發新話題

[others] 平價老番夜視鏡

引用:
原帖由 kornhill401 於 26-6-2018 11:59 發表

謝謝C Hing給予有關知識,
我從本地某店家,有售的廣告得知,PVS-14,可視距離是200米,
請教C Hing, 呢一款的可視距離,又有多遠呢? 謝謝.
其實就咁講話一支鏡既"可視距離"係幾多真係無意思... 就講 PVS14 用管, 用OMNI IV 管同OMNI VII 管睇到既野同靜電對比都已經好唔同. 就算用OMNI IV, 如果個日天氣好, 月光夠, 我估 600 米要睇到個人 (所謂"DETECTION RANGE" 都唔係問題. 試過係萬宜水庫西壩, 可以由壩頭行多兩百米到已經見到個人企左係壩尾. 實際用既時候都係要睇個環境有幾光, 如果係一間全黑既房, 無IR 補光, 支鏡幾靚都無用, 都係睇唔到.

而正如其他師兄所講, 用GEN1 開IR 去打夜GAME, 而對手又有夜視鏡, 人地見到既野就係你好似漆黑中既螢火蟲一樣咁出眾. (之前另一個POST 有另一位師兄POST 過一條片, 係ATN GEN 3, 睇到老遠已經有支IR 燈, 可以參考下.) 另外一樣野, 就算無夜視, 我用過既GEN 1 野都係粒燈好光 (唔知有無玩過電腦遊戲SPLINTER CELL, 個隻鏡咁樣), 肉眼一樣見到你.

最後有三樣野玩GEN 1 要留意, GEN 1 無AUTOGATING, 俾強光一照即燒. 另外就係GEN 1 就算係幾新既都會有魚眼效應 (FISHEYE EFFECT), 即係邊邊D 野個輪廓會好似唔同左樣, 彎左咁. 樓主轉貼個幾幅圖正正就係完美表達呢個效應下既影像會係點樣. 可以用我頭像張相比較下. 唔知有無得放大黎去比較. 呢個係GEN 1 技術所限, 無得搞. 重有就係GEN 1 唔知點解個視界一定係細D. 唔計GPNVG-18 呢D 天價貨, GEN 3 係講緊42 度至到50 幾 (LUCIE 個類), 而GEN 1, 睇過幾間美俄大廠都係講緊20 幾. 20 幾度係一個乜野概念. 你試下將支T-1 類既鏡放係你眼前, 通過個鏡睇到D 乜野, 就大約係GEN 1 既視界. GEN3 就大約會係AIMPOINT M-4 咁大支既筒係你眼前既感覺. 見到既野既範圍大左, 對你既SITUATIONAL AWARENESS -- 唔知中文叫乜 -- 影響, 特別係打室內時, 會係非常大.

當然, 學其他師兄講, 呢D 係一分錢就有機會得到一分貨, 不過唔係貴就一定會係最好. 亦正如我之前出過一個POST 講, 我唔係叫大家唔好買GEN 1, 只不過大家唔好對GEN 1 技術有不合理地高既期望, 然後就話買左返黎晒錢.

本帖最近評分記錄
  • gtoray 威望 +10 我很贊同 1-7-2018 02:45
  • gtoray 金錢 +10 我很贊同 1-7-2018 02:45
"At the common law no man can be prohibited from working at any lawful trade, for the law abhors idleness."

Sir Edward Coke

1 個讚好! TOP

終於搬完屋可以用gen1 同gen3 做比較去影相。屋企未有網所以如果有D 乜特別要求可以講低睇下我影唔影到(例如話要街景,全黑,微光個類)我盡量影完第二日upload.
"At the common law no man can be prohibited from working at any lawful trade, for the law abhors idleness."

影住三張先。係房,街外光線可以入到黎。第一張係gen3. 可以見到個視角大D。 第二張係開左ir 既gen1. 第三張係無開ir.

Gen 1 支鏡有粒好大既黑點係因為初初玩個陣我係唔信俾電筒照會燒筒管,就試左… 唔係支鏡問題係我自己on 8+1.

有D 乜要求再講, 盡量滿足大家.

引用:
原帖由 jn_jona 於 30-6-2018 23:49 發表

想問下 gen3開左ir睇出去係咪都好似圖二呢既色?
Thx!
Sorry, 屋企未有得上網, 要返黎公司應, 應得比較遲.

Marco 師兄個隻係英國版PVS 14, 佢個兩張圖答左你.

不過另外有少少補充, GEN 3 會AUTOGATE, 所以就算好似GEN 1 咁會淺色左都無GEN 1 咁明顯. 講真, GEN 3大部份時間 -- 應該話我自己用既全部時間 -- 都唔使開IR 已經夠. 特別係夜晚行山.

今日突然間要飛返公司, 無帶住兩支鏡. 睇下聽日有無機會係公司夜晚黑少少影多少少GEN 1 GEN 3對比相. 俾大家自己決定係咪買GEN 1 鏡. 都係個句, 一分錢可能會有一分貨, 無錢就一定無貨. 只不過呢個價錢要自己決定值唔值.

GEN 1 我未試過拎黎行山, 唔可以講得太多. 但係我諗佢個視角咁低, 行山其中一樣野最驚係睇唔到D 石濕跣腳, 我唔會太夠膽戴住佢自己阻住自己睇野. 而且GEN 1 開住IR 燈好快會無電, 所以都係未試過.

發新話題