23 12
發新話題

[WE] WE XDM

WE XDM

爬過文好似有人爆飛機 斷trigger bar 斷滑架固定桿
想請教下有冇大伏同有呢把槍既師兄點評價佢
另外同馬記係咪一樣數?
我有睇過文話WE飛機好似直徑大D

睇文馬記都會斷 trigger bar o咼

我有支我們牌3香港版, 無乜特別好特別唔好?

係夠平, 金身, 同我們件唔難配

引用:
原帖由 Ben_9413 於 29-3-2018 10:58 發表
睇文馬記都會斷 trigger bar o咼

我有支我們牌3香港版, 無乜特別好特別唔好?

係夠平, 金身, 同我們件唔難配
我有枝Marui都斷過
我有兩枝Marui XDM,一枝HK3 XDM Compact
果陣借咗枝HK3 XDM Compact俾另一位ching,佢同我講枝野壞咗,但佢整番好先俾番我,所以我都唔知壞咗d乜

話時話,我都好感謝WE廠家,因為有佢,我才會買到,
合理價錢有金屬的玩具槍,(相比日本出品).
在我以收藏來說,唯一的缺點,只是易甩油,長槍的包裝,沒有用海棉保護.

回覆 3# 的帖子

回上面兩位師兄
我比較想知Trigger bar 斷既原因(本身質材問題還是先天設計問題?
另外就係解決方法
例如如果換鋼件可唔可以解決?

其實我比較怕有先天設計問題
我有睇過話個上膛指示器部份既鑼絲會震鬆
結果整爛飛機部份既零件
呢個可以左上膛指示器黎解決

小弟支馬記都斷 trigger bar, 買返 we 果條黎頂係啱數的,之後再換埋楓葉條鋼 bar,so far 未有事
咁斷估 we 斷左換鋼應該 ok

引用:
原帖由 no-name 於 29-3-2018 14:58 發表
小弟支馬記都斷 trigger bar, 買返 we 果條黎頂係啱數的,之後再換埋楓葉條鋼 bar,so far 未有事
咁斷估 we 斷左換鋼應該 ok
咁請問有冇單發變連發呢個問題?

引用:
原帖由 Thanato.S 於 29-3-2018 15:10 發表

咁請問有冇單發變連發呢個問題?
咁又冇 wo

引用:
原帖由 no-name 於 29-3-2018 15:20 發表

咁又冇 wo
咁師兄有冇試過爆飛機? 其實我見最多係爆飛機變單發同斷triggerbar 中身桿

引用:
原帖由 Thanato.S 於 2018-3-29 16:04 發表

咁師兄有冇試過爆飛機? 其實我見最多係爆飛機變單發同斷triggerbar 中身桿
俾你強調幾次

我決定o尼兩日要 check o下支xdm

WE XDM compact 有,blowback幾正,整體紮實,手感一流

引用:
原帖由 Ben_9413 於 29-3-2018 18:11 發表

俾你強調幾次

我決定o尼兩日要 check o下支xdm
期待師兄報告

真係好有興建想入手
但WE比我既經驗唔多好
馬記換SLIDE又好貴
所以想買支WE玩下個系統先

引用:
原帖由 Thanato.S 於 2018-3-30 20:23 發表

期待師兄報告

真係好有興建想入手
但WE比我既經驗唔多好
馬記換SLIDE又好貴
所以想買支WE玩下個系統先
你主要想睇D乜

我支老原, 開盒就玩, 落o左小小油, 無郁過無改過

打過超過廿三十閘

外管頂chamber lock位有甩油情況

Trigger bar 無變型無崩裂

我明天可check chamber indicator 鏍絲狀況

Anything else?

其他師兄們有冇補充?

手感方面

個人感覺/對比 G17 gen3

個grip safety幾確實, 因為grip angle夠高, 手柄較幼, 下半後弧度足夠, 有D似 VP9(亦附有大中細grip plate更換)

彈匣釋放紐本身不算大粒, 但按鈕本身夠高及上方有拇指凹陷槽, 按下時握手不須變位

士拉釋放掣呈立體三角, 操作確實, 我能夠以拇指第一節左右位置操控

士拉前後o既防滑紋係 >>> 型狀, 夠深幾gripy

另外士拉lock亦呈三角柱狀, 是由九點位順時針向上撥解(與p226相反), 我弱手拇指射擊時, 可穩定按壓在此lock及向下用力, 不用擔心意外解鎖

Trigger guard 空間充足

Blow back 不俗, 但比Vp9 fns9等暴力感稍弱

未試過清不到匣

引用:
原帖由 Ben_9413 於 31-3-2018 00:11 發表
手感方面

個人感覺/對比 G17 gen3

個grip safety幾確實, 因為grip angle夠高, 手柄較幼, 下半後弧度足夠, 有D似 VP9(亦附有大中細grip plate更換)

彈匣釋放紐本身不算大粒, 但按鈕本身夠高及上方有拇指凹陷 ...
我睇過佢前西既副廠件
我唔多明佢點裝到上slide到
佢個個扣似係夾住個滑架個兩個坑
但金屬應該冇彈性
唔明點做到

23 12
發新話題