發新話題

江湖傳聞.......

其實版權持有人通常都係請做開版權Case嘅私家偵探做,我以前嘅一個IVE師姐做咗好多年。
引用:
原帖由 rho837 於 30-3-2018 19:52 發表
呢啲CEO得個X閒去告咩! 洗嘜行街睇槍! 一早判左俾律師樓處理!  要告! 20年前做左啦!
究竟世界上還有神嗎?

早十年前 target先有日本亞叔話佢自己係sig高層面前話佢提議marui出sig氣槍 sig高層好開心見到有 而家反面定換咗人

引用:
原帖由 1stsfod 於 31-3-2018 18:55 發表
早十年前 target先有日本亞叔話佢自己係sig高層面前話佢提議marui出sig氣槍 sig高層好開心見到有 而家反面定換咗人
人地馬記會比版權費,梗係開心
別人笑我太瘋癲 我笑他人看不穿

引用:
原帖由 bennytsang16 於 31-3-2018 13:57 發表
堂堂著名槍廠 CEO 照計應該秒秒鐘幾百萬上落,點會一支弓去行槍街丫?
就算真係要採取行動,派私家偵探搜證,再搵律師向香港海關、有關商店出信就得。
聞名不如一見嘛!

冇記錯呢個風氣自Western Arms Beretta M92FS開始,之後日本間間廠其實都有攞L/C,但係個L/C只可以用響日本本土生產的玩具槍上面。曾經有人講過日本公司一直冇攞過L/C云云,其實係一知半解。當然,在槍廠心目中,日本槍只係膠槍仔,又唔可以做到1:1咁像真(事實上Full Marking 都唔可以),咁當然冇問題。
但台灣做親都「鐵木真」、全金屬,如果有人動歪念拎去「做大事」,事後的法律問題真係會告到真槍廠PK都似。
引用:
原帖由 jacko 於 31-3-2018 22:03 發表

人地馬記會比版權費,梗係開心
究竟世界上還有神嗎?

3 個讚好! TOP

難怪西瓜根同埋U仔無去告馬記等日本廠商鳥,原來日本仔一直有俾足錢

事實上,在Western Arms攞正牌生產Beretta M92FS之後,曾經有Noise話WA乜乜物物,因為日本玩具槍生產亦曾經好像台灣一樣,盜版就盜版,沒什麼大不了;但是今時今日,台灣那邊反應頗大,似乎尊重知識產權、商標也只是剛起步。
引用:
原帖由 BFG001 於 31-3-2018 23:45 發表
難怪西瓜根同埋U仔無去告馬記等日本廠商鳥,原來日本仔一直有俾足錢
究竟世界上還有神嗎?

但係奇就奇在日系槍無copyright字句,除WA外?

引用:
原帖由 48191 於 31-3-2018 23:14 發表
冇記錯呢個風氣自Western Arms Beretta M92FS開始,之後日本間間廠其實都有攞L/C,但係個L/C只可以用響日本本土生產的玩具槍上面。曾經有人講過日本公司一直冇攞過L/C云云,其實係一知半解。當然,在槍廠心目中,日本槍只係膠槍仔,又唔可以做到1:1咁像真(事實上Full Marking 都唔可以),咁當然冇問題。
但台灣做親都「鐵木真」、全金屬,如果有人動歪念拎去「做大事」,事後的法律問題真係會告到真槍廠PK都似。
唔會囉,你呢個唔會係愚人節玩笑啊

如果我冇記錯,曾經響美國有一單警員開槍撃斃一個少年。原因係個少年在公園手持玩具槍引起恐慌,途人報警。警員來到叫佢放低槍,少年好像呆了一樣,沒多久警員開槍擊斃少年。家屬除了控告警方,也一併控告玩具槍公司,原因是太像真....
不過這件事都超過二十年了。
引用:
原帖由 jacko 於 1-4-2018 16:19 發表

唔會囉,你呢個唔會係愚人節玩笑啊
究竟世界上還有神嗎?

當年我買了一枝WA M92FS也沒有「License by 乜乜乜」的字句印在槍上。
引用:
原帖由 BFG001 於 1-4-2018 15:40 發表
但係奇就奇在日系槍無copyright字句,除WA外?
究竟世界上還有神嗎?

呢個回應突破盲腸。
引用:
原帖由 type38 於 31-3-2018 15:14 發表
有冇資料來源 ? 邊位CEO ? 叫咩名 ?   有冇相 ?

呀樓主之前話信囗雌黃,吹水區都有証有據咩
信囗開河真係揾鬼信你講野
一句傳聞,就戴定頭盔 ?
究竟世界上還有神嗎?

哦,SIG CEO乜樣㗎?
人講你又信?
啲料堅唔堅?
戴咗頭盔呀今次?
引用:
原帖由 JBL 於 1-4-2018 17:21 發表

愚人當然天天都活在愚人節喇.....
究竟世界上還有神嗎?

引用:
原帖由 48191 於 1-4-2018 19:22 發表
哦,SIG CEO乜樣㗎?
人講你又信?
啲料堅唔堅?
戴咗頭盔呀今次?
其實唔洗咁認真,吹水區講嘅,咪當故仔聽囉,信就有,唔信就無

1 個讚好! TOP

發新話題