34 123
發新話題

[others] 台灣買槍可以空運到香港嗎?

台灣買槍可以空運到香港嗎?

請問各位師兄
我想系台灣的拍賣網買支華山cap槍
無火藥,無發射物,純粹玩操作同收藏
匯錢後對方速遞寄到香港,請問過唔過到海關?
或者如果我親自上去門市買,hand carry上到飛機嗎?
謝謝

軍醫帶過兩、三次全膠「手拉雞」寄行李,先跟航空公司職員講有支咁野,重主動打開比佢哋檢查,佢地會叫関員來檢查,(其中一支是下圖MP5SD)最後順利放行。。。
但cap鎗咁象真,情況又未必一樣,不過hand carry上飛機就99.99%唔得。。!

附件

30-3-2018 19:54

超齡GAME友/適齡鎗人一個
工作:20年專業舞台EVENT LIVE SHOW 製作導演、監製,廣告、MTV、宣傳片(VIDEO及PHOTO)攝影製作人。

至於由店舖寄來港,要問清楚佢哋,如果不是違禁品,而店舖又真係肯做正手續就冇話唔得,(否则鎗街D貨從何而來。。。?)如果他們不確定或不肯幫您搞咁多,就要小心(不過以台灣的作風好多店唔肯同您搞。。。),我最近在台湾某店想訂一個玩具鎗套,佢哋竟然答我以下的說話。。。根本唔想做就真!真吹漲也!
我说:「您們是鎗店。。。?玩具店而已」
最後上淘淘網訂,完全没有問題、再前幾年在加拿大訂某支4.5mm 鋼珠CO2 AIR GUN 的匣 來港亦完全沒問題。。。
Happy shooting!

附件

30-3-2018 20:42

工作:20年專業舞台EVENT LIVE SHOW 製作導演、監製,廣告、MTV、宣傳片(VIDEO及PHOTO)攝影製作人。

引用:
原帖由 T-800 於 30-3-2018 20:42 發表
至於由店舖寄來港,要問清楚佢哋,如果不是違禁品,而店舖又真係肯做正手續就冇話唔得,(否则鎗街D貨從何而來。。。?)如果他們不確定或不肯幫您搞咁多,就要小心(不過以台灣的作風90%唔肯同您搞。。。我 ...
謝謝軍醫!我問過台灣華山玩具,其回覆指可以,不過要請您先匯款後幫您寄出,不過由於各地法規不同,可能有機率被海關攔下來~您也可以請人來收件

hand carry 上飛機百份百唔得,寄過黎百份百得,包裹要寫明係玩具槍,要連說明書係入面,萬一海關檢查,都可以俾佢地有理由放行

引用:
原帖由 pac0 於 30-3-2018 22:19 發表

謝謝軍醫!我問過台灣華山玩具,其回覆指可以,不過要請您先匯款後幫您寄出,不過由於各地法規不同,可能有機率被海關攔下來~您也可以請人來收件
華山佢哋話得應無問題,香港海関攔下來通常都係檢查一番,如果不涉及違禁品,應該會通知您取回。。。(有時甚至直接再轉寄返比您,係阻遲D時間同埋有時或者會有「海関檢查過」的標簽。。。)
Happy shooting!

引用:
原帖由 T-800 於 30-3-2018 20:42 發表
至於由店舖寄來港,要問清楚佢哋,如果不是違禁品,而店舖又真係肯做正手續就冇話唔得,(否则鎗街D貨從何而來。。。?)如果他們不確定或不肯幫您搞咁多,就要小心(不過以台灣的作風好多店唔肯同您搞。。 ...
唔係咁講,SF係名譽貨運公司,特快清關
自己隔渣仲嚴過海關
佢唔肯收某店既野完全唔出奇

冇咁煩㗎!一過X-Ray,睇到入面有塑膠飛機同飛機座就唔攔。問題係本身航班會唔會經大陸再將飛機箱落地再轉機。因為台灣往返香港航缐,尤其是順X是經「小三通」先入大陸再將飛機箱轉去往香港航班,又或者響深圳機場用陸路運入香港。所以順X唔做玩具槍就係呢個原因。
引用:
原帖由 T-800 於 30-3-2018 22:40 發表

華山佢哋話得應無問題,香港海関攔下來通常都係檢查一番,如果不涉及違禁品,應該會通知您取回。。。(有時甚至直接再轉寄返比您,係阻遲D時間同埋有時或者會有「海関檢查過」的標簽。。。)
Hap ...
究竟世界上還有神嗎?

至於「香港海關檢查」章就更可有可無,原因係機場保安公司先係X-Ray Screener,一發現包裹有問題就即時扣起再通知海關嚟查。當然,海關亦有人企響Belt隔離抽樣執件睇。
而家X-Ray已經好先進,如果Shadow太大,就100%爆開件貨睇,睇完用Tape封番,再打豬仔印咁啫!
引用:
原帖由 T-800 於 30-3-2018 22:40 發表

Hap ...
究竟世界上還有神嗎?

至於由台灣寄玩具槍番香港就更加唔會有問題,原因係如果做開香港水嘅台灣廠商,寄貨時會隨貨附上Declaration letter,表示該玩具槍合符香港法律。Key Word係「少於2J」同「合符香港法例」,基本上缺一不可。但係Airgun/ HPA/ CO2直壓之類就唔好搏喇。

究竟世界上還有神嗎?

槍街啲貨不論係由日本嚟,又或者係台灣嚟,都係經UPS走,唔信問吓啲店員。
至於你提到的個案,叫對方通知UPS速遞員收件時知會聲係玩具槍套,要走「CC Flight」,唔好走「IA Flight」就乜嘢問題都解決哂,不過個到貨日期會有機會變咗「D+2」,原因係由台灣寄出直飛菲律賓,再轉機到香港,完全避免經大陸。
引用:
至於由店舖寄來港,要問清楚佢哋,如果不是違禁品,而店舖又真係肯做正手續就冇話唔得,(否则鎗街D貨從何而來。。。?)如果他們不確定或不肯幫您搞咁多,就要小心(不過以台灣的作風好多店唔肯同您搞。。 ...
究竟世界上還有神嗎?

Cap槍通常係膠做,Check一Check就放行。航空公司地勤並無專業資格去鑑定槍枝真僞,所以明知你枝槍係膠,係玩具。但係手續上一定會叫警察、關員Check。
引用:
原帖由 T-800 於 30-3-2018 19:54 發表
軍醫帶過兩、三次全膠「手拉雞」寄行李,先跟航空公司職員講有支咁野,重主動打開比佢哋檢查,佢地會叫関員來檢查,(其中一支是下圖MP5SD)最後順利放行。。。
但cap鎗咁象真,情況又未必一樣,不過hand ...
究竟世界上還有神嗎?

叫對方寄之前問郵局個Flight會唔會經大陸轉運,如果係就一定拒收。走三大速遞公司應該問題不大。
至於Hand Carry就一定冇可能,寄艙可以,不過上機前Check in一定要申報,否則後果一定非常麻煩。
引用:
原帖由 pac0 於 30-3-2018 19:31 發表
請問各位師兄
我想系台灣的拍賣網買支華山cap槍
無火藥,無發射物,純粹玩操作同收藏
匯錢後對方速遞寄到香港,請問過唔過到海關?
或者如果我親自上去門市買,hand carry上到飛機嗎?
謝謝
究竟世界上還有神嗎?

引用:
原帖由 48191 於 31-3-2018 22:51 發表
Cap槍通常係膠做,Check一Check就放行。航空公司地勤並無專業資格去鑑定槍枝真僞,所以明知你枝槍係膠,係玩具。但係手續上一定會叫警察、關員Check。
冇錯,我有朋友試過D 細路帶水槍上機都唔得

我上次由台灣寄枝 1911 GBB 過黎係用 EMS,tracking record 顯示海關冇截,但試過寄木槍托過黎就俾海關截過,但順利放行

34 123
發新話題