發新話題

[認真] 無良水貨佬

引用:
原帖由 pbay 於 21-3-2018 18:45 發表
唔洗滑坡到咁遠的.
機場, 高鐵, 直通車都好多人搭, 都係咁check,
邊有人投訴私隱呢.

你搭飛機都唔會投訴安檢啦, 點解搬左去羅湖落馬洲就會有另一套價值觀 ?
1 - 出入境人數已經是 7 ~10 倍之差未計大時大節再 x 2
2 - 行李是先寄倉再慢慢照,人就簡單安檢上機,可分開做亦不需大量人手在大堂爆箱
3 - 陸路關口無人會同你身份核實收行李貼sticker 再搬去貨物區慢慢check,一律都係即時執行人同行李不會分開,
需同時操作的人手必然多並且需要快,別忘了check 完body 行李仲要排隊過關,
到時過一次關閒閒地花你廿幾三十分鐘以上,即係塞車,到時深圳灣條隊尾插到出深圳灣條橋應該感謝p 兄智計。

到呢刻p 兄是否仍然覺得「差唔多」呢?
即係好似秦王修長城咁款,我要萬里長城你班友就同我諗掂佢,唔夠人呀?請人啦,唔夠位呀?擴建啦?d 人排長龍呀?24 小時關口啦,
但目的係乜?目的竟然係為左「防止有人走水貨或危害無知小朋友」,呢個大義真係不得之了。
人既思想很獨立亦很自由,但談實務事請實務地想,不是掟一句「大義」出來就要人人披荊斬棘犧牲任何野都在所不計,p 兄呢種叫極權主義,
同p 兄平時口口聲聲的自由民主是背道而馳,當然龍門位置可升可跌,甚至變得無影無蹤射極都唔會中,在下完全明白及接受。

原創小說:黑鷲

http://ck101.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2660842&extra=page%3D3

引用:
原帖由 ++朗++ 於 22-3-2018 09:57 發表

機場高鐵要安檢係因為呢個係高速移動ge密閉環境
任何危險品都可以令乘客逃生無門
簡單嚟講係困獸鬥

你過羅湖關口之後
大家各散東西
又點可以相提並論呢?
出左香港關, 到未入大陸關之間, 係羅湖橋, 落馬州橋, 點各散東西法
空間都頗為密閉, 有危險品響橋中間出事一樣逃生無門

引用:
原帖由 Dave 於 22-3-2018 10:30 發表

1 - 出入境人數已經是 7 ~10 倍之差未計大時大節再 x 2
2 - 行李是先寄倉再慢慢照,人就簡單安檢上機,可分開做亦不需大量人手在大堂爆箱
3 - 陸路關口無人會同你身份核實收行李貼sticker 再搬去貨物區慢慢ch ...
一個好政府係對外地人凶狠極權, 對本地人就要手鬆, 玩下自由民主.
大陸係一個對內極權社會, 極權下易養出惡人, 香港邊關變得極權一點去應對惡人亦係必需.
加強檢查怕會引起反彈嗎 ? 不怕的, 反正買左水炮車, 漆彈槍, 音波炮, 可以日日響邊境佈防, 過關邊個嘈就打邊個.

引用:
原帖由 pbay 於 22-3-2018 14:22 發表

一個好政府係對外地人凶狠極權, 對本地人就要手鬆, 玩下自由民主.
大陸係一個對內極權社會, 極權下易養出惡人, 香港邊關變得極權一點去應對惡人亦係必需.
加強檢查怕會引起反彈嗎 ? 不怕的, 反正買左水炮車, 漆彈 ...
民主自由法治新定義

引用:
原帖由 loveless 於 22-3-2018 14:46 發表

民主自由法治新定義
每次睇到P兄的偉論我都好興奮
觀點新鮮尚且難得,更難得係P兄居然可以保持新鮮

引用:
原帖由 LCH925 於 22-3-2018 14:52 發表

每次睇到P兄的偉論我都好興奮
觀點新鮮尚且難得,更難得係P兄居然可以保持新鮮
概嘆生不逢時, 若P兄搭時光機返去做大總統, 應該係另一番風光.

路過搭訕,以前成日聽人講(未見過拖入黑房)深圳仲係邊防睇場嗰年代,啲人真係過關唔敢嘈,驚畀邊防拖入黑房揼。到家陣冇咗邊防睇場後就不時見到啲人過關九唔搭八搵架嘈,但啲公安又唔想理,嗰一刻真係好想有傳說中邊防走出嚟揼柒佢0地,啲惡人真係睇見就煩。

「加強檢查怕會引起反彈嗎 ? 不怕的, 反正買左水炮車, 漆彈槍, 音波炮, 可以日日響邊境佈防, 過關邊個嘈就打邊個. そ

其實大家是在討論 怎樣可以防止貪小便宜的人帶一些在香港合法,但在內地違法的貨品過關......

P兄的想法是否過激?

引用:
原帖由 reniless 於 22-3-2018 15:13 發表
路過搭訕,以前成日聽人講(未見過拖入黑房)深圳仲係邊防睇場嗰年代,啲人真係過關唔敢嘈,驚畀邊防拖入黑房揼。到家陣冇咗邊防睇場後就不時見到啲人過關九唔搭八搵架嘈,但啲 ...
無錯喇, 惡人需有惡人磨,
海關入境太斯文就應付唔到新時代

引用:
原帖由 loveless 於 22-3-2018 14:46 發表

民主自由法治新定義
受兄台感染, 依家在下好支持獨裁同極權

引用:
原帖由 pbay 於 22-3-2018 16:05 發表

受兄台感染, 依家在下好支持獨裁同極權
可能因為我冇P兄買龍門時隨門奉送的風趣包,
所以唔能明P兄所言何物

新聞是門神的頭馬六輝啊! 只能敬告大家天作業,尤可違。自作孽,不可活

引用:
原帖由 33tt 於 22-3-2018 15:46 發表
「加強檢查怕會引起反彈嗎 ? 不怕的, 反正買左水炮車, 漆彈槍, 音波炮, 可以日日響邊境佈防, 過關邊個嘈就打邊個. そ

其實大家是在討論 怎樣可以防止貪小便宜的人帶一些在香港合法,但在內地違法的貨品過關...... ...
小學生通常會認為只有暴力是唯一解決問題的方法
想最當我小六亦都好崇拜納粹、德三
誰人不曾讀過小學,包容下啦

話時話門神低調左咁多既
佢之前個網頁又雙槍雄又剩

悟空你又唔聽書嘞!
門神響台灣論壇俾人圍攻之下宣布投降...
曾經有分身,Chok多佢兩下,好快又凹水收皮。
引用:
原帖由 jn_jona 於 22-3-2018 19:44 發表
話時話門神低調左咁多既
佢之前個網頁又雙槍雄又剩
究竟世界上還有神嗎?

發新話題