21 12
發新話題

台灣露天416A5 笑話

台灣露天416A5 笑話

頭先上露天見到 明知人地打少個零,係都要下標,有咩可能賣1,200 台幣先得架.
唔通比1,200人地 真係會寄枝12,000 既槍比你咩   真係笑到甩轆

5條友4個幾鐘內落標~ 唔通都係天真無邪小學雞?

唔好笑呀,分分鐘商家搏見報,什麼願意承擔錯誤云云
真係寄,當比廣告費架

回覆 3# 的帖子

咁係因為我有時都會係露天賣下野咁~
1,200 既平貨我都要諗係會唔會入左數唔出貨啦 師兄可能唔知台灣幾多詐欺 好多人偷/買人地銀行戶口跟手開個露天AC賣假貨
你唔驚1,200 台幣買條蕉姐 我驚啊~

同埋你可能冇同過台灣人相處啦. 佢地性格好奇怪,覺得用咁少錢買到咁既貨係好正常~ 一分錢一分貨

我都唔明有咩好笑
見到平野去搶有咩問題?
如果係真既就地上執到寶,如果係假既又有何損失 ?

引用:
原帖由 kongchak 於 23-3-2018 22:58 發表
咁係因為我有時都會係露天賣下野咁~
1,200 既平貨我都要諗係會唔會入左數唔出貨啦 師兄可能唔知台灣幾多詐欺 好多人偷/買人地銀行戶口跟手開個露天AC賣假貨
你唔驚1,200 台幣買條蕉姐 我驚啊~

同埋你可能冇同 ...
$12000就實唔係假貨

回覆 5# 的帖子

可能我用賣家角度去睇啦~ 咁你有你既角度
你覺得唔好笑~OK

回覆 7# 的帖子

我諗到既係 明知人地標錯價 都死要匯款比人叫人出貨 搞到出動到台灣消委會 搞完一大輪先肯接受退款
唔係講笑~呢個係我對台灣普遍人既印象

回覆 6# 的帖子

可能我諗法有問題啦. 或者你唔明我笑點係邊
有時賣家冇貨會改價做1蚊或者9,999元  但係標1,200 就覺得可以用1,200 買到... 我覺得佢地諗法好笑
頭先睇到賣家已經改番12,000
然而我買野都會睇對方評價過100 冇差評 基本先會去下標~

引用:
原帖由 新手一隻 於 23-3-2018 23:43 發表

冇貨改9999,再表明冇貨唔會發貨就見得多。
改1蚊再任得人買就真係未見過。

如果貨物冇特別註明,但又唔可以用標價買到,
咁擺件貨出嚟做乜?
又要擺上貨架,又唔可以買,不如執咗佢算啦做乜生意 ...
話你知改1蚊既原因係因為 露天既機制賣家賣野係商品價格收2% 做露天手續費 但係如果你set 1蚊 買家交完訂單再改 佢係冇辦法收到你手續費

你唔信可以露天搜價格1至1元 呢個係台灣露天特色泥 你唔明好正常 我解釋比你聽
同埋你自己上網google露天標錯價 居然有人開post 問賣家標錯價匯左款肯退款但唔肯出貨 點對付佢好既文章
明白我想講咩嗎? 台灣人普遍冇你理想中咁好 台灣獨立~普遍覺得香港都係大陸素質 台灣勁過大陸香港因為自己有民主 有民主就吊打你地  然而冇咩國際觀 ebay買野唔識 一枝 Birchwood Casey 可以賣1千台幣
唔明師兄你想同我嗌咩 因為我係用泥係台灣生活過既角度去睇呢件事  香港唔同台灣 你要用香港果套代入泥睇呢件事 我覺得有d唔係太合適

付款後賣家唔發貨,買家去追討係消費者權益嚟。
就算道德層面上,你都唔可以假設買家一定知道件嘢標錯貨,為執小便宜而落單。

咁呢個Point我係同意~ 事實上買家有可能真係唔識野。

明碼實價付款不能收貨,賣家犯錯怪買家,叫捍衛自身利益之人咪搞事,如此想法先好笑。
望君早日飛升老闆,不須與區區買家同購於一店內。

咁今次單野好明顯係標錯價啦~如果個買家係識野,個銀碼差個零 說明果度冇話打折 新槍泥正常係要統一售價

回覆 13# 的帖子

OK~ 你覺得用咁既價錢買到枝新出既VFC 416A5 我反而覺得你好怪~
事實上諗下就知冇可能 我笑緊佢地離地 銀碼差個零 說明果度冇話打折 而且新出
正如我10樓所講,亦解釋左原因 為何而笑 但你唔明 唔緊要  
因為你唔了解台灣及台灣人。 用你既角度覺得我錯~ok 冇問題 我樂意接受
本來社會就有不同聲音唔係樣樣都非黑即白,我覺得好笑 所以分享 但你覺得我唔應該笑,但你自問冇用過台灣網購平台
根本唔熟識流程,我估計你應該係對台灣有好多美好幻想,所以我先會提到台灣人既諗法,然後你話冇興趣討論台灣。
其實大家角度唔一樣,但唔一定你錯就我岩,你岩就我錯。
總結一下 你覺得唔好笑,你覺得我唔岩,但你都唔了解台灣文化台灣人台灣網購,我點解要聽你講?去改變我既諗法?
最後如果師兄相信1,200 twd買到呢枝槍,我只能說你有點天真。

或者你不彷用其他角度睇呢件事,如果銀行職員拎多左錢比你個金額可能係(12,000-1,200) TWD , 數目唔少講緊台灣22K 月薪 呢度都半個月糧啦 佢可能要自己填數。基於良知你會比番佢嗎?
說白點
假設師兄去槍鋪買槍 枝槍打價寫360 hkd
a 拎360 元出泥埋單
b 你好似打少左個零
c 請問360 係真定假

請問師兄係唔係要懶死唔走堅持你既說法用360元 買枝槍?
請問用360元買3600 元既槍 聽落正常嗎?
如果你搬出你既說法同鋪頭溝通,旁邊既客會點諗?

以上留番比你思考

人的本性,表露無遺.唔係果D高科技電子黨,寶藥黨...等等.
經常都可以騙到咁多人. Thx for sharing.

21 12
發新話題