40 123
發新話題

開埠以來首宗 (樹大招風) 領班藏偽鈔罪成

開埠以來首宗 (樹大招風) 領班藏偽鈔罪成

https://hk.video.appledaily.com/ ... 13654192.1426506082

如果咁既logic! 我們啲玩具槍一樣! 仿真度重高! O記入你屋! 齊齊上庭等判啦!

我見過教學用既教具貨幣,係比學生學習找換
真到無輪 ,睇吾到道具兩字 ,直頭可以欏去買野!

其實判得好合理
法列就係唔比似印同管有似銀紙嘅印刷品
即使放大縮細都唔代表無問題
就算教科書印個縮細銀紙樣落去都要審批過先得 仲要大大隻字寫”樣本”
防偽鈔嘅法列規定其實比大家想像嚴好多

其實美國一樣都係咁嚴
Hollywood拍戲 一疊銀紙 面果張都係真野黎 下面夾綠色紙
有budget d嘅戲甚至全部用真錢
而批准容許印製嘅道具 拍完戲後必須銷毀

根本一直以來防偽鈔嘅法列都係咁 只係一直都無去執法
說咁樣係唔比人拍戲 絕對係滑坡謬誤

Btw
可能大家都唔知
好多國家嘅銀紙都唔可以直接放落影印機復印
係影印機嘅built-in feature

我個人都同情案中的被告。

只不過大家成年人,做任何事都有責任事前了解是否合法。

其實判得好合理X2
幾十年前睇過電視都知,所用道具錢都係假到無倫,要一睇就知係假,到今日居然夠膽講業界唔知。
東方有講,過去十年金管局共收到641宗複製香港流通紙幣的申請。
http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/ ... 0531_00822_001.html

引用:
原帖由 hang2 於 1-6-2018 12:30 發表
我見過教學用既教具貨幣,係比學生學習找換
真到無輪 ,睇吾到道具兩字 ,直頭可以欏去買野!
逃寶果d練功卷 ?  
(唔知馬雲同金管局申請左未?)

一句話唔知就可以免罪 ? 以前冇拉過依家就唔可以拉 ?  條友既邏輯幾得意, 如果某處好少抄違例泊車, 咁係咪我收到牛肉乾可以大大聲同警察講以前又唔見你抄, 點解依家抄 ? 仲話警察係侮辱緊自己既智慧 .

最大問題係印製道具紙幣無明確準則;而且,即使電影公司依法向金管局申請印製道具紙幣時,金管局往往一句「不接受申請」就拒絕,令電影製作人無所適從。

引用:
原帖由 rho837 於 1-6-2018 12:03 發表
https://hk.video.appledaily.com/ ... 13654192.1426506082

如果咁既logic! 我們啲玩具槍一樣! 仿真度重高! O記入你屋! 齊齊 ...
法例寫到明管有仿真槍但不影響公眾安寧係唔犯法. 但我相信禁止管有假銀紙法例冇同樣既條文.

引用:
原帖由 bennytsang16 於 1-6-2018 17:07 發表
最大問題係印製道具紙幣無明確準則;而且,即使電影公司依法向金管局申請印製道具紙幣時,金管局往往一句「不接受申請」就拒絕,令電影製作人無所適從。
咁我會問咁點解班電影人咁多年都唔爭取修改法例 ? 擺明就係搏, 到出事就話法例有問題. 呢D人唔抵可憐.

引用:
原帖由 bennytsang16 於 1-6-2018 17:07 發表
辦法總比困難多
人地荷里活咪又係咁拍
人地怕麻煩 都係選擇唔印
近鏡用真鈔 遠鏡用顏色紙咪得

引用:
原帖由 Xgun 於 1-6-2018 17:15 發表

法例寫到明管有仿真槍但不影響公眾安寧係唔犯法. 但我相信禁止管有假銀紙法例冇同樣既條文.
其實佢都無手羅出街用, 只係管有道具銀紙(印住道具字樣, 唔係"假銀紙",
而佢又係任職道具人員, 唔係求其一個街外人執左收埋意圖不軌.

我唔明做乜會落charge, 同告個廚師收埋把十幾把廚刀響屋企係藏械差唔多.

引用:
原帖由 pbay 於 1-6-2018 17:48 發表

其實佢都無手羅出街用, 只係管有道具銀紙(印住道具字樣, 唔係"假銀紙"),
而佢又係任職道具人員, 唔係求其一個街外人執左收埋意圖不軌.

我唔明做乜會落charge, 同告個廚師收埋把十幾把廚刀響屋企係藏械差唔多. ...
因為偽鈔法例就係近似都唔得 只要管有就可以charge
近似意指不能容易分辨
佢果兩粒道具字豆咁大粒 師兄見過樣本鈔”樣本”兩隻字幾大嗎?

P牌離地永動機再度發功

引用:
原帖由 Xgun 於 1-6-2018 17:15 發表

係吾係真係有 ? 我都想知!

40 123
發新話題