發新話題

iphone 轉三星或華為

引用:
原帖由 reniless 於 28-3-2018 13:27 發表
打算明年換部5G機。
依家D cat 18 4G 手機已經去到超過 1 Gbps, 我用 apple TV 睇 4K HDR 片都只需要 25 Mbps. 5G 手機愛嚟有咩用呢 ?

剛剛去鋪頭玩過部華為 Mate 10 , 竟然冇繁體拼音輸入 ( 標準漢語拼音, 出繁體字 ) , Apple 返嚟 default 就有, 如果部 P20 都係咁, 就唔駛諗了,

引用:
原帖由 walther 於 28-3-2018 13:49 發表

依家D cat 18 4G 手機已經去到超過 1 Gbps, 我用 apple TV 睇 4K HDR 片都只需要 25 Mbps. 5G 手機愛嚟有咩用呢 ?
依家用緊Mate 10,叫做熟習一下華為,
5G 返大陸用,明年下半年會返深圳發展。

蘋果三星華為,都係用筆劃輸入,對我冇影响。

引用:
原帖由 walther 於 28-3-2018 13:52 發表
剛剛去鋪頭玩過部華為 Mate 10 , 竟然冇繁體拼音輸入 ( 標準漢語拼音, 出繁體字 ) , Apple 返嚟 default 就有, 如果部 P20 都係咁, 就唔駛諗了,
Android有大把third party鍵盤用,如果係轉用Android,就要放低用iOS果一套有就有冇就冇既想法

引用:
原帖由 walther 於 28-3-2018 13:47 發表

apple 點樣煩法呢 ?
Android機可以當harddisk用

用iphone

引用:
原帖由 tf141 於 28-3-2018 14:10 發表

Android有大把third party鍵盤用,如果係轉用Android,就要放低用iOS果一套有就有冇就冇既想法
但聽講嗰D鍵盤唔穩定, 因為 Andriod 唔同 iOS, Andriod 係開源, 有好多版本, 同D Apps 夾有時有問題, 係咪真

引用:
原帖由 walther 於 28-3-2018 13:47 發表

apple 點樣煩法呢 ?
2007年我開始用iPhone,
一路到iPhone 5年代, Android 出到 Lollipop, 至轉去三叔.

現在我用LG, 原因簡單,
我唔需要日日跳落海潛水, 部LG係仲可拆殼換電既設計, 雙卡, 插SD,  獨立廣角鏡, 4組DAC出2Vrms, studio mode錄音...全部都係日常(自己)會用既野.
另外keep住部6S試iOS Apps, 極少真係用因為LG有既功能很可惜佢全部都冇.
公司再俾多部三叔S8, 因為行Knox版唔會有私隱, 唔會用佢做主機.

若問我Apple點樣煩,
其實具體我唔識答.
或者o甘講, 部LG用左一年, 未hang過未reboot過.

引用:
原帖由 walther 於 28-3-2018 13:52 發表
普通話,同粵語拼音都有官方google輸入法喎,我唔識漢語拼音...

3rd party keyboard 我只用過 cedime,我打倉頡的
我部機平均每星期都reboot一次架,一部大陸卡,一部香港卡,過關咪一部開一部關囉,實要boot啦咁

我用觸寶或者SCJ,從來都唔用跟機果個。

跟機果d一開出黎食半個芒,尤其是我用手機寫小說,一開鍵盤就睇唔到上下文,超唔方便。

教徒:蘋果(其實教主最後果段日子只做過一件事,就係將幾廿樣野塞入一個好似好細既物件入面,論創意佢十幾年由ipod開始已經真見底)
Andriod簡單些少
做攻擊者掉菠蘿:samsung
做防禦者擋子彈:華為
http://www.wargamehk.com/cgf/viewthread.php?tid=120693&extra=page%3D1
閱讀權限20還真不容易, 呃權限亂吹, 不用太上心

我淨係知我部LG V10仲等緊換鏡頭

華為部 P20 pro 既相機睇落真係好堅 : http://www.eprice.com.hk/mobile/ ... wei-p20-pro-review/

請教大家有邊部Android機係室內或暗的地方影相最好
「Reality is a prison, Your mind can set you free.」

引用:
原帖由 2slow 於 29-3-2018 11:02 發表
請教大家有邊部Android機係室內或暗的地方影相最好
睇測試華為 P20 pro 最堅, 佢既 sensor 係 1/1.7 吋, 比起較舊既傻瓜機既 1/2.3 吋更大.

發新話題