發新話題

被騙經過 已更新報案情況

時間就係關鍵。
究竟世界上還有神嗎?

引用:
原帖由 Kevin813 於 11-4-2018 18:14 發表
屋企人做過海關.....話如果證明到佢故意隱瞞由商品說明條例 入手 不過都係叫我去差佬到落案先 睇下聽日去報警 不過報警除身分證要帶什麼去 ..味報過警
帶個人去,帶所有你覺得可以做到證據既野去,例如賣家post,對話資料,碌音,視頻 ( 所有資料同碌音同視頻都燒入cd 一式三份 ),
諗定你想告佢乜 ( 最簡單詐騙 ),之後準備花2, 3 小時碌口供,之後等番一年半載可能叫你上庭。
原創小說:黑鷲

http://ck101.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2660842&extra=page%3D3

引用:
原帖由 Dave 於 12-4-2018 10:05 發表

帶個人去,帶所有你覺得可以做到證據既野去,例如賣家post,對話資料,碌音,視頻 ( 所有資料同碌音同視頻都燒入cd 一式三份 ),
諗定你想告佢乜 ( 最簡單詐騙 ),之後準備花2, 3 小時碌口供,之後等番一年半載 ...
岩岩我睇左t@ 佢del左post了

引用:
原帖由 jn_jona 於 12-4-2018 10:26 發表

岩岩我睇左t@ 佢del左post了
雖然要翻查係一定查到,但又多重阻礙...
SO...唔識講,希望樓主一早cap 哂

http://ck101.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2660842&extra=page%3D3

引用:
原帖由 Dave 於 12-4-2018 10:05 發表

諗定你想告佢乜 ( 最簡單詐騙 ),之後準備花2, 3 小時碌口供,之後等番一年半載 ...
呢個情况好難吿得賣方入罪! 因為雙方面對面交收貨物! 之前所有圖片及對答資料都不能代替最终交收實物為準則! 現金支付又冇單據為證! 買方咁多漏洞點告! 到時最多叫大家見個面睇下有冇計拆掂佢, 但賣方唔合作都吹佢唔漲!  

即係我係陶寳買左個水泵! 作天發現泵唔起水! 千六元就咁益左馬淫! 都冇計呀! 遇左貪平駁一駁就有呢啲機會出事!

我就有條絶橋可以玩到賣家一身蟻! 不過害人不利己又要花一萬機千律師費至人於死地就唔做好過做!

引用:
原帖由 Dave 於 12-4-2018 10:48 發表

雖然要翻查係一定查到,但又多重阻礙...
SO...唔識講,希望樓主一早cap 哂
應該立左案就會問t@拎返
但成功追討機會比較細 雖然係咁樓主唔好放呢條友
唔好益佢 今次食得咁和味 實有下次

幾千蚊既交易真係要搵個地方慢慢check保障返買賣雙方
如果交收鏡果d真係唔介意搵間cafe坐低慢慢check
順便飲杯野 當識多個朋友都好

引用:
原帖由 jn_jona 於 12-4-2018 11:20 發表

應該立左案就會問t@拎返
但成功追討機會比較細 雖然係咁樓主唔好放呢條友
唔好益佢 今次食得咁和味 實有下次

幾千蚊既交易真係要搵個地方慢慢check保障返買賣雙方
如果交收鏡果d真係唔介意搵間cafe坐低慢慢c ...
警察碌完口供都唔一定可以提告,因為律政C會考慮證據,學R 兄話齋如果太多漏洞或明知對方一定有方法解話,
告都9 成告唔入,到時係會直接不起訴,通知番落案者話唔告。

引用:
原帖由 Dave 於 12-4-2018 11:22 發表

警察碌完口供都唔一定可以提告,因為律政C會考慮證據,學R 兄話齋如果太多漏洞或明知對方一定有方法解話,
告都9 成告唔入,到時係會直接不起訴,通知番落案者話唔告。
Oh...面兜兜交收真係要睇清楚
好多年前我個fd交收枝aeg ak
咁check好晒之後就入袋 擺低袋講個電話
返黎枝ak無左頂蓋、後sight 即場拆到既都無左
呢個係我聽過最痴線既交收 直頭偷野

岩岩都幫人翻新 ( 我唔能夠用「改」字來概括 ) 一支次世代SCAR,槍主是收2 手 1500 蚊聲稱95 新..
結果成支要洗骨換髓...內部爛都算,外觀都爛.. 尾托扣又爆,BOLT 又花哂,CHARGING HANDLE 竟然可以是曲的...
內部就頂齒最尾蝕到無一半,單發勾爛 ( 最神奇係槍袋本身有另一隻爛的單發勾 ... 即係操左唔知幾多萬槍可以斷2 隻單發勾.. ) ,彈弓亂CUT 改完可以得0.6J 細力過原裝,230MM 管換個全量缸上去..

一句到尾,收2 手固然係平,但先決條件係你要有相關「眼光」,有眼光去揀就買到平靚正,
無既話就不如買全新...有時唔係想呃你,但大佬你乜都唔識... 我比乜你要乜... 錢又收左,咁又唔係必須要點精你既...

好似街市買菜,比斤菜心,見你唔識既話咪揀隔黎又黃又巢的殘菜比你...
你又唔出聲就收錢了。
上次在下去買...菜檔主男人我是識的,買開,咁岩果日時間唔同去買是佢老婆睇檔,
半斤菜心揀果棵好似浮屍咁濕林林菜葉又宿哂水的...入埋袋,我拎番出黎話做咩整棵咁既野比我?
之後佢臉不紅耳不赤咁話:呀以為你想食菜「逛」長D 的 ( 即莖 ),沒有比果D 葉多既你 ( 靚仔十倍 ),
最後我說一係我買其他吧,最後沒買菜心,改買耶菜算。
明白既... 貨總是要去,浮屍菜都係菜,食唔壞人,係樣衰少少姐...

似前我借支D Boy Custom 重改AKU给同事個仔去打game! 打完game翻來變左支大陸仔鑭AK!

條靚仔ON9到俾人偷龍轉鳯都唔知道!

幾千蚊冇左! 算啦! 之後同同事全家去泰國玩佢請我食兩餐當支槍算啦!

回覆 38# 的帖子

痴線咁都得 香港真係多奇人奇事

希望樓主早日聯絡到賣方解決件事

引用:
原帖由 rho837 於 12-4-2018 11:38 發表
似前我借支D Boy Custom 重改AKU给同事個仔去打game! 打完game翻來變左支大陸仔鑭AK!

條靚仔ON9到俾人偷龍轉鳯都唔知道!

幾千蚊冇左! 算啦! 之後同同事全家去泰國玩佢請我食兩餐當支槍算啦!
我又試過借支改好晒嘅V記74u比朋友參加鴨仔團
有條老鬼又係諗住借槍呢睇吓嗰時換左支dboy返呢
當埸俾我同埋w記老闆斷正,然之後發晒老皮
(話唔識野唔小心撈亂錯左,係咪咁都唔撚得呼)
然後面紅耳赤,飯都唔食就揸部陳年Benz 走左了

引用:
原帖由 goodsmile 於 12-4-2018 12:18 發表

我又試過借支改好晒嘅V記74u比朋友參加鴨仔團
有條老鬼又係諗住借槍呢睇吓嗰時換左支dboy返呢
當埸俾我同埋w記老闆斷正,然之後發晒老皮
(話唔識野唔小心撈亂錯左,係咪咁都唔撚得呼)
然 ...
舊BENZ九成係垃圾場櫃場班狗西!

係呀! 有班仆街真係鬼鬼鼠鼠搞班鴨仔偷槍! 條lan仔俾人换左支槍都唔知! 係我打開個袋一望就知大鑊!

我支D BOY! CUSTOM 鑼支真外皮數鋼外管; 珍品火㡌回氣外皮管及準星; Marui波箱! 强化頂蓋; 珍品handguard同 custom 改tactical grip! 成支槍從新打砂電鍍; 珍品 tactical sling 及 (A貨)scope ! 個三角柄又圈para string!      

引用:
原帖由 rho837 於 12-4-2018 12:25 發表

係呀! 有班仆街真係鬼鬼鼠鼠搞班鴨仔偷槍!
真是唔知,在下打game 通常兩支槍,rifle / 狙兩個槍盒,狙就多數打林先用就咁塞係台底..
講完之後都驚第時打開會見到支馬記m40 變左巴10

老老實實,我覺得樓主好傻仔.....冇理由買野唔睇下架嘛......
佢話唔睇得我咪唔買囉,你二手區尋寶,好肯定要睇下件野會唔會同相唔同
唔預佢100%一樣都要睇下差幾多,心裡有數先得,你買隻二手CD都要睇下花成點係咪?

game場老鼠依啲野我有幾年冇聽過,最近又出返黎?
通常我帶兩支既話另一支會放台面最當眼地方:P不過近來怕麻煩都係帶一支算,前一日check左爆散補下油確保支槍冇事先帶出去

發新話題