60 1234
發新話題

被騙經過 已更新報案情況

被騙經過 已更新報案情況

小弟早日在 t@toys 平台收一支PTW 是LOVA骨和絕版的Noveske上下身和3匣加銀筒 我開價6500HKD 賣家表示OK約中環MTR1:00PM交收 出來後 他就拿索帶發泡膠包到支槍陷曬 又說中環不能試槍 但他說回到去有問題可以找佢 基於人與人之間既信任 (我知我傻仔,不要說了) 我就相信他同看支槍沒什麼大問題 於是付錢 ...回到去一檢查 ...

handle selector 全部爛掉的 槍身是用marker 油的 還要和原先他post 的相是不同的 之後最大問題是pin 完全jam實 點打都打不出 沒能檢查到內件 之後即WS和打電話給他 就約定今日再出來解決和退款 結果今天早上已被block 完全失聯 想請問一下有沒有師兄認識該人 中年男人175-180身材瘦削  當天穿牛仔褸加白T-SHIRT加牛仔褲 極重煙味 對話全用英文卻gramma全錯 廣東話有口音 蓄短髮 whatsapp ID:Ming t@toysID:Mystery Ranch#66396 其經常聲稱自己要開會 又要開公司車四圍走 可惜我沒有該人相片...明天將會去落案 請大家小心不要和我犯同樣的錯    WS&PM對話紀錄:https://drive.google.com/open?id ... hl-AY6AZuCjRDkspAc2 個6500蚊係小弟入U前賣曬D裝同番PARTIME所得既錢泥  希望佢良心發現 Orz

報案情況:去左報案中心,警察個邊表示由於佢冇虛假陳述 已收錢後亦有交貨 警方做唔到咩 叫我去海關 咁岩岩就打左電話報海關 咁海關就話叫我SEND D對話同相片比佢 10個工作天會有答覆 BTW感謝咁多位CHING :P

PLEASE DELETE

PLEASE DELETE

請避免用香港字
「Reality is a prison, Your mind can set you free.」

索帶夠絕
以後交收要帶把剪刀留黎剪索帶
圖片與實物不符又唔理人

樓主不如試下用另一個號碼同佢講報左警睇下佢點?

建議whatsapp ID唔好放出黎, 佢可以告返你侵犯私隱.
快D拎埋whatsapp記錄去報警啦, 你再搵佢都無用

我覺得報警先係最好既解決方法
signature oversize

中環 MTR should be covered by CCTV

Make a police report quickly

好奇想知點d交收騙局警察會點處理
有冇師兄之前試過報警處理?

引用:
原帖由 boscocheng888 於 11-4-2018 17:06 發表
建議whatsapp ID唔好放出黎, 佢可以告返你侵犯私隱.
快D拎埋whatsapp記錄去報警啦, 你再搵佢都無用
Whatsapp 無ID
呢個只係個 nickname 隨時可改又可以同人一樣
所以無電話號碼就ok

法律上一買一賣! 你付款收了貨以經完成一個買賣! 你没有即時驗收不是對方的問題, 對方用任何方法包件貨品也没有錯!

明㬤地對方是有心隱瞞貨品上的懐疑問題! 今次是他好彩而你不好彩!

當交學費! 拿支槍去維修好佢! 打game打番夠本開心下啦!

屋企人做過海關.....話如果證明到佢故意隱瞞由商品說明條例 入手 不過都係叫我去差佬到落案先 睇下聽日去報警 不過報警除身分證要帶什麼去 ..味報過警

聽落似其中一個異形

問過當差老友。Cap起哂啲對話,帶枝槍話有幾唔對辦,落口供備案。睇差人點Pass法。跟手打海關Hotline,話有咁情況。近來海關都好積極打網上買賣詐騙,佢呢舖飽到唔恨,因為一入咗,並唔係罰款了事咁簡單。
引用:
原帖由 Kevin813 於 11-4-2018 18:14 發表
屋企人做過海關.....話如果證明到佢故意隱瞞由商品說明條例 入手 不過都係叫我去差佬到落案先 睇下聽日去報警 不過報警除身分證要帶什麼去 ..味報過警
究竟世界上還有神嗎?

60 1234
發新話題