發新話題

[others] 有冇師兄有玩gamo compact之類ga槍?

引用:
原帖由 michael616 於 22-8-2018 21:14 發表
混到間野肯寄499但話如果香港海關扣押左佢地唔會理。想問下買槍運黎香港有咩海關手續要搞?
499原廠頂盡得1.2J(或以下),又冇任何真鎗部件。。。呢支野30年前,海關同警察牌照科已經有晒资料,照計當一般玩具/体育用品已經OK...(如果無改法例的话。。)

Happy shooting!

超齡GAME友/適齡鎗人一個
工作:20年專業舞台EVENT LIVE SHOW 製作導演、監製,廣告、MTV、宣傳片(VIDEO及PHOTO)攝影製作人。

引用:
原帖由 michael616 於 22-8-2018 21:14 發表
混到間野肯寄499但話如果香港海關扣押左佢地唔會理。想問下買槍運黎香港有咩海關手續要搞?
我以前書面問過海關,佢答話冇咩手續搞, 只要有說明書證明枝槍係低過兩招就得. 當然佢地都會用經驗判斷. 但如果連說明書都冇,咁就可能打電話揾你問好多嘢, 如果佢地懷疑枝槍唔合法,極有可能揾警察去收貨地址揾你請你返警署問話. 通常做到呢步都一定會上埋你屋企搜,冇搜令的,佢會叫你簽份同意書(俾佢地搜屋), 如果你唔簽,就會向法庭申請正式搜令.

呢牌咁多真槍案,我估就算有說明書點都會打電話問下你. 記住開電話. 來電號碼唔識既都要接.

如果全新貨的499一定有原裝盒同埋說明書,說明書有寫明秒速及J數的,呢支499秒速大概最多只有250fps....

工作:20年專業舞台EVENT LIVE SHOW 製作導演、監製,廣告、MTV、宣傳片(VIDEO及PHOTO)攝影製作人。

係咪紅圈個兩樣都要做?

附件

23-8-2018 01:22

問題係你呢樣既唔係槍械,亦唔係戰略物資
所以基本上無野可報關
你需要既係保障
即係可以證明你支玩具並唔係以上兩種物品既資料或文件

回覆 95# 的帖子

即係我照買,海關/警方混我先算?

引用:
原帖由 michael616 於 23-8-2018 03:13 發表
email 要求賣家發誓枝槍低過兩招,keep 晒所有通訊紀錄

Delete

引用:
原帖由 michael616 於 23-8-2018 03:13 發表
再講一次:全新499每支必然有原装盒同有说明書、也有寫明J數。。。同廠的95B、red rider也是一樣。。所以無需要害怕。或者您pm.訂購網站资料比軍醫,幫您跟下眼吧。。。

我先排至係台灣寄枝 1911 返嚟, 郵寄表格寫"玩具槍, 槍口能量低於兩焦耳". 盒內有說明書, 但冇講幾多焦耳. 順利過關.

1 個讚好! TOP

樓主要買枝槍既說明書係度 :
http://cdn.pyramydair.com/site/m ... 9-owners-manual.pdf

附件

23-8-2018 14:56

引用:
原帖由 Xgun 於 23-8-2018 14:54 發表
樓主要買枝槍既說明書係度 :
http://cdn.pyramydair.com/site/m ... 9-owners-manual.pdf
無玩呢支廿幾年,唔記得TIM....原來D新版499B仲弱咗。。得0.96J!以前度过好似有1.1幾。。。

回覆 99# 的帖子

https://www.pyramydair.com/s/m/D ... ti_Champion_499/617

附件

24-8-2018 00:08

回覆 100# 的帖子

前排都係台灣混左枝APS 2 OR 返黎, 不過係混人代購

引用:
原帖由 michael616 於 24-8-2018 00:08 發表
https://www.pyramydair.com/s/m/D ... ti_Champion_499/617
Pyramydair 肯寄咩。。?
呢間算係有名大铺,應該沒有什麼問題了。。。

發新話題