發新話題

海洋公園小童入場費加價?

海洋公園小童入場費加價?

又係喎

政府一向都資助海洋公園,同海洋公園派門票無直接關係。

引用:
原帖由 reniless 於 1-3-2018 01:18 PM 發表
政府一向都資助海洋公園,同海洋公園派門票無直接關係。
幅圖既道理其實唔係完全唔通
雖然全香港市民每年都有一張免費入場卷
但係佢宣讀財政預算既方式客觀黎睇就係政府以提供3.1億元為條件令海洋公園派1萬張飛俾學生
而事實上1萬張絕對唔夠分 而當小學生需由成年人陪同入場黎睇 免費俾12歲以下兒童入場分分鐘錢賺得仲多左

而個人感覺 如果佢肯資助海洋公洋 其實同時也可以預留多3.1億元為港人提供每人一串魚旦
我相信後者會比前者更能令香港人開心

海洋公園蝕錢呀ma, 16同17年度夾埋蝕4億幾,
呢3億都未夠冚.

盛智文一走左就唔掂.......

迪迪尼又唔見佢派, 走去派海馬公園

大家都赤字, 不用分得那麼細

除非係, 左手錢交右手錢啦...
學識 素養 價值觀

勞心者治人
勞力者治於人
治於人者食人
治人者食於人
天下之通義也

引用:
原帖由 tinyau1134 於 1-3-2018 15:09 發表
迪迪尼又唔見佢派, 走去派海馬公園

大家都赤字, 不用分得那麼細

除非係, 左手錢交右手錢啦...
香港正苦係迪迪尼股東,比錢迪記=比錢美國
https://www.hk01.com/01博評-政經 ... 盤香港蝕-美國賺的帳

我要玩耍故我在

我相信唔只係派入場門票 應該包餐飲套票
或者可能會有團賞團睇動物/特別活動
我更相信唔會只有1萬張

引用:
原帖由 sam524 於 1-3-2018 07:15 PM 發表
我相信唔只係派入場門票 應該包餐飲套票
或者可能會有團賞團睇動物/特別活動
我更相信唔會只有1萬張
以現時一般公運方式 3.1億大體上最幫到佢地管理層填數
條數填好左 就有錢分 1張免費票如果帶到2個人付費 派100萬張都唔係問題
政府要資助公園營運促進旅遊消費唔係問題 但佢同學生津貼列為同一類 呢種包裝方式至係問題
佢地區派魚旦都可以促進該區人流 分別在於對市民受惠效益
財金官僚睇帳面數字覺得經濟好 但現實大部份錢俾上層仕人士分左
基層人士 你睇下某巴士公司將一份人工分拆底薪+獎金
拎齊都只係一般收入就知間公司有幾好

回覆 7# 的帖子

香港政府擁有52%股權, 赤字都有一半係香港人
學識 素養 價值觀

勞心者治人
勞力者治於人
治於人者食人
治人者食於人
天下之通義也

冇計! 今時今日! 弱勢正苦!

我覺得今年..財神波..派錢都派得幾攪笑.
好似DSE,醫保都有得派. 有D似係官商勾結 Thx for sharing.

引用:
原帖由 kornhill401 於 2-3-2018 10:55 發表
我覺得今年..財神波..派錢都派得幾攪笑.
好似DSE,醫保都有得派. 有D似係官商勾結 Thx for sharing.
諗起佔領試場正式啟動都興奮

白痴無药医,軍醫都幫你唔到!
超齡GAME友/適齡鎗人一個
工作:20年專業舞台EVENT LIVE SHOW 製作導演、監製,廣告、MTV、宣傳片(VIDEO及PHOTO)攝影製作人。

發新話題