發新話題

醉漢搶槍轟警

引用:
原帖由 jn_jona 於 15-3-2018 20:53 發表

警察都開左槍
邊個source講
https://hk.news.appledaily.com/b ... e/20180315/57948353
「佢從同事個槍袋搶槍出嚟」,並連開三槍,一名警員右手及右腳中槍,另一警員右腳亦被子彈擦傷,疑犯最後被制服拘捕,案件列傷人處理。兩名警員無生命危險

http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/ ... ef101622738440330f6
【08:10】現場消息稱,沙田軍裝巡邏隊一車5人到場,登樓處理該宗家庭糾紛時,在單位外發現兩母子,1男1女警員負責向疑犯母親錄取口供,1名沙展及2名男警則向疑犯調查,惟疑犯情緒失控,不停手舞足蹈,向母親指罵,又向警員潑酒,並欲衝向母親,3名警員遂將疑犯按在地上;糾纏間,有人搶去一名警員佩槍,連開2槍,以致2名警員中槍受傷,之後疑犯持手槍再射第3槍,惟未有命中目標,多名同胞見狀衝前將疑犯制服。

https://www.hk01.com/%E6%B8%AF%E ... 8%E8%A2%AB%E7%A0%B4
據了解,事發時五名警員接報上樓調查,其中兩名警員向報案的母親查問;三名警員則負責向疑犯了解。當時,醉酒的疑犯發難,已被扣上手扣的他,伸手入其中一名林姓警員的槍袋,還未拔出手槍,已射出兩發子彈,其中一槍射傷林姓警員的右大腿及右手,流彈並射傷了另一位湯姓警員。疑犯搶走警槍,再向天花板發射一槍,其後被警員制服。

引用:
原帖由 jn_jona 於 15-3-2018 20:54 發表

醉酒都咁好野 唔醉真係槍王
唔醉酒夠鬼胆搶鎗咩。。。

Happy shooting!
超齡GAME友/適齡鎗人一個
工作:20年專業舞台EVENT LIVE SHOW 製作導演、監製,廣告、MTV、宣傳片(VIDEO及PHOTO)攝影製作人。

警察除非在特殊環境之中,否則是應該佩鎗的。。。這點軍醫是支持的。。。

Happy shooting!
超齡GAME友/適齡鎗人一個
工作:20年專業舞台EVENT LIVE SHOW 製作導演、監製,廣告、MTV、宣傳片(VIDEO及PHOTO)攝影製作人。

引用:
原帖由 1stsfod 於 15-3-2018 21:06 發表

邊個source講
https://hk.news.appledaily.com/b ... e/20180315/57948353
「佢從同事個槍袋搶槍出嚟」,並連開三槍,一名警員右手及右腳中槍,另一警員右腳亦被子彈 ...
sor我睇錯
睇左related既新聞撈亂左

好多人講就天下無敵,祝百發百中

頭像超出 30 kb 上限
簽名超出 100 kb 上限

今時今日做差大哥係慘啲架喇,就算成功制服倒個醉酒鬼,都會比人話3抽1勝之不武。
現場情況係點就無人知嘰, 假如3位差大哥企定定係醉酒鬼面前都比人搶咗支炮又開幾槍,咁就真係又點兒那個,但事實係咪就係咁?
查實早幾年都發生過糾纏間比人插隻手指入槍袋打晒六飛,有啲野係無法防止,差大哥既工作就係有危險性。
至於事件結局應該好多人都好喜歡,無半個市民受傷,只係差人受輕傷又拉到人,條傻佬又有排返唔到屋企,網民又可以笑啲差佬無鬼用,皆大歡喜!

引用:
原帖由 key1981 於 16-3-2018 01:49 發表
今時今日做差大哥係慘啲架喇,就算成功制服倒個醉酒鬼,都會比人話3抽1勝之不武。
現場情況係點就無人知嘰, 假如3位差大哥企定定係醉酒鬼面前都比人搶咗支炮又開幾槍,咁就真係又點兒那個,但事實係咪 ...
未拔槍都開到槍, 講到尾都係槍袋問題, 換左硬式槍袋已經防到.....

回覆 36# 的帖子

馬後炮 ?
點至算馬前炮 ?
事情發生咗至會引發討論, 理論上全部都係馬後炮,
唔係現場唔肯定當時情況就唔可以討論 ? 咁就基本任何人都唔應該討論,
如果係咁, 可能呢個水區都可以唔駛存在啦

放鬆D啦師兄 ,呢度係吹水區, 唔係警局或法庭, 唔明點解咁多師兄咁嚴肅, 教人應該點吹至合符規則

引用:
原帖由 bennytsang16 於 15-3-2018 13:34 發表
記得有親建制議員都話,香港現時的警員「低學歷、易失控、體能差」。2014年北區醫院大陸漢成功搶奪衝鋒隊員配槍並發射事件;今次多名警員處理醉酒鬧事,期間有警員被搶槍及射傷事件,足以證明現時的警員普遍無能力保護自己枝配槍。為了警員自身及市民安全起見,社會應該認真思考,是否需要容許每名警員每次出勤都配槍。.
即係那位議員話過香港現時的警員「低學歷、易失控、體能差」呢?
如果要話係梁婆娘, o甘我會建議將佢全段發言貼出黎, 睇晒前文後理, 而唔係穿鑿附會摘句生義.

因為如果按這種斷章截句式邏輯,
講得直D即係龍門任搬,
那同樣理由一樣可以搬去限制玩具槍.

引用:
原帖由 walther 於 16-3-2018 09:56 發表
馬後炮 ?
點至算馬前炮 ?
唔係現場唔肯定當時情況就唔可以討論 ? 咁就基本任何人都唔應該討論,

放鬆D啦師兄 ,呢度係吹水區, 唔係警局或法庭, 唔明點解咁多師兄咁嚴肅, 教人應該點吹至合符規則  
吹水應該係你喜歡亂

引用:
原帖由 walther 於 16-3-2018 09:56 發表
馬後炮 ?
點至算馬前炮 ?

吹水應該係你喜歡亂Up又得,
你喜歡嚴肅又得.
要不然大家乜都只係容許符合自己喜好既聲音存在,
甘就唔係吹水啦.

引用:
馬後炮 ?
點至算馬前炮 ?

放鬆D啦師 ...
歡迎對號入座
"放鬆D啦師兄 ,呢度係吹水區"
不能同意更多
頭像超出 30 kb 上限
簽名超出 100 kb 上限

真係以為制服一個發緊酒癲的醉酒佬咁易咩.....D無情力大到呢.....

引用:
馬後炮 ?
點至算馬前炮 ?

放鬆D啦師 ...
馬後炮都有觀點與角度! 賽後檢討是人知常情! 在兩極之斤分析作出實際討論行動才有真正進步!

發新話題