發新話題

點解在槍械種類中,會有咁多同數字4有關?

點解在槍械種類中,會有咁多同數字4有關?

有次在失眠中,想起以上的問題,
好似長槍有M4;M14;M24.機槍有M240.
手槍有Glock的G34;G42.Beretta的M84.
子彈口徑有,.40;.44;.45.
以上只是我所諗到的,唔知有無遺漏到?
希望有其他C Hing補充.謝謝!

Interesting!

學識 素養 價值觀

勞心者治人
勞力者治於人
治於人者食人
治人者食於人
天下之通義也

vp40 gewehr 43 mg34 mg42 hk54
全氣動
czp09
ump9
msg90

引用:
原帖由 kornhill401 於 28-4-2018 13:03 發表
有次在失眠中,想起以上的問題,
好似長槍有M4;M14;M24.機槍有M240.
手槍有Glock的G34;G42.Beretta的M84.
子彈口徑有,.40;.44;.45.
以上只是我所諗到的,唔知有無遺漏到?
希望有其他C Hing補充.謝謝!
AK47, AK74...

因為4字有D似軍人、警察行禮既手勢。。 同埋鎗好易打「4」人。。哈哈。。

Happy shooting!

超齡GAME友/適齡鎗人一個
工作:20年專業舞台EVENT LIVE SHOW 製作導演、監製,廣告、MTV、宣傳片(VIDEO及PHOTO)攝影製作人。

引用:
原帖由 olw0978 於 28-4-2018 14:05 發表

AK47, AK74...
呢兩個係年份喎。。。

工作:20年專業舞台EVENT LIVE SHOW 製作導演、監製,廣告、MTV、宣傳片(VIDEO及PHOTO)攝影製作人。

又好似係喎

小弟根據呢個網頁 ( https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_pistols )入面列出既 352 枝手槍, 得到下面既統計

附件

28-4-2018 16:43

引用:
原帖由 T-800 於 28-4-2018 15:33 發表

呢兩個係年份喎。。。

AK104 唔係年份啦。。。

引用:
原帖由 walther 於 28-4-2018 16:42 發表
小弟根據呢個網頁 ( https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_pistols )入面列出既 352 枝手槍, 得到下面既統計
4字返而幾乎係最少咁滯。。。

齋睇 Glock ( 共 23 款) 都唔係 4 最多 :

附件

28-4-2018 16:55

回覆 6# 的帖子

2018 - 今年自己年齡 = 出生年份

學識 素養 價值觀

勞心者治人
勞力者治於人
治於人者食人
治人者食於人
天下之通義也

謝謝以上各位C Hing給予有關補充資料.
我又想起,還有二次大戰,德軍用的,MP40;MP43;MKB42;STG44.
唉..!我又會連AK47和AK74都會漏左! D C呆正又加深了.

發新話題