38 123
發新話題

Wellco 軍靴 Made in China

Wellco 軍靴 Made in China

https://hk.news.appledaily.com/c ... e/20180614/58317846

據美國媒體報道,美國軍靴製造商Wellco的5名高管,因涉嫌將「中國製造」軍靴偽造「美國製造」,分別被控電信詐騙、走私等罪名,判入獄6年至緩刑6個月不等。

據美國田納西州《金斯波特時報》(Kingsport Times News)報道,1941年成立的Wellco是美國老牌軍靴製造廠商,產品曾是美軍戰場「標配」,為美國防部供貨已60多年。2006年到2012年,Wellco向美國國防部提供價值超1.38億美元(下同•約10.83億港元)的軍靴用品。

報道指,5名被告均於2016年9月被捕,並以電訊詐騙和走私等罪名被起訴。檢察官指控5名被告,從中國和其他國家進口軍靴,再向美國政府和公眾謊稱是「美國製造」。上周,其中一名高管被判6個月緩刑。周一(11日),4名高管被判6個月到5年緩刑不等。Wellco前行政總裁、也是其中3名高管的父親文森特·弗格森(Vincent Ferguson)將在稍後宣判。

根據法庭記錄,從2008年12月到2012年8月近4年的時間,5名被告共向美軍出售800萬美元(約6,278萬港元)的假「美國製造」軍靴,但這些軍靴的鞋靴和鞋墊都是中國製造,唯一在美國本土工廠做的只有最後一道黏膠工序。5人被指要求中國工廠在鞋上貼有美國星條旗和寫有「美國」(USA)的標籤,但不標明實際的原產國。

據悉,當日有兩批假「美國製造」的軍靴被海關扣下後,這些高管則要求中國工廠在軍靴上縫上「中國製造」的標籤,進口後讓美國工人撕掉,然後再對外銷售。據《今日美國》(USA Today)早前報道,這些偽造成「美國製造」的軍靴一般進口自中國,也有少數進口自秘魯或多明尼加。

呢到有冇師兄著開Wellco
上網睇個價錢仲平過5.11, 想整返對試下

買靴梗係買意大利造啦。
---
我現時所有鞋靴全部係意大利造,
牛仔褲就意大利造的多,其次是日本造(非日牌)。

我果對陸軍公發 boot係McRae 好彩唔係wellco

車,Surefire咪又一Q樣,新果批手工流過乜,睇幾時爆大鑊?而家改口寫Manufactured in USA乍,唔敢寫Made in USA,Cyre就夠膽寫實Made in USA with USA material啦。

BTW,Lowa歐洲製造但仲唔襟著過MI亞洲既BATES,難聽d講仲虧過1/3價錢既大陸名牌361。

都係Danner好。
究竟世界上還有神嗎?

係咪USMC RAT? 著起嚟極舒服,不過V仔底咬地但快蝕、一行濕泥清嗰吓麻煩係一個問題....!
如果我冇記錯, Danner係有換底服務,不過要Ship番去Danner。
5.11相比起嚟皮質太硬,如果講透氣,我反而覺得Danner嘅軍Boot好少少。
買乜都好,唔好買Magnum,Magnum造工差咗好多,鞋踭好易甩底。
引用:
原帖由 JBL 於 16-6-2018 07:24 發表

我對Danner着咗唔夠一年個鞋爭就蝕Q晒,又唔夠511咁透氣,焗腳既.....
究竟世界上還有神嗎?

其實啲美國大牌子係多數有換底服務,其餘未必包。
5.11有度好,美國係FBI training 用。響香港某政府部門(私用)都好Heat吓。
引用:
原帖由 JBL 於 16-6-2018 08:35 發表

唔係USMC RAT,係普通黑色特戰款,都要千幾蚊,但要Ship番去美國就真係死比你睇...
不過老實講Danner又係高511一班既,511著一年內籠d線同布料結構早就比腳睜磨爛晒,Danner就仍然新既一樣,如果換到底真係再著 ...
究竟世界上還有神嗎?

咁就唔知,但係監倉做嗰啲鞋風評極差,我諗未必關手工事,係用料問題。如果退一萬步諗,用番步X又係死路一條。上次買咗對Boot私用,用咗兩個月貨仔就蝕哂底斜哂.....仲有係零防跣,地下有油有水,係絕對考驗閣下的溜冰能力。
講開步X,細個時做童軍,成個旅都Recommend買步X,一來磨完鞋堅係起鏡又美觀,打埋個鐵鞋碼響柚木地板操起上嚟咯咯聲零舍有氣勢,又耐用到一個點,而家我諗都冇乜人會咁做。
引用:
原帖由 JBL 於 16-6-2018 09:12 發表

511好似話最近香港籃帽子都全部轉用晒
究竟世界上還有神嗎?

民記啲Boot唔差,抵著過5.11,但我心目中CP高就一定係Adidas GSG9,唔貴又有番咁上吓質素。如果講名牌效應, Solomon、Asolo就一定係首選,玩SF一定係著Hiking Boots! 但其實十幾年前買過對Adidas Hiking Boots,鞋就極OK,不過成日甩鞋帶,要綁就要用番軍Boot綁法。
引用:
原帖由 JBL 於 16-6-2018 09:34 發表

呀朗度有平價民安隊專用Boot賣,$650,唔知o唔ok?最衰無側拉鍊,唔係整對著下.....

?_nc_cat=0&_nc_eui2=A ...
究竟世界上還有神嗎?

38 123
發新話題