發新話題

IPSC Production 槍

為甚麼用Glock?
because other PD airsoft guns are kinda shit

為甚麼用Glock好似好D咁?
因為氣槍Glock是single action trigger而依然是production legal (不要問點解)

我用其他槍得唔得?
on gun list咪得囉...........

為甚麼我個支好L正的__槍晤比打Production?
因為有gun list 同賽例規範

賽例傳送區:
http://www.hkapsc.org/rulebook/IPSC_Action_Air_Rulebook_2017_Chinese.pdf
見 p.88 附錄 D4: Action Air Production 組別

http://www.ipsc.org/rules/proddiv.php
而家gun list係跟IPSC網站的

http://www.ipsc.org/rules/rules_faq.php.
IPSC division FAQ
Production懶人包看這裡.

咁你話D marking有分別得唔得? 一般是比的, 如果形狀不同就不ok了

最終決定權在誰手上?
唔係你, 唔係我, 係阿公決定
如有懷疑使用前可以問主辦單位, 免得比人送去Open

群居終日,言不及義,
好行小慧,難矣哉!

引用:
原帖由 pbay 於 5-2-2018 10:27 發表

CZ 75 SP01 ACCU Shadow 竟然唔可以用響production
CZ custom shop 用shadow 改出來, of coz not
不過佢對target sight可以用落普通shadow wor!
群居終日,言不及義,
好行小慧,難矣哉!

引用:
原帖由 no-name 於 6-2-2018 11:25 發表
詳細!但 Guns List 睇返 APSC 果個好 D? 雖然係唔 update...
http://www.hkapsc.org/rulebook/2 ... n%20Guns%20List.pdf
2017 AA 例係跟IPSC網頁, 不明白可以參考#22例書 的 p.88 附錄 D4: Action Air Production 組別 第8點 (回帶)
講多少少, list 有 氣槍又有就用到喇~most likely
引用:
原帖由 EF66-1192 於 6-2-2018 12:28 發表
其實我唔明點解 有usp45 tac ,mk23又唔得
為甚麼我個支好L正的__槍晤比打Production?因為有gun list 同賽例規範 (回帶)
最終決定權在誰手上? 唔係你, 唔係我, 係阿公決定 (回帶)

hope it helps
群居終日,言不及義,
好行小慧,難矣哉!

引用:
原帖由 g3a4user 於 7-2-2018 14:00 發表
聽講Marui GLOCK Custom不可用來打production,其實係咩原因?
slide 頂有開洞wor....
群居終日,言不及義,
好行小慧,難矣哉!

引用:
原帖由 no-name 於 7-2-2018 14:40 發表

唔怪得 34 都唔得 la
非也, 34係competition model....再加上槍管超過127mm, 可看前文/參考例書.
原產Glock 17並無頂上圓洞, 那自然是不可以.
都講明是custom"改裝型", 走去打"原廠組" , 不是不合邏輯嗎?
其實大可以去參加standard 或open組別, 那就少點顧慮.
群居終日,言不及義,
好行小慧,難矣哉!

引用:
原帖由 pbay 於 7-2-2018 17:36 發表

點解17c唔得 ?  
ported model
雖然氣槍是無意義的
群居終日,言不及義,
好行小慧,難矣哉!

點解咁灰嘅?你可以用嗰啲槍打standard 或open 組别wor!
群居終日,言不及義,
好行小慧,難矣哉!

引用:
原帖由 no-name 於 4-12-2018 00:03 發表
推返自己 post 先
話說最近見到 Detonator 出左條冇開窿既 5 inch slide 比 M&P9L
外觀似係普通 Performance Center M&P 9L Pro Series CORE 但 marking 有 D 唔同
而 Pro Series CORE 係喺 IPSC (not AA)  ...
除非Marui/WE/cybergun原裝的是MP core,
否則換套kit上去變MP core=prod legal這理論是不通的
因位pord div的基本原則就是一定要用回原廠零件(除了準星還有些許微量改裝)
祥細可以參考IPSC AA例書

你的見解並沒有錯, 但是不能套用在production (optics) 上, 你的方案只可以打open

群居終日,言不及義,
好行小慧,難矣哉!

引用:
原帖由 no-name 於 4-12-2018 12:37 發表

咁咁咁咁有趣
係就 GG 了,一時心急買鬼左 tim...

如果普通 9 換 9L kit 可能叫改左 setting (大幅加長內管)
但其實馬記果支本身已經係 9L CORE 黎,不過 ported 左... 咁換返做唔 ported 唔知算唔算 ...
香港以前是可以的, 但2017起跟IPSC AA的賽例就不可以了,
舉例你用Glock marui就用原裝marui,WE就用原裝WE, Marui 改WE的金屬slide也是不行的喔.

你舉的例需要Marui有出冇ported 的外管供替換才算合例, 其他廠商出的換了也不可以打prod div
群居終日,言不及義,
好行小慧,難矣哉!

引用:
原帖由 no-name 於 5-12-2018 10:17 發表

慘... 好彩買完槍同 slide 都未開封...
即係而加改金身都唔得? 實係用左其他牌子 wo
謝師兄詳細解答
打其他division囉, 你可以慢慢改....
群居終日,言不及義,
好行小慧,難矣哉!

引用:
原帖由 no-name 於 5-12-2018 10:33 發表

實不相暪,在下並唔想玩一個支槍閹到變 fix slide AEG 既遊戲...
我心目中既改裝都係想改改外觀等支槍靚仔 D 但想 keep 返支槍完整功能,但原來係我一直有誤會...
如果跟制到咁不如索性 cut 鬼左 production 算 ...
你理得人做乜, 你一樣可以打大blowback的槍一樣可以有表現
氣槍终歸都係條slide pop pop pop, 我早已經看化了

不過要帶住浪漫競爭又怕"洩底"比人的心情, 我也是明白的.
群居終日,言不及義,
好行小慧,難矣哉!

引用:
原帖由 no-name 於 5-12-2018 10:33 發表

實不相暪,在下並唔想玩一個支槍閹到變 fix slide AEG 既遊戲...
我心目中既改裝都係想改改外觀等支槍靚仔 D 但想 keep 返支槍完整功能,但原來係我一直有誤會...
如果跟制到咁不如索性 cut 鬼左 production 算 ...
production是原廠組阿...你改咁多野就不是"原廠", 我想這大概是條例限制的精神
就算如你所願一樣有人會judge你又要做"原教旨派"又要整色整水, 那些改槍改到飛起的人也許也會看不順眼阿
很多事情也是一體兩面的, 對不?
群居終日,言不及義,
好行小慧,難矣哉!

引用:
原帖由 no-name 於 5-12-2018 11:22 發表
師兄所言甚是,但因為始終係屬於競技,自然想同相同條件下既對手交量先知道差距,因為咁先分咁多 division 吧,自己亦只係低手冇能力讓人半臂。

P 組最弱智係,一係就跟 "原廠汽槍",有咩汽槍就用咩汽槍,乜都唔郁 ...
如果只係想拎自己中意的槍射打std便可, 如要加鏡打open便是.
我覺得氣槍prod optics好難流行, 主要是沒款, 然後就是你遇上的問題.
群居終日,言不及義,
好行小慧,難矣哉!

引用:
原帖由 no-name 於 5-12-2018 11:54 發表

D 例咁膠,想流行都難...
煩到嘔, 我去打open算
群居終日,言不及義,
好行小慧,難矣哉!

突發奇想, 用Marui USP+佢個mount+佢個膠dot
應該會好玩過用Glock改, 支槍打topgas硬呀, 爽過Glcok成倍
群居終日,言不及義,
好行小慧,難矣哉!

發新話題