發新話題

[others] 似乎香港很少人玩(AEP)電動手槍.........

第一次聽到有人用aeg練ipsc

就算同一枝槍, 改裝過後, dry fire 時槍的重量, 槍的重心, 板機拉力, 板機行程都可以不同.  開槍時blowback力度, 快慢亦不同

與其另外買枝aeg練, 不如將放係會枝槍帶返屋企練。

城大教職員對梁振英之評分
無私: 0.81/10, 正直: 0.82/10, 客觀: 0.78/10, 責任: 1.00/10
寬大: 0.53/10, 誠實: 0.76/10, 領導力: 1.25/10, 整體: 接近 0/10

引用:
原帖由 TensionZZ 於 2018-6-16 19:06 發表
我個人覺得練習呢樣嘢冇分用咩槍啊!不境係人去主導槍,唔係槍主導人!我睇完師兄意見後感覺係如果唔係用馬記槍就唔使打Ipsc.用Aep嚟練係完全冇用咁………練動作,練準繩,都係睇個人啫!
1. IPSC Action Air 係不可以用 AEP 作賽.  IPSC Action Air 只可以用有 blowback 的氣動半自動手槍作賽.
2. 玩 IPSC 的人九成以上用 TM 作賽. 當然, 樓主個人絕對有權選擇讓賽.
2. 玩 IPSC 的人都會用同一枝槍, 或同型號的槍練習. 當然, 樓主個人絕對有權選擇事倍功半.
無私: 0.81/10, 正直: 0.82/10, 客觀: 0.78/10, 責任: 1.00/10
寬大: 0.53/10, 誠實: 0.76/10, 領導力: 1.25/10, 整體: 接近 0/10

引用:
原帖由 TensionZZ 於 2018-6-17 08:38 發表
1…明白只接受Gbb汽槍來打Ipsc,所以我已買了自己喜歡的槍!
2…馬記因為改裝值最高但不一定合適每一位射手,選槍其實都是看個人感覺,選自己喜歡的槍才是第一步!
3…練習真的是看個人喜好,例如日本人練刀都會拿 ...
1. 樓主是否知道 KP-06 不可以在 standard division 作賽? 而 open division 的槍都改裝過及加紅點. 當然, 樓主個人絕對有權選擇用 "自己喜歡的槍" 讓賽.
2. Again, 樓主個人絕對有權選擇用 "自己喜歡的槍" 讓賽.
3. 這不是高低階射手問題, 這是 "事倍功半" 定 "事半功倍" 問題. Again, 樓主個人絕對有權選擇用 "自己喜歡的槍" "事倍功半" 地練槍.

引用:
原帖由 TensionZZ 於 2018-6-18 15:05 發表
其實師兄成日話讓賽讓賽!你咁睇重成績係你個人的事!
我只會在槍會練槍, 但參加 IPSC 比賽, 我不會虛偽地否認自己想拿獎.
相反, 樓主一面認為自己唔睇重成績, 一面又強調用 "有極大幫助" 的 AEP 練習去提高成績, 令人匪夷所思.
引用:
原帖由 TensionZZ 於 2018-6-18 15:24 發表
我只想開開心心打IPSC,從沒想過有獎有第一!
期待下次 IPSC 比賽見到樓主用無紅點全原裝 KP-06 打 open division.

引用:
原帖由 TensionZZ 於 2018-6-19 00:58 發表
首先有幫助係對我個人的動作,準繩!跟拿獎沒有關係,因為我是一名新手!

到我有實力參加競賽時,我一定會原裝去參賽,就算包尾也沒所謂!
IPSC 比賽係有 "新手" 獎 for 新手.
之後亦有 GM/M/A/B/C class 給各級射手競逐.
Again, 期待下次 IPSC 比賽見到樓主用無紅點全原裝 KP-06 打 open division.

引用:
原帖由 TensionZZ 於 2018-6-19 09:55 發表
等到我夠實力參賽我一定會去!
新手獎 is only eligible for 上完 IPSC 初班後六個月內的新手.
Again, 期待下次 IPSC 比賽見到樓主用無紅點全原裝 KP-06 打 open division.

發新話題