發新話題

中美貿易戰究竟打唔打得成 ? 將對香港有何影響 ?

中國人強盛是鐡一般事實! 而成果冇香港人份就是現實!

香港人自強多福啦!

引用:
原帖由 JBL 於 6-4-2018 12:37 發表

無話無咗邊個國家唔得既,200幾年以前無美國中國咪好地地咁生存?地球咪好地地咁自轉,唔通無美國落腳中國D貪官就會死光晒?你話佢地貪官驚?哈...你優你條褲甩仲好過喇小朋友,貪官大把路數無美國就會驚咁大 ...
係, 無話無咗邊個國家唔得既,
不過等美國總統個女移民去中國先講啦

引用:
原帖由 rho837 於 6-4-2018 12:47 發表
中國人強盛是鐡一般事實! 而成果冇香港人份就是現實!

香港人自強多福啦!
我係香港人,生活苦到暈,
最愛叫本土,人人都叫好,
日日丟黑警,講完特別醒,
現實係廢青,網上變精英,
我最憎中國,但佢好鬼惡,
望佢等天收,偏偏得個嬲,
偏偏大陸仔,鬼死咁多計,
開個科技展,各國比足面,
日日都仇中,我就褲穿隆,
淨係想佢死,帛金都唔比,
乜鬼GPD,我一律唔知,
我唔愛美佬,又唔認先祖,
但美佬揮劍,開打貿易戰,
我就最開心,中國仆獲甘,
今日威左先,理佢堅唔堅,
J 完又夠鐘,聽日要番工。
原創小說:黑鷲

http://ck101.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2660842&extra=page%3D3

2 個讚好! TOP

引用:
原帖由 JBL 於 6-4-2018 13:21 發表

講呢D低級笑話又有乜用呢?
以事論事討論嘛!
你的回覆令人感覺非常倉白無力.......
連叫自己個女返屋企都未得, 呢D就真係無力勒

起碼承認中國貪官問題,算係比較接近現實。
引用:
原帖由 JBL 於 6-4-2018 12:37 發表

無話無咗邊個國家唔得既,200幾年以前無美國中國咪好地地咁生存?地球咪好地地咁自轉,唔通無美國落腳中國D貪官就會死光晒?你話佢地貪官驚?哈...你優你條褲甩仲好過喇小朋友,貪官大把路數無美國就會驚咁大 ...
究竟世界上還有神嗎?

1 個讚好! TOP

美國真係落手果下, 聲都唔出一句, 好似肥平果D咁, 貪污, 叛國, 逃稅, 求其入一樣, 有排你受.
依家吹到咁大, 反而更加唔似會打
--------------------
500億不夠 川普:我要對中國追加1千億關稅

美國政府日前才宣布對中國進口商品徵收關稅清單,涉及商品金額總價值達500億美元。美國總統川普昨日又補一刀,說500億不夠,他還想追加1千億。

川普顯然對中國報復美國進口商品非常氣憤,他透過白宮聲明說:「中國不但不反省,竟然選擇要傷害我們的農夫和製造商」、「考慮到中國不公平的反擊,我已指示貿易代表署考慮,在301條款下追加1千億美元關稅,若追加關稅的決定適當,將對追加商品進行確認。」

美國周二公布「301制裁清單」,對總值約1.45兆元台幣的中國商品加徵25%關稅,產業涵蓋航空、太空、資訊通訊、機械人等,劍指「中國製造2025」產業提升政策。中國隔天立即採取反制措施,宣布對美國黃豆、汽車與飛機等總值亦為1.45兆元台幣的產品加徵25%關稅,鎖定美國總統川普「票倉」進行打擊。(桂家齊卅綜合外電報導)

https://tw.news.appledaily.com/i ... e/20180406/1329322/

咦,係咩?閲讀障礙又復發?
我好似講走私佬喎!要唔要我幫你搵醫生醫醫佢?
引用:
原帖由 JBL 於 6-4-2018 13:47 發表
是的,我承認只有中國有貪官,
美國的貪官聽某君講全部都是華人及墨西哥人.......
究竟世界上還有神嗎?

貪係一個本質,  若環境造就機會而風險偏低,  利益確係容易擺在品行原則之前.
當環境及制度出現變化, 時間線上整個國家及文化亦會產生變化.

莫視及抹殺中國任何建樹, 只著重無限放大中國既醜陋, 係唔會阻止到佢地既步伐.
我係非常唔明白呢種阿Q精神既用處.

引用:
原帖由 pbay 於 6-4-2018 13:51 發表

500億不夠 川普:我要對中國追加1千億關稅
2018/04/06 ...
有樣野值得留意:
手機關稅變化係....零.

發新話題