45 123
發新話題

美軍綠貝雷在尼日爾遭伏擊,槍戰被殺片段曝光

美軍綠貝雷在尼日爾遭伏擊,槍戰被殺片段曝光

美軍陸軍特種部隊「綠扁帽」(Green Beret),去年十月在Niger執行巡邏任時遭ISIS伏擊致四名美軍被殺,槍戰及美軍被殺的過程曝光︰

影片Link︰
https://www.youtube.com/watch?v=X3fOJuiKa0k

引用:
原帖由 bennytsang16 於 7-3-2018 17:20 發表
美軍陸軍特種部隊「綠扁帽」(Green Beret),去年十月在Niger執行巡邏任時遭ISIS伏擊致四名美軍被殺,槍戰及美軍被殺的過程曝光︰

影片Link︰
https://www.youtube.com/watch?v=X3fOJuiKa0k
輕裝護送隊遇正敵方主力...
奇怪係同行班尼日爾軍閃晒, 佢地做咩唔走 ? 斷後嗎 ?

"....去年十月在Niger執行巡邏任時遭ISIS伏擊致四名美軍被殺."

這不完全正確.
這隊軍是受到指令撓道去配合直升機去突襲情報顯示位於Tongo Tongo的IS藏身點.
最終直升機突襲不成事, 只剩下路上這班人到達目的地, 而目的地沒有敵人.

突襲的人員空手而回, 回程上卻遇上突襲.
同時遇襲死亡的還有4名尼日爾軍人, 及同行的尼日爾翻譯員.

戰爭就是這樣.
雖然按DoD及國務院講法,
美軍在尼日爾境內只限於訓練及顧問層次,
不涉及戰鬥.

引用:
原帖由 loveless 於 7-3-2018 18:13 發表
"....去年十月在Niger執行巡邏任時遭ISIS伏擊致四名美軍被殺."

這不完全正確.
這隊軍是受到指令撓道去配合直升機去突襲情報顯示位於Tongo Tongo的IS藏身點.
最終直升機突襲不成事, 只剩下路上這班人到達目的地, ...
咁講綠扁帽真係中伏,中左空軍伏

引用:
原帖由 Lolanto 於 8-3-2018 01:13 發表

咁講綠扁帽真係中伏,中左空軍伏
唔一定空軍

雖然政治不正確...
但美軍射爆D 「敵人」時大家大呼HERO 萬歲。
現在HERO 比人射爆... 其實真是沒多少悲傷感...WAR IS WAR...
你射得人.. 人射得你...你正義...對方也相信自己是正義。
原創小說:黑鷲

http://ck101.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2660842&extra=page%3D3

做得軍人,唔係你死,就是我亡, 預左卦. Thx for sharing.

Job nature係咁,真係冇得怨,當兵就預咗。
究竟世界上還有神嗎?

引用:
原帖由 kornhill401 於 8-3-2018 12:50 發表
做得軍人,唔係你死,就是我亡, 預左卦. Thx for sharing.
Trump 正正就係因為向事件中殉職軍人的家屬講 "軍人預左" 而又搞出個公關災難.

每次有呢類新聞曝光時,
固然大把人關住戰鬥過程、傷亡、英勇與否...
不過同時間, 好多人亦諗到一個問題:
點解美軍可以在尼日爾境內進行軍事行動?

引用:
原帖由 loveless 於 8-3-2018 13:47 發表

Trump 正正就係因為向事件中殉職軍人的家屬講 "軍人預左" 而又搞出個公關災難.

每次有呢類新聞曝光時,
固然大把人關住戰鬥過程、傷亡、英勇與否...
不過同時間, 好多人亦諗到一個問題:
點解美軍可以在尼日爾境內進行軍事行動?
睇佢地裝備都唔似預計會直接戰鬥. 所以應該唔係有目的咁進攻.
似係做軍事顧問, 偵查, 巡邏, 護衛之類.
其實一句話反恐就得, 大把藉口.

引用:
原帖由 pbay 於 8-3-2018 17:15 發表

睇佢地裝備都唔似預計會直接戰鬥. 所以應該唔係有目的咁進攻.
似係做軍事顧問, 偵查, 巡邏, 護衛之類.
其實一句話反恐就得, 大把藉口.
如果真係想去了解一件事,
與其話唔似、應該唔係、似係,
不如唔好靠估,
不如花點時間去睇下美國、法國、尼日爾各自不同版本的說法,
分析一下究竟係巡邏,
定係一個kill or capture行動.

題外話,
一句話反恐並唔係大晒.
2001年911事件發生後3日,
美國國會緊急通過AUMF 法案,
在反恐保安前題下,
給予美國總統不需程序而批准進行軍事行動的權力.
這些年來這個特權一共被行使了37次,
遍及全球包括阿富汗/古巴/吉布提/厄立特里亞/埃塞俄比亞/格魯吉亞/伊拉克/肯尼亞/利比亞/菲律賓/索馬里/敘利亞/也門

尼日爾並不在其中.

引用:
原帖由 loveless 於 8-3-2018 18:40 發表

如果真係想去了解一件事,
與其話唔似、應該唔係、似係,
不如唔好靠估,
不如花點時間去睇下美國、法國、尼日爾各自不同版本的說法,
分析一下究竟係巡邏,
定係一個kill or capture行動.
...
我唔係美軍, 又的確只能靠估bor. 可能你係 ?

只係按美軍一貫行事習慣, 過往主動做突擊, 一定注重空中優勢.
睇佢裝甲車又無, 空中支援又無, 用部豐田van去主動進攻? 係有d唔合常理law.

引用:
原帖由 pbay 於 9-3-2018 10:58 發表

我唔係美軍, 又的確只能靠估bor. 可能你係 ?

只係按美軍一貫行事習慣, 過往主動做突擊, 一定注重空中優勢.
睇佢裝甲車又無, 空中支援又無, 用部豐田van去主動進攻? 係有d唔合常理law.
我唔係美軍.

每個人處事方法都唔同,
你喜歡靠估,
我慣常分析,
各有生存空間

估從來不是罪,
就像商業界的大班,很多時都要靠估。
但他們的估是基於大量經驗和資訊,作出最可能的猜測,
如果有確實可信的資料,一般來說是不會去「估」,而是會計算。
只有當「當下資料不足而必須作出決定」時,才會去估。
但不同人的估有不同層次,有些人,明明資訊唾手可得卻不功課,
胡說八道再掟一句「信則有不信則無」,這是樹頭講估佬的「估」,
當年樹頭圍聽的大多是無學識的小民,
任吹任講無人敢話不是。
但2018 年了,圍在樹頭的最低限度都識上網,吹水而不被識破真是不易。
很多講估佬都轉職做物流了,主要搬的貨物是龍門。
原創小說:黑鷲

http://ck101.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2660842&extra=page%3D3

45 123
發新話題