發新話題

鰂魚涌公園開槍案 多人受傷一女子被截獲

藏械加冧友。。。随時判终身。。。唉。。何必呢?!
超齡GAME友/適齡鎗人一個
工作:20年專業舞台EVENT LIVE SHOW 製作導演、監製,廣告、MTV、宣傳片(VIDEO及PHOTO)攝影製作人。

引用:
原帖由 RCOOH 於 26-6-2018 22:21 發表
比佢個上樑不正搞一單咁既野出黎,保鏢行內會大地震。

香港既私人保鏢一直都唔可以配鎗,而家搞單無牌藏械兼非法CCW再加殺人,好難唔令人懷疑係咪有其他保鏢會咁做,如有,已經做到咩程度,至於佢班下樑隨時比人不 ...
雖則咁講,當年公屋槍王都可以放支M14喺屋企冇人知...保鑣更易令人懷疑啦

引用:
原帖由 T-800 於 26-6-2018 23:24 發表
藏械加冧友。。。随時判终身。。。唉。。何必呢?!
軍醫叔我覺得可能為啖氣乍,除非舊遺產大到佢可以唔要下半世啦

引用:
原帖由 AF2011 於 26-6-2018 23:11 發表

就算冇都好難講得信個法官,出去公園傾數帶支槍起身
唔怕比人搜到出尼

附件

26-6-2018 23:27

引用:
原帖由 RCOOH 於 2018-6-26 22:21 發表
比佢個上樑不正搞一單咁既野出黎,保鏢行內會大地震。

香港既私人保鏢一直都唔可以配鎗,而家搞單無牌藏械兼非法CCW再加殺人,好難唔令人懷疑係咪有其他保鏢會咁做,如有,已經做到咩程度,至於佢班下樑隨時比人不 ...
理論上係, 但為了自保或保護老闆 (通常都是富豪), 有些保鏢會用自己辦法弄到一些武器. 不一定是槍, 可能是伸缩警棍等
城大教職員對梁振英之評分
無私: 0.81/10, 正直: 0.82/10, 客觀: 0.78/10, 責任: 1.00/10
寬大: 0.53/10, 誠實: 0.76/10, 領導力: 1.25/10, 整體: 接近 0/10

引用:
原帖由 cyl198911 於 2018-6-26 23:26 發表

雖則咁講,當年公屋槍王都可以放支M14喺屋企冇人知...保鑣更易令人懷疑啦
公屋槍主本身有牌放某O的槍係屋企, 但該次事件後警方應該不會再批准屋企放槍 (除左奧運氣手槍)
無私: 0.81/10, 正直: 0.82/10, 客觀: 0.78/10, 責任: 1.00/10
寬大: 0.53/10, 誠實: 0.76/10, 領導力: 1.25/10, 整體: 接近 0/10

引用:
原帖由 AF2011 於 2018-6-26 23:11 發表

就算冇都好難講得信個法官,出去公園傾數帶支槍起身
唔怕比人搜到出尼
本身藏械殺人就走唔甩, 但某些保鑣會用自己辦法弄到一些武器自保, 或保護老闆, 或預防因為工作而得罪某些有勢力人仕的報復.

引用:
原帖由 cyl198911 於 26-6-2018 23:27 發表

軍醫叔我覺得可能為啖氣乍,除非舊遺產大到佢可以唔要下半世啦
不管為什麼。。。结果也是一樣。。
超齡GAME友/適齡鎗人一個
工作:20年專業舞台EVENT LIVE SHOW 製作導演、監製,廣告、MTV、宣傳片(VIDEO及PHOTO)攝影製作人。

引用:
原帖由 magichour 於 26-6-2018 23:33 發表

理論上係, 但為了自保或保護老闆 (通常都是富豪), 有些保鏢會用自己辦法弄到一些武器. 不一定是槍, 可能是伸缩警棍等
理論上伸縮警棍彈弓刀一類AO武器都係違禁品,見過有人係18樓想買警棍套,即刻被要求出示證件,於是佢自己冇癮走左。

不過A_姨間死野夠薑公然sell名牌AO刀,shoot他賣有指環既鷹爪刀,入去前者果陣佢向我落力推介過,但犯法就係犯法,於我而言冇野好心郁,但,由此可見根本難以排除有人可以搞到真品正貨既AO野......

引用:
原帖由 magichour 於 26-6-2018 21:50 發表

奧運射擊的一係 shotgun shell, 一係 .22
而 IPSC 最低限度火力都要 9mm.
.25 不會用黎參加比賽.
.25/.32 呢類小火力適用於 concealed carry handgun, 或女性可適應其後坐力的 handgun.
.38 super

引用:
原帖由 yiuyiusiu 於 27-6-2018 09:15 發表

.38 super
最小口徑是9mm沒錯
http://www.ipsc.org/rules/divlistP.php
群居終日,言不及義,
好行小慧,難矣哉!

引用:
原帖由 hang2 於 26-6-2018 21:57 發表
為乜!!EQ低既人通常會累死自己。
係香港藏械兼傷人或殺人
比你爭贏家產,吾知有冇機會出黎洗。
男人婆癲起上係無性,  好多女上司都係咁啦

香港01掘到條友公然係香港拍片教人用鷹爪,當香港法律死架?

似係有兩野散手、有d話題性就自我陶醉果挺人。

有識佢既人爆左佢fb.... 原來練開IPSC   SDX會
https://www.facebook.com/people/%E8%A9%B9%E5%BF%83/1342028816

引用:
原帖由 magichour 於 26-6-2018 22:32 發表

我相信佢藏械的原意不是為爭家產而殺人.
咦~ 好似有故事聽咁喎~

發新話題