21 12
發新話題

港產機芯創歷史 「山城」首獲德國天文台認證

港產機芯創歷史 「山城」首獲德國天文台認證

【特約報道】香港鐘錶業曾經在國際享負盛名,隨著香港工業逐漸北移之後,近年光環減退,但香港人的打不死精神,對鐘錶業的發展作出了重大推動。香港精密鐘錶廠有限公司、重慶市鐘錶有限公司董事長黎衍橋先生的故事,便足以為香港人提振士氣,發揮獅子山下的堅毅精神,印證了只要有決心夠毅力,夢想終可成真。重慶市鐘錶有限公司的「山城」牌手錶在2018年剛成為中國歷史上首個獲得德國天文台檢測機構確認,能夠通過德國天文台檢測標準測試的國產手錶,為中國鐘錶製造業創造了歷史性時刻。
天文台認證機構在國際手錶檢測認證中,對手錶機芯、材料及工藝技術都有嚴格的要求,每一枚手錶必須連續15至16天接受不同溫度及位置的測試。在國際上擁有權威性的天文台手錶檢測認證機構分別在德國及瑞士,而德國的測試標準比瑞士的標準更高,測試評估的項目包括:平均日差、平均日變差、最大日變差、位差、最大日偏差、溫度系數、復原差等7項,而其中平均日差更要求要在-3.8秒~+5.8秒範圍內,通過所有嚴格的驗證後,手錶才可印上Chronometer,獲簽發天文台手錶證書,過程一絲不苟,得到驗證的手錶絕不簡單。

【香港人與有榮焉】
半輩子在香港從事鐘錶業的黎衍橋董事長表示:「我們早前在北京人民大會堂舉行了發布會,由中國鐘錶協會主辦,雲集了全國的鐘錶業代表,他們對於今次有中國品牌獲德國天文台認證感到十分光榮,對於整個中國鐘錶業界來說,絕對是一件盛事。身為香港鐘錶界的一分子,證明了香港人擁有實力,可以在國際舞台上發光發亮,為國家爭光。這次獲得認證,有一份全香港人都與有榮焉的喜悅,因為中國生產的鐘錶一直都使用瑞士及日本的零件及機芯,現在終於有自家生產的世界性先進機芯,證明了香港工業並不是沒有前景,相反,是值得香港人驕傲的一門偉大工業。」黎先生的公司先後投入3億多元巨額研發經費,派出20多人到瑞士、德國等世界著名的鐘錶企業學習,同時也投資購置了當今最先進的生產機器及檢測設備等,積極開拓行業的發展,可見他的決心有多大。

【中國「芯」走向世界】
「天下無難事,只怕有心人」一直是黎先生的座右銘,他說:「相信對很多人來說,研發達到世界先進水平的手錶機芯是一件困難重重的事,不會輕易沾手。單看自2005年開始,香港政府也有撥出資金進行鐘錶研發,但始終沒有成果,便知道要成功的難度有多高。我從事鐘錶業數十年,對行業的熱誠從沒有減退,或許就是這份使命感,在6年前,我決定投入大量金錢、心機及時間專注研發機芯,機芯的製造需要極之精細的工藝,並需要很多昂貴機器的配合,所以在過程中要排除無數的困難,飽經波折才能夠成功研製中國『芯』PT 5000,走向世界,感覺安慰之餘,也實現了我多年來的夢想。」今次中國「芯」的成功研發,除了是中國鐘錶歷史上零的突破外,對整個香港鐘錶業來說,也是一件值得驕傲的事情。未來,黎先生更希望中國的鐘錶能夠正式進入強盛時代,跟瑞士及日本並駕齊驅!
http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/lifes ... 0418_00982_001.html
---
睇大陸網講PT5000主要同ETA2824競爭。

附件

bkn-20180418163431798-0418_00982_001_02p (1).jpg (47.08 KB)

18-4-2018 21:34

「山城」品牌的限量版手錶,無論設計及質素都達國際水平。

bkn-20180418163431798-0418_00982_001_02p (1).jpg

18-4-2018 21:34

黎先生花了6年時間,終於成功研發出PT 5000機芯,獲德國天文台認證。

個芯好勁

個款...

點勁都無用,因為現今世上90%以上的機械名表收藏家/使用者,都不是以「準確」為追求目標。。。要準戴電子錶/睇手機重好啦。。。

Happy shooting!
超齡GAME友/適齡鎗人一個
工作:20年專業舞台EVENT LIVE SHOW 製作導演、監製,廣告、MTV、宣傳片(VIDEO及PHOTO)攝影製作人。

上網睇個機芯年產量百萬隻(18年實現年產量三百萬隻),間公司主要係賺機芯錢,品牌表款設計真係有待改進,想成為高階表真係要加強個工藝技術。

引用:
原帖由 T-800 於 18-4-2018 22:31 發表
點勁都無用,因為現今世上90%以上的機械名表收藏家/使用者,都不是以「準確」為追求目標。。。要準戴電子錶/睇手機重好啦。。。

我用黎襯衫架乍,始終著西裝打呔,手上戴番隻全金屬或者金屬身皮帶機械錶好睇過戴隻硬膠錶

引用:
原帖由 RCOOH 於 19-4-2018 00:25 發表

我用黎襯衫架乍,始終著西裝打呔,手上戴番隻全金屬或者金屬身皮帶機械錶好睇過戴隻硬膠錶
睇價錢喎。。。我谂都唔慌抵買。。。如果超過6、7k真係唔駛諗(我諗唔止勒。。。) 情願戴番老牌瑞士錶:浪擒、咸尾顿、天梳、甚至衣波佬、英立圾、愛報時、雪铁立、士丁虾。。果D好過,大把斯文西裝款。。。,行正ETA2824せ2836、有D甚至行2892芯。。。。

工作:20年專業舞台EVENT LIVE SHOW 製作導演、監製,廣告、MTV、宣傳片(VIDEO及PHOTO)攝影製作人。

戴「機械錶」的人始終是∼睇品牌、品牌産地、錶廠歷史、先再睇準度、功能的。。。「機械錶」始終第一是歐洲錶的天下,其次日本仔。。。強國錶。。。

引用:
原帖由 reniless 於 18-4-2018 23:27 發表
上網睇個機芯年產量百萬隻(18年實現年產量三百萬隻),間公司主要係賺機芯錢,品牌表款設計真係有待改進,想成為高階表真係要加強個工藝技術。
強國錶好難架。。。之前海鷗、萬希泉果D又陀飛輪又盛,全新錶宣傳係威係勢,一副名錶模樣。。。。二手街價落到萬鬆蚊都冇乜人要啊陰公。。。

引用:
原帖由 T-800 於 19-4-2018 00:30 發表

睇價錢喎。。。我谂都唔慌抵買。。。如果超過6、7k真係唔駛諗(我諗唔止勒。。。) 情願戴番老牌瑞士錶:浪擒、咸尾顿、天梳、甚至波佬、英立圾、愛報時、雪铁立、士丁虾。。果D好過,大把 ...
我一隻Casio黑鋼千零蚊,一隻First Tactical戰術錶7舊幾咁大把囉......

過2K我都唔理佢,仲話6-7K......

引用:
原帖由 RCOOH 於 19-4-2018 00:50 發表

我一隻Casio黑鋼千零蚊,一隻First Tactical戰術錶7舊幾咁大把囉......

過2K我都唔理佢,仲話6-7K......
又天文台又盛,強國家陣又咁自我澎漲、係威係勢。。。無番6、7K我諗好難了,之前強國D「陀飛輪」新錶價最平都要幾皮野(正瑞士陀飛輪起嗎30萬~100萬)

引用:
原帖由 T-800 於 19-4-2018 00:35 發表
戴「機械錶」的人始終是∼睇品牌、品牌産地、錶廠歷史、先再睇準度、功能的。。。「機械錶」始終第一是歐洲錶的天下,其次日本仔。。。強國錶。。。

7樓認同,買品牌係主觀。

10樓有所保留,陀飛輪係講旋轉擒縱調速機構技術,國產陀飛輪一樣係有擒縱器,只係個時差精度低日差10零秒,個價錢亦好客觀咁反影個事實。

有三個億資金不如開發第二D野好過啦。。。
除非錢多為度氣,為阿爺爭光、或者阿爺俾錢羅下威又作別論。。。

掌握到一門技術就唔使睇人面色,唔會比人話禁乜禁物封乜封物,白菜價而有七八成火候已經夠打帝國反擊戰。

華為、中興係三四年前係垃圾代名詞,而家?部mate10 pro拎到2017最佳手機,我想買鴨記都話賣哂,見評價唔錯買左部U11+點知用L到火到黎,不過都係保持冷靜等mate20出再換。而家除華為外真係唔會考慮其他牌子手機。

三億算乜野,而家洗三億姐,日後呢?變得成第二個華為果陣講緊係十億百億美金生意。唔理佢係咪MIC2025既其中一個部份,唔理佢係咪面子工程,重點係先要做到再講做好,一個人學多掰野冇蝕底,一個國家做多掰野係必要。下下比人騎係個頭度真係舒服架咩?

引用:
原帖由 RCOOH 於 19-4-2018 01:33 發表
掌握到一門技術就唔使睇人面色,唔會比人話禁乜禁物封乜封物,白菜價而有七八成火候已經夠打帝國反擊戰。

華為、中興係三四年前係垃圾代名詞,而家?部mate10 pro拎到2017最佳手機,我想買鴨記都話賣哂,見評價唔 ...
係就係。。。
但唔可以咁比,因為今時今日既機械手錶已經並非必須應用品,反而手机係「應用科技品」。。。「應用科技品」始終以實用性能為主,只要真係功能好用又平,国産货一樣大賣!
軍醫自己也用緊「红米」電話。。。
而今時今日戴機械錶既,老實講:工藝性、歷史性、欣賞性、品味性、玩味性。。。已遠大於應用性,軍醫太多朋友戴「勞氣士地拖拿」廿年都唔識個計時点用、戴「亞米媽」Speedmaster廿年都唔識個外圈點用。。。
機械錶今時今日真係品味、玩味大於實用,歐洲錶隻隻牌子都一百年以上歷史,日本三大錶廠間間都起碼七八十年歷史!玩品味有幾多人真係會去捧毫無「歷史價值」可言既強國錶場呢。。。?當然若真係好款既又幾舊水隻既當襯下衫玩下無妨,但靠呢D魚毛虾仔既,強國錶一向都賣緊,根本無须花咁多人力物力去自主研發新芯。英國、美國有好多流行名牌時裝品牌所出既平價機械錶就係用強國机芯,但绝大多數遮遮掩掩唔敢打明份肉係強國做的,有D改個歐洲名,公司在歐洲註册一於扮晒歐洲錶博大霧,(但玩開錶D人一定查得到/睇得出。。。),無他:強国錶一向無價值咯!

至於講到自己有唔洗比人控制∼呢點更係反效果,所谓物以罕為贵,玩錶既野,越被控制的越值錢。。。好似ETA芯,swatch一話不再供應外流,D用ETA芯既錶馬上越賣越貴,市場就是這樣。。。

Ps.軍醫情願玩隻cheap cheap俄國機械軍錶好過。。。

引用:
原帖由 T-800 於 19-4-2018 00:35 發表

呢點我有好同感,說算呢個國產機芯達到天文台級,作為一個機械表用家,佢都唔會理會呢個機芯。
要靚買歐洲品牌,要平靚正買隻"窮到濃"的國寶級GS都不會選他...

1 個讚好! TOP

21 12
發新話題