發新話題

中美貿易戰究竟打唔打得成 ? 將對香港有何影響 ?

共和黨人歷來背後金主主要是美國軍工實體企業和德州農埸主
還有雖然不願承認但實際存在的白人至上主義金團
PO哥雖然想滿足佢地,但沒有殖民主義支持下是打不了貿易戰的
何況不入口美國大豆,最開心肯定係東北國企
無論打與不打,中國總有一方有利,美國亦如是

不過如果繼續打,同時美國不能爭取到對其他地區進行農產出口
共和黨可能就少一筆支助
總統都可能要換一個

說到為何打貿易戰,就是某國千方百計去盜取人家的科研成果,用差不多零成本的方式轉為己用,卻對外宣稱自己開發成功。
以下又有一個例子:
http://hk.on.cc/cn/bkn/cnt/news/ ... 0405_05011_001.html
究竟世界上還有神嗎?

都係果句啦.
組割d高層官員既老婆仔女二三四奶叔伯兄弟係咩國人?

如果美國停止輸出高科技產業到中國! 平均每年有50萬中國學生到外國流學! 大部分在美國/英國! 習帝一句停止任何學生流學外國! 第二步唔批準中國人移民任何外國至業!  一鑊金!

䁫! 今個回合美佬終於識玩談談打打,打打談談!

個市佢玩哂!

M兄回覆又令人失望。
再Review 多次先回覆喇,咁冇水準,唔怪之得話屈就囉!
引用:
原帖由 MG-42 於 5-4-2018 23:47 發表

聽到你講美國人冇人走私...  我真係笑左

人講Apple, 你走去講國狗
人講中文, 你走去講殘體
人講中國, 你走去講中共

咁國狗中國出淨係中共出?
咁中文中國出淨中共出?

咁你乜國藉 ? 哈哈 :XX ...
究竟世界上還有神嗎?

半夜睇到個美市倒昇,回心微笑。
引用:
原帖由 rho837 於 6-4-2018 00:07 發表
䁫! 今個回合美佬終於識玩談談打打,打打談談!

個市佢玩哂!
究竟世界上還有神嗎?

雙方繼續 we 云云 we 云云~ 隔空比劍鬥招式,幾時埋牙拚內功? 得閒先啦
原創小說:黑鷲

http://ck101.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2660842&extra=page%3D3

引用:
原帖由 JBL 於 6-4-2018 09:26 發表
【香港輕新聞】4月3日,中國宣布多項惠農政策,包括對多個省份實施大豆補貼,被外界視為對制裁美國「作準備」。今天(4日)下午,中國財政部發表聲明指,將對原產於美國的大豆等106項商品加徵25%關稅。隨著貿易戰愈演 ...
中國早應該多補貼自家農產, 提倡愛國用國貨,
國內自產自銷, 唔洗運來運去, 減少炭足印, 環保好多

美國大豆可以渣油做生物燃料代替石油, 有剩就運去非洲中東支援下難民飢民, 順便收買人心,
世界和平大愛環保, 乜都搞掂晒

引用:
原帖由 48191 於 5-4-2018 20:34 發表
說到為何打貿易戰,就是某國千方百計去盜取人家的科研成果,用差不多零成本的方式轉為己用,卻對外宣稱自己開發成功。
以下又有一個例子:
http://hk.on.cc/cn/bkn/cnt/news/ ... kncn-20180405120611 ...
唔太認同零成本科研成果,
近10年我開始明白一個現像,
當中國有個目標, 就會到達o個個目標, 過程同手段排在成果之後.

有人橫手去偷,
偷之餘同時存在唔同途徑,
基礎未到鞏固層次,
就去扶持, 去買, 去偷.
偷只係污糟邋遢手段其中之一,
而整體係冇可能單靠偷o厄拐騙就有成果的.
中國真係並非一個靠嗤之以鼻, 擺出不屑不齒姿態就可以忽視既力量.

中國現在R&D投資僅次於美國,
PhD及以上學者數目每年以25%增長,
擁有全球最多最快的超級電腦.
呢D都係偷之外既手段.

eg. 中國化工上年以430億美金收購 Syngenta, 並唔係兒戲動作.

引用:
原帖由 JBL 於 6-4-2018 11:51 發表

仇恨大6既人並唔會咁諗野,眼見仇人—日好過一日,又航母又量子衛星通訉,真係唔唱衰下你小下你黎發洩下啖氣點呑得洛肚呀?
唔通仲要我比個Like你牙?無可能喇係咪?
好在世上仲有一個叫美帝既國家對 ...
美國衰落既話, 中共D貪官仲驚過美國人自己,
美國無左中共可以扶過另一件傀儡, 但中共已經無左美國唔得, 家兒仔母資產去晒美國,
遲下各國用間諜罪全球排中, 一船船遣送間諜返中國, 到時又輪到果D離地愛國跪地求饒.

發新話題