. 只要留意改裝限制就可以了.
是的,小後座,SA,冇 manual / grip safety,改件奇多....
其實睇完一大輸都明白返點解 Glock 最好
但就係支 Glock 啱啱打柴,手上仲有 XDM FN57 HK45 PX4
可能會先用埋 XDM 玩住先
結果可能都係會轉返 Glock

多謝師兄指教

引用:
原帖由 horenhim 於 7-2-2018 14:18 發表

slide 頂有開洞wor....
唔怪得 34 都唔得 la

引用:
原帖由 horenhim 於 7-2-2018 15:32 發表

非也, 34係competition model....再加上槍管超過127mm, 可看前文/參考例書.
原產Glock 17並無頂上圓洞, 那自然是不可以.
都講明是custom"改裝型", 走去打"原廠組" , 不是不合邏輯嗎?
其實大可以去參加standar ...
你又啱 wo, 17 本身都長過 127mm,唔係因為有窿
btw 我係知 17c 點解唔用得的 XD

引用:
原帖由 pbay 於 7-2-2018 18:31 發表

等我一路都以為係 production (of airsoft gun)
點知係production (of real steel)
我最初都以為係,所以馬記支 M&P9L 都唔得 la

附件

7-2-2018 18:38

引用:
原帖由 horenhim 於 7-2-2018 18:52 發表
點解咁灰嘅?你可以用嗰啲槍打standard 或open 組别wor!
師兄你指我?我唔灰 ar, 都仲有好多槍可以玩~ 認真先轉返 Glock
不過小弟傾向同 3GN 同 Wargame 統一,加上唔想花錢改槍,所以不太想玩 standard 同 open

引用:
原帖由 magichour 於 7-2-2018 21:40 發表

想用 glock 或 XDM 都無問題. 最緊要玩得開心, 射得開心.
係,乜槍都玩下,唔想一味練失去玩唔同槍既樂趣~

27 12
發新話題