17 12
發新話題

富家警癡落網

富家警癡落網

https://hk.news.yahoo.com/懷-槍-偷更簿-富家警癡落網-221126437.html

【星島日報報道】富家青年疑迷戀當差,身穿印有飛虎警隊英文簡寫「SDU」T恤,在港鐵列車上當眾露出「手槍」,其後又涉嫌在九龍塘站盜去警察簽到簿,重案組接手調查,前日傍晚掩至沙頭角公路疑犯住所將其拘捕,並起出一支仿製手槍。

涉案男子姓吳(二十一歲),住沙頭角公路簡頭村一村屋,家境富裕,惟一直待業。消息稱,本月一日下午三時,有港鐵乘客報案,指在金鐘站列車上發現可疑男子,身穿印有SDU(俗稱飛虎隊的警方特別任務連英文簡寫)黃色T恤,露出狀似手槍物體,恐有不軌企圖,警員接報迅速兜截,惟已不見可疑人影蹤。

同日下午三時三十分,警員在港鐵九龍塘站發現一本警察簽到簿不翼而飛,翻查閉路電視知悉被一男子盜走,衣 與列車懷槍客相似,案件交中區警區重案組接手調查。

根據情報分析,前日傍晚,探員掩至目標男子位於簡頭村的住所,將他逮捕,起出仿製手槍,現正調查其犯案動機。吳的家人在記者口中才知道他被警方拘捕,對吳的關係似乎相當疏離。

城大犯罪學教授黃成榮稱,有人若過度迷戀當警察,或會分不出虛擬和真實世界,偷取警察簽到簿向人炫耀,甚至有人可能會向老人家進行詐騙。

警察簽到簿由來已久,據資深警官稱,近年警方通訊電子化,簽到簿功能已大減。 記者 尹敬堂

港聞

咁激!

Cosplay!
學識 素養 價值觀

勞心者治人
勞力者治於人
治於人者食人
治人者食於人
天下之通義也

早年更有人冒雜差、仲當街逗人,搜人身,過足癮
當然上得山多...

二十歲仔又有家底! 正經出去打份工咪好囉! 哀呢啲ON車野搞花個底以後冇運行!

引用:
原帖由 rho837 於 11-4-2018 20:03 發表
二十歲仔又有家底! 正經出去打份工咪好囉! 哀呢啲ON車野搞花個底以後冇運行!
心理病  就算佢有份工打  可能都會搞。

引用:
原帖由 rho837 於 11-4-2018 20:03 發表
自己去考未得囉

引用:
原帖由 jn_jona 於 11-4-2018 20:25 發表

自己去考未得囉
身高肥佬
原創小說:黑鷲

http://ck101.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2660842&extra=page%3D3

引用:
原帖由 Dave 於 11-4-2018 21:04 發表

身高肥佬
上天公平既 有錢但矮
有錢玩咩都得啦

生抽王當年套「夢差人」現代版。
https://youtu.be/3IpYG6B6om8

究竟世界上還有神嗎?

新界圍村D有米子姪軍醫識唔少,個個有錢、有地、有豬肉分。。。洗鬼返工!不務正業,喺要揾D「岸膠」野玩下先得安樂。。。

Happy shooting!
超齡GAME友/適齡鎗人一個
工作:20年專業舞台EVENT LIVE SHOW 製作導演、監製,廣告、MTV、宣傳片(VIDEO及PHOTO)攝影製作人。

引用:
原帖由 T-800 於 12-4-2018 12:34 發表
新界圍村D有米子姪軍醫識唔少,個個有錢、有地、有豬肉分。。。洗鬼返工!不務正業,喺要揾D「岸膠」野玩下先得安樂。。。

Happy shooting!
不務正業就係佢地正業! 識一個日日一早飲威士己飲到Pea Pea full! 到晚間渣gogovan! 但成晚接得個兩單生意仔! 個個五六日都Air express去日本浮街唔知做乜! 又唔理個大陸婆分屋住, 連自己兩個女幾大讀乜書都唔知! 幾十架名牌單車日日當仔女咁清潔! 叫踩單車至出現平時電話whatsapp永逺唔回復!

乜佢無睇新聞,D警察比人係咁圍攻, 現在環境,仲走去冒警,

引用:
原帖由 48191 於 11-4-2018 21:08 發表
生抽王當年套「夢差人」現代版。
https://youtu.be/3IpYG6B6om8
嘩,呢套正呀

1 個讚好! TOP

天台即場碌咭買成袋槍......
引用:
原帖由 geese-f-howard 於 16-4-2018 16:58 發表

嘩,呢套正呀
究竟世界上還有神嗎?

17 12
發新話題