發新話題

[others] 台灣買槍可以空運到香港嗎?

總之槍型物體不能上機,只能寄艙。
引用:
原帖由 walther 於 1-4-2018 09:56 發表

冇錯,我有朋友試過D 細路帶水槍上機都唔得
究竟世界上還有神嗎?

如果唔係趕住用,去..統公X..問問,
可唔可以訂購仲好,唔使擔驚受怕.

引用:
原帖由 48191 於 31-3-2018 22:31 發表
冇咁煩㗎!一過X-Ray,睇到入面有塑膠飛機同飛機座就唔攔。問題係本身航班會唔會經大陸再將飛機箱落地再轉機。因為台灣往返香港航缐,尤其是順X是經「小三通」先入大陸再將飛機箱轉去往香港航班,又或者 ...
多謝師兄詳細解答!!
我想買支華山的m1911 cap槍是全金屬,我會試下叫台灣果邊寄過黎。不過我仲想問多個情況∼ 因為cap槍d 彈殼有分一體/分離。一體果d系入面有火藥,射完即棄。分離果d就可以塞d火藥入去循環再用。如果台灣果邊連埋彈殼寄過黎,海關會唔會分辨到?

引用:
原帖由 kornhill401 於 1-4-2018 11:02 發表
如果唔係趕住用,去..統公X..問問,
可唔可以訂購仲好,唔使擔驚受怕.
問過了,無得訂

你指本身彈殼已經有火藥?一過機,首先會見到彈殼係金屬,已經死一半,支Cap槍本身又金屬,扣硬。再攞去ETD一度,發現有火藥(部機嘅靈敏度去到ppm咁計),你一定俾人上門拘捕。
拉硬嗰喎!
唔好嘗試挑戰機場(不論客運、貨運)的X-Ray Machine。香港機場的X-Ray Machine比你所想像的更先進, Resolution比三年前的更高。
當然,再更詳細的已經不方便透露,原因是我也不想被拘捕。
引用:
原帖由 pac0 於 1-4-2018 14:32 發表

多謝師兄詳細解答!!
我想買支華山的m1911 cap槍是全金屬,我會試下叫台灣果邊寄過黎。不過我仲想問多個情況∼ 因為cap槍d 彈殼有分一體/分離。一體果d系入面有火藥,射完即棄。分離果d就可以塞d火藥入去循環再 ...
究竟世界上還有神嗎?

引用:
原帖由 48191 於 1-4-2018 10:12 發表
總之槍型物體不能上機,只能寄艙。
梗唔得,費事你拿出来劫機!一拿出来就好大鑊架啦。。。!

超齡GAME友/適齡鎗人一個
工作:20年專業舞台EVENT LIVE SHOW 製作導演、監製,廣告、MTV、宣傳片(VIDEO及PHOTO)攝影製作人。

引用:
原帖由 pac0 於 1-4-2018 14:32 發表

多謝師兄詳細解答!!
我想買支華山的m1911 cap槍是全金屬,我會試下叫台灣果邊寄過黎。不過我仲想問多個情況∼ 因為cap槍d 彈殼有分一體/分離。一體果d系入面有火藥,射完即棄。分離果d就可以塞d火藥入去循環再 ...
管有假子彈並不犯法, 我以前問過海關我要點樣證明枝槍係低過 2J, 佢地話有說明書就得. 我估 cap 槍都係同樣處理, 有說明書顯示嗰D係假子彈就得. 最緊要係俾到海關睇所有嘢都係公開透明, 有清楚描述, 如果咩都冇剩係幾粒子彈型物體,就要預咗警察會上門.

引用:
原帖由 gtoray 於 31-3-2018 22:23 發表

唔係咁講,SF係名譽貨運公司,特快清關
自己隔渣仲嚴過海關
佢唔肯收某店既野完全唔出奇
阿公:講真∼已經試過香港、大陸既SF、UPS都肯收呢類「玩具裝備」,(軍医訂淘淘果個套已經到左TIM..),全無問題,如果真係唔肯收,可能間店之前衰過入左Backlist就真

Happy shooting!

工作:20年專業舞台EVENT LIVE SHOW 製作導演、監製,廣告、MTV、宣傳片(VIDEO及PHOTO)攝影製作人。

槍套應該冇問題,但槍就........
我只知道絕打部份日本代購都唔做玩具槍

引用:
原帖由 pac0 於 1-4-2018 14:33 發表

問過了,無得訂
Sorry!我只是見佢鋪頭,間中會有一批新貨show出尼,才有此提議.

引用:
原帖由 walther 於 1-4-2018 20:42 發表
槍套應該冇問題,但槍就........
我只知道絕打部份日本代購都唔做玩具槍
就是。。玩具鎗套绝對沒問題,除非是戰略物資。。。

唔好意思騎劫下個post。。。。本人可能五月到台北旅遊,想直接同SAT老闆買ppq鋼slide加有牙外管。請問喺咪就咁check in行李便可?或者又要在check in前跟航空公司地勤人員說明?

有單有據,有完裝Packing,有通知地勤,寄艙冇問題的。
引用:
原帖由 Dankumear 於 11-4-2018 12:20 發表
唔好意思騎劫下個post。。。。本人可能五月到台北旅遊,想直接同SAT老闆買ppq鋼slide加有牙外管。請問喺咪就咁check in行李便可?或者又要在check in前跟航空公司地勤人員說明?
究竟世界上還有神嗎?

感謝師兄回覆!

引用:
原帖由 T-800 於 1-4-2018 20:26 發表

阿公:講真∼已經試過香港、大陸既SF、UPS都肯收呢類「玩具裝備」,(軍医訂淘淘果個套已經到左TIM..),全無問題,如果真係唔肯收,可能間店之前衰過入左Backlist就真

呢類敏感野
我會話佢肯收係人情
唔收係意料之內

佢咁大間公司唔會想同你搏
佢情願收少幾十蚊

已經試過無數次比SF拒收, 唔單止係war game野
絕對唔關有冇blacklist事

發新話題