發新話題

醉漢搶槍轟警

引用:
原帖由 bennytsang16 於 15-3-2018 13:34 發表
記得有親建制議員都話,香港現時的警員「低學歷、易失控、體能差」。2014年北區醫院大陸漢成功搶奪衝鋒隊員配槍並發射事件;今次多名警員處理醉酒鬧事,期間有警員被搶槍及射傷事件,足以證明現時的警員普遍無能力保 ...
因為冇人call你而你又試過趺電話,所以以後都唔帶手機出街?

引用:
原帖由 1stsfod 於 15-3-2018 13:43 發表

點解又過到ge
https://hk.news.appledaily.com/l ... e/20170330/19974546
證明依家D人連幻想同現實都分唔清,或者根本就唔願意去分清, 莽下判斷.師兄既客觀態度係呢個年代係較鮮見.

講開又講, 醉酒佬只會做簡單動作, 而左輪無manual safety, 所以出事,
換曲尺會唔會好D ?  我睇未必.

如果跟便衣換P250DCc 果類, DAO trigger, 一樣無manual safety,
估計都係chambered carry(近似返左輪操作減少重新訓練需要), 即係一樣draw槍簡單動作就開得.
除非換埋level 2,3 holster, 否則一樣防止唔到同類事件.

即係話問題根源係響個holster度, 唔係支槍度

問題係幾名差人都掀唔住一個醉酒佬
鎮壓市民時又識用胡椒噴霧? 點解今次又唔用呢
「Reality is a prison, Your mind can set you free.」

槍械係可以殺人既武器,電話係咪?同一枝槍,可以殺賊亦可以殺警。正如幾任一哥上立法會都會講,現時香港治安良好,罪案率低、破案率高。事實上,同八九十年代省港旗兵橫行相比,今日時今日香港涉及槍械既嚴重罪案已經少之又少,而每個警察員已經配備警棍、胡椒噴霧等武器;而且自從「梁成恩案」之後,警員出勤都行孖必可以互相支援。所以,每名警員每次執勤都配槍既安排,並非必要。
引用:
原帖由 LCH925 於 15-3-2018 13:48 發表

因為冇人call你而你又試過趺電話,所以以後都唔帶手機出街?

件案都仲要查、攞口供、化驗各樣。呢度個個都Airsoft專家上身咁?好多留言根本明顯超錯,回都費事。

引用:
原帖由 bennytsang16 於 15-3-2018 16:20 發表
槍械係可以殺人既武器,電話係咪?同一枝槍,可以殺賊亦可以殺警。正如幾任一哥上立法會都會講,現時香港治安良好,罪案率低、破案率高。事實上,同八九十年代省港旗兵橫行相比,今日時今日香港涉及槍械既嚴重罪案已 ...
早排先有單斬人,係在埸警員開槍平息
再之前雲南恐襲,就係因為內地公安當時唔會配槍係身,警察只可以拎棍仔同班一神教徒開片導致多人死傷
配槍呢家野同門鎖一樣,唔係因為用唔到就等於冇用

回覆 14# 的帖子

倫敦差佬?
https://www.nbcnews.com/news/world/why-london-won-t-arm-all-police-despite-severe-terror-n737551

學識 素養 價值觀

勞心者治人
勞力者治於人
治於人者食人
治人者食於人
天下之通義也

以前警察應付牽涉大量人群既示威( 唔係暴動 )係唔帶槍,  因為一來驚俾人搶槍, 二來帶槍都唔可以用, 因為咁多人既環境下根本唔容許開槍.

話分兩頭 開槍果個警察都好野 同袍比人搶左槍 醉酒佬仲開槍
都可以做到先警告後開槍

引用:
原帖由 jn_jona 於 15-3-2018 19:59 發表
都可以做到先警告後開槍
邊度有先警告後開槍 好似得醉酒佬開槍炸喎

引用:
原帖由 jn_jona 於 15-3-2018 19:59 發表
都可以做到先警告後開槍
我話最好嘢就係可以做到開槍擦傷個犯,唔致命而又制服到個犯嗰度好嘢.
呢單嘢個犯只係喳把介刀, 警員三個 head shot 送佢走 : https://hk.news.appledaily.com/l ... e/20140506/18711007

引用:
原帖由 1stsfod 於 15-3-2018 20:23 發表

邊度有先警告後開槍 好似得醉酒佬開槍炸喎
警察都開左槍

引用:
原帖由 walther 於 15-3-2018 20:24 發表

我話最好嘢就係可以做到開槍擦傷個犯,唔致命而又制服到個犯嗰度好嘢.
呢單嘢個犯只係喳把介刀, 警員三個 head shot 送佢走 : https://hk.news.appledaily.com/local/daily/article/ ...
醉酒都咁好野 唔醉真係槍王

其實唔應該爭議幾多個警察都制服唔到一個醉漢,個個都覺得自己勁好好打,我相信警察目標只是想制動佢,並唔係毆打佢令佢受傷無得還撃先拉佢,所以根本兩回事。第二警察唔會甘願比佢搶掛,搶到有機會冇命架喎,我相信佢已經盡咗力保護,打唔中要害係萬幸。

發新話題