發新話題

[others] 似乎香港很少人玩(AEP)電動手槍.........

回覆 4# 的帖子

用aep打ipsc??

回覆 6# 的帖子

JUST GET A HICAP FOR TRAINING IS FINE

引用:
原帖由 TensionZZ 於 5-6-2018 16:04 發表
我都知有唔同,只係練動作,開槍,準繩!Gbb的話!有損耗,又要買氣………
除左動作.....成支AEP接近無野幫到你TRAINING......
EVEN個動作其實都係買返GBB好D, 始終有埋個重量肌肉易適應D~
想玩IPSC, 真係無得慳幾多錢~

引用:
原帖由 TensionZZ 於 6-6-2018 10:22 發表
Thx,正準備買gbb.只係除咗馬記外,想揾多間參考下!因本身以為馬記金版已經唔錯!但都想貨比三家!長下知識
個人勸你都係用返馬記......HICAP係有幾間廠跟馬記系統既, 但你上FUNDAY之後會都係建議你買馬記, 甚至最好只買HICAP~
始終其他副廠都係跟馬記數黎做補品, 你買其他牌子平得果少少去到換損耗品果下就知果幾百蚊慳埋都未夠冚數~

引用:
原帖由 kornhill401 於 16-6-2018 12:17 發表

我就用我的廉價手機影相,再用電腦設立的..小畫家..縮圖調整.
我都係咁做

引用:
原帖由 TensionZZ 於 17-6-2018 08:38 發表
1…明白只接受Gbb汽槍來打Ipsc,所以我已買了自己喜歡的槍!
2…馬記因為改裝值最高但不一定合適每一位射手,選槍其實都是看個人感覺,選自己喜歡的槍才是第一步!
3…練習真的是看個人喜好,例如日本人練刀都會拿 ...
2. KP06真係唔太適合, 始終支槍太重喇~
3. 睇你想練既方向係乜啦, 如果目標只係練AIMING, 咁真係自己鍾意既槍就得既~ 但普遍長玩IPSC既人都係練習&比賽都係同一支槍, 咁先練得好咁解JE~
如果以你既比喻, 其實你既做法人地睇落係你作為果個日本人係練緊用木劍殺人, 自己喜歡係得既, 但只係你脫離左果班人習慣性既睇法JE~
咁所以到最後, 真係自己喜歡就好~

引用:
原帖由 TensionZZ 於 18-6-2018 15:05 發表
其實師兄成日話讓賽讓賽!你咁睇重成績係你個人的事!
引用:
原帖由 TensionZZ 於 18-6-2018 15:24 發表
我只想開開心心打IPSC,從沒想過有獎有第一!
睇黎你都仲係少係槍會練習~
事關我都係學完IPSC, 都係咁比人說快D去練習再去比賽......
但無人會覺得比呢D壓力人, 人地係會唔舒服的, 上到IPSC槍會有時真係覺得同去左D直銷講座係無咩分別的~
呢樣野我都有係度呻過, 你都要去習慣本身你做法上有少少離經後旁人既指指點點~
例如我去學IPSC只係想改善一下自己既持槍, 但當你去到就個個都係咁PUSH, 到最後就PUSH走埋D想慢慢玩既人~
個感覺就好似你去GYM ROOM只係想改善一下自己既線條, 買個幾KG既啞鈴都只係方便自己練......
但GYM ROOM(槍會)入面個個都(覺得自己)係健美先生, 個個都阿諾豬華生力啤咁......
係咁係你身邊哦你改善線條係要去到我咁賤肉橫生先好睇先係靚係型, 幾KG既啞鈴買黎嘥地方啦, 要買就2-30KG起跳啦......ETC

講返正題, 你用AEP/KP06(CO2)去練無話唔得既, 雖然我都覺得你唔會練到你真正想練既野~
但既然你揀左呢個行法, 就好好行下先啦, 到有一日你覺得不足, 你自然會轉~

1 個讚好! TOP

引用:
原帖由 TensionZZ 於 19-6-2018 09:52 發表
多謝師兄意見!
我支槍重係因爲我鍾意有重量的槍,相對較為近似真槍。
我都唔知我個人練習方法係事倍功半定係事半功倍,但唔試過就真係唔知結果。對其他射手可能係浪費時間,但對我而言就覺得效果滿好!不同 ...
我都曾經有過KP06(for wargame not IPSC), 亦都係因為槍重果種感覺而覺得支槍正~
所以以過來人黎講, 我都知你呢個方向將會係事倍功半, 但人總係人地講完點都係會自己試過一次先會肯心息既~
都係果句, 你係練既時候最好知道自己追求緊D乜, 用呢個工具係咪幫到你, 咁就夠~
just for aiming not competition, 其實用KP06黎練都會有佢既好處~

發新話題