49 1234
發新話題

iphone 轉三星或華為

iphone 轉三星或華為

一向都係蘋果粉絲, 但亦唔係好追求潮物嗰類,買咗個 iphone 6 後諗著都會用四五年, 但用冇耐就發覺個電話殼有問題, 角位噤落去有少少啪啪聲, 上網 check 下原來呢個係 iphone 6 既通病, 算, 忍佢, 但最近個芒開始變色, 近邊D位變黃, 我朋友個部都係咁,只係更嚴重, 唔換機唔得啦, 睇返蘋果D機近年已經俾其他品牌拋離, 譬如新出部華為 P20 pro 部相機睇落真係好勁. 心郁郁想轉投 Andriod 陣形, 唯一顧慮既就係佢唔穩定 ( iOS 真係非常穩定 ), 有冇師兄可以分享下經驗呢 ?

經驗of what ?
壞機?

引用:
原帖由 tf141 於 28-3-2018 10:14 發表
經驗of what ?
壞機?
Andriod 既穩定性

下?

iOS已經唔係當初既神兵利器,綠公仔都唔再係玩具。我部iPad2017買唔夠半年已經hang L到傻,播片都hang機,指紋又失哂控,我等緊華為出部970既pad就會換。

不過呢,華為截至尾拾蒲,係夜拍同音質上都差過其他大牌少少,少少咁囉。P20蒲個感嘆號相機希望有進步。

我用緊iphone 6S
到而家都冇乜大問題
不過似乎電子產品真係好睇彩數
我女朋友用緊iphone 8
都話成日hang

近年蘋果真係不太給力
都有諗過會唔會轉會
不過真係唔想轉系統

蘋果近年d機無咩大改, 少了當年的創意
系統穩定性雖然不及以前, 但點都好過And機

另一最大考慮點就係電池, And機的續航力點都唔夠iOS好, 尤其是pad/tablet

話時話, And機如果唔裝d古靈精怪野落去(尤其是launcher, 原生最好用), 係幾穩定既, 用得And機, 小弟已經慣性每星期最少reboot一次機

申利:小弟兩個系統同時用緊 , 2xiPhone, 5xiPad/iPad Pro, 3xAndroids
「Reality is a prison, Your mind can set you free.」

華為大光圈影相幾好玩。
---
giacomorelli 鞋
dsquared2 tbk 牛

附件

28-3-2018 16:43

28-3-2018 16:43

引用:
原帖由 2slow 於 28-3-2018 11:51 發表
蘋果近年d機無咩大改, 少了當年的創意
系統穩定性雖然不及以前, 但點都好過And機

另一最大考慮點就係電池, And機的續航力點都唔夠iOS好, 尤其是pad/tablet

話時話, And機如果唔裝d古靈精怪野落去(尤其是launc ...
Reboot 係你工作的一部份

引用:
原帖由 RCman 於 28-3-2018 12:19 發表

Reboot 係你工作的一部份
係唔係都boot佢一次穩陣d

近期入了部 iPad Pro 10.5及 12.9...
加apple pencil及keyboard幾好用, 仔仔用黎畫畫好正
「Reality is a prison, Your mind can set you free.」

引用:
原帖由 2slow 於 28-3-2018 12:26 發表

係唔係都boot佢一次穩陣d

近期入了部 iPad Pro 10.5及 12.9...
加apple pencil及keyboard幾好用, 仔仔用黎畫畫好正
新發佈平價版三千頭有都有得用筆...不過支筆要另買$7xx

主力Android,
副機係Apple.
日常用android冇o甘煩.

開工開會平板首選始終係Surface Pro,
次選Asus 乜book物book

打算明年換部5G機。

引用:
原帖由 loveless 於 28-3-2018 13:20 發表
主力Android,
副機係Apple.

主機Android
副機iOS
日常生活用Android冇咁煩x2

引用:
原帖由 RCman 於 28-3-2018 12:38 發表

新發佈平價版三千頭有都有得用筆...不過支筆要另買$7xx
支筆有名堂架。

掠你一筆

引用:
原帖由 loveless 於 28-3-2018 13:20 發表
主力Android,
副機係Apple.

apple 點樣煩法呢 ?

49 1234
發新話題