38 123
發新話題

愛因斯坦遊記被輯錄成書,被指涉種族歧視

愛因斯坦遊記被輯錄成書,被指涉種族歧視

用21世紀所謂政治正確標準去批鬥100年前價值觀/個人言論想法, 「令人震驚」。

歷史應該係由當中汲取適當既教訓, 去改善未來.
又要人捍衛自由思想, 又要手指指唔俾人自由思想, 邏輯loop唔到.

唔好話一百年前啦,到依家白種人仍然係歧視緊其他有色人種。歐洲人歧視亞洲人,亞洲人歧視非洲人。

引用:
原帖由 reniless 於 15-6-2018 11:26 發表
唔好話一百年前啦,到依家白種人仍然係歧視緊其他有色人種。歐洲人歧視亞洲人,亞洲人歧視非洲人。
香港人就最公平....基本上所有人都歧視
原創小說:黑鷲

http://ck101.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2660842&extra=page%3D3

呢個出書人,心地都好極有限. Thx for sharing.

回覆 5# 的帖子

關心地乜事?
出書係比大眾享有知情權
IPSC AA Shooter
WA Magna R-Type lover

100年前既中國人唔出奇啦
唔係點解之後會有魯迅果班人出黎

引用:
原帖由 oliver1997 於 15-6-2018 13:04 發表
關心地乜事?
出書係比大眾享有知情權
這一點,我都明白.私隱和知情權,有時我都好混亂...
我的理解是..唔比人知,自己的醜事,是'私隱'
想知他人的醜事,是'知情權' 請C Hing,多多指教.

2 個讚好! TOP

引用:
原帖由 Dave 於 15-6-2018 11:34 發表

香港人就最公平....基本上所有人都歧視
對 ! 不限種族   窮人 內地人 傷殘  弱智  搞gay  樣衰........

愛因斯坦遊記被輯錄成書,被指涉種族歧視!

屌呢班ON9左膠腦㡌啦! 就算係種族歧視! 吹咩! 鬼叫個班受岐視嘅早终唔挣氣咩搞到啲後袋要一世做弱势人種受乜鳩岐視法保障至生存到!

[quote]原帖由 rho837 於 15-6-2018 14:27 發表

屌呢班ON9左膠腦㡌啦! 就算係種族歧視! 吹咩! 鬼叫個班受岐視

附件

15-6-2018 15:09

靚唔靚從來都係咸魚青菜各有所好, 所以你逼我要所謂公平做o羊jack

引用:
原帖由 rho837 於 15-6-2018 14:27 發表

屌呢班ON9左膠腦㡌啦! 就算係種族歧視! 吹咩! 鬼叫個班受岐視嘅早终唔挣氣咩搞到啲後袋要一世做弱势人種受乜鳩岐視法保障至生存到 ...
唔好亂講野啊
依家做咩講咩左膠都會話你錯

100年前仲係中華民國喎 邊關事

一位用戶在微博上的留言 :
“.......(當時) 中國普遍貧窮落後,經常存在飢荒,大部分人都是文盲......嬰兒夭率高,所以要生育更多孩子去確保生存。 這種情況下很難不歧視中國....."
“......如果要談種族歧視,愛因斯坦所說的甚至不入流。”

Chinese internet users are surprisingly sympathetic to Einstein’s racist remarks
https://qz.com/1305236/chinese-i ... ins-racist-remarks/

38 123
發新話題