27 12
發新話題

IPSC Production 槍

推返自己 post 先
話說最近見到 Detonator 出左條冇開窿既 5 inch slide 比 M&P9L
外觀似係普通 Performance Center M&P 9L Pro Series CORE 但 marking 有 D 唔同
而 Pro Series CORE 係喺 IPSC (not AA) Production List 度的
請問有冇師兄知咁可唔可以落 Production 比賽呢?

另外 M&P 系列本身係有冇 thumb safety 版本,咁可唔可以閹左汽槍個 safety 用市面上既塞塞返個 safety 㝫扮野呢?

問題比較複雜,小弟個會得一位師兄係打 P,仲要唔係用 M&P,所以比較無奈冇師兄解答到我問題... 希望呢度既師兄們可以幫手解答,謝謝

附件

4-12-2018 00:03

引用:
原帖由 TheOrigina1 於 4-12-2018 00:18 發表

oot
都幾靚仔
唔知有無人出膠身比佢?
你指下身定 slide?
full marking 下身吉打有出
slide 就唔會有廠出膠吧

引用:
原帖由 horenhim 於 4-12-2018 12:11 發表

除非Marui/WE/cybergun原裝的是MP core,
否則換套kit上去變MP core=prod legal這理論是不通的
因位pord div的基本原則就是一定要用回原廠零件(除了準星還有些許微量改裝)
祥細可以參考IPSC AA例書

你的 ...
咁咁咁咁有趣
係就 GG 了,一時心急買鬼左 tim...

如果普通 9 換 9L kit 可能叫改左 setting (大幅加長內管)
但其實馬記果支本身已經係 9L CORE 黎,不過 ported 左... 咁換返做唔 ported 唔知算唔算灰色地帶...

而 AA 例書係寫話要跟果份 4 年冇 update 過既 gun list... 又冇寫可以換金身
但換金身已係平常事,亦有聽師兄講過跟真鐵份 gun list 就得

始終 p 都係太小眾... 有好多唔清析既地方...

引用:
原帖由 Contingency 於 4-12-2018 16:07 發表

[另外 M&P 系列本身係有冇 thumb safety 版本,咁可唔可以閹左汽槍個 safety 用市面上既塞塞返個 safety 㝫扮野呢?]

如果我係RO,我見到你支槍有thumb safety,但冇應有功能....我可以話你支槍有安全問題 ...
師兄誤會了,小弟意思係直頭拆左粒 thumb safety 制,然後填返個窿
其實我到而加都搞唔清夠竟係可以用汽槍砌到同真係有呢個 model 一樣既槍出黎(例如散砌支 glock, m&p9 換 slide 變 9L)
定係要用返原廠汽槍喺 on list 既先得

引用:
原帖由 horenhim 於 5-12-2018 09:34 發表

香港以前是可以的, 但2017起跟IPSC AA的賽例就不可以了,
舉例你用Glock marui就用原裝marui,WE就用原裝WE, Marui 改WE的金屬slide也是不行的喔.

你舉的例需要Marui有出冇ported 的外管供替換才算合例, 其他 ...
慘... 好彩買完槍同 slide 都未開封...
即係而加改金身都唔得? 實係用左其他牌子 wo
謝師兄詳細解答

引用:
原帖由 horenhim 於 5-12-2018 10:21 發表

打其他division囉, 你可以慢慢改....
實不相暪,在下並唔想玩一個支槍閹到變 fix slide AEG 既遊戲...
我心目中既改裝都係想改改外觀等支槍靚仔 D 但想 keep 返支槍完整功能,但原來係我一直有誤會...
如果跟制到咁不如索性 cut 鬼左 production 算 la, 仲搞乜 production optics

引用:
原帖由 TheOrigina1 於 5-12-2018 10:34 發表

幫你收左佢
攬多陣先!真係全新星期六先買 ar 陰公

師兄所言甚是,但因為始終係屬於競技,自然想同相同條件下既對手交量先知道差距,因為咁先分咁多 division 吧,自己亦只係低手冇能力讓人半臂。

P 組最弱智係,一係就跟 "原廠汽槍",有咩汽槍就用咩汽槍,乜都唔郁得,但理得我拎支 Hi Capa M&P9L PC Proted 落場,最多限槍管長度;但而加又要學人地真鐵咁又唔可以開㝫款又限口徑又乜乜物物,落喺 AA 度變左不倫不類。如果連膠 side 都唔換得咁真係反智到一個點... 而我想打 P 唔係因為想打 "原廠",只係 P 先係一支 full function 既槍

自己玩 IPSC 唔係因為鐘意 IPSC,只係單純鐘意槍。本身惗住的起心肝下年報下,但如果 D 例係咁既都係算了。

純粹呻下,師兄既資料非常有用,提供到我問左幾個月都冇人答到我既資料比我,再次感謝師兄指導

引用:
原帖由 horenhim 於 5-12-2018 11:49 發表

如果只係想拎自己中意的槍射打std便可, 如要加鏡打open便是.
我覺得氣槍prod optics好難流行, 主要是沒款, 然後就是你遇上的問題.
D 例咁膠,想流行都難...

其實我都用支真。全原裝 TM G19 打左 2 個月,真係爽過 G17 十倍,不過係新果條 M&P9L slide 太靚仔先惗住轉會

引用:
原帖由 cky0311 於 5-12-2018 13:22 發表
後座力係咪大過g17
係大過 G17 唔少, slide 往復都快 D
個人體感 G19 膠 Slide > G17 鋁 Slide > G17 膠 Slide

引用:
原帖由 Contingency 於 5-12-2018 17:00 發表
打IPSC又唔係個個支槍後座力大同輕槍GE,至少我支STD冇開洞,其實點解唔問平時訓練D人或者會長??
冇人打 P... 問暈都冇人 firm 到... 咁辛苦就 rules 我都係砌支自己鐘意既款 hea 打下算

27 12
發新話題