發新話題

[others] 大陸人真係好勇...

引用:
原帖由 Dave 於 9-7-2018 10:30 發表

開放申請可持合法玩具番內地,簡直是天堂,以後唔洗再玩納米cqb 同納米outdoor...
呢樣難度認真高wor...

同維穩政策背馳, 短期內都好難實現了.

引用:
原帖由 pbay 於 9-7-2018 10:40 發表

呢樣難度認真高wor...

同維穩政策背馳, 短期內都好難實現了.
對對對,中國不會有甚麼改變。

正如鬼佬都覺得香港好多帆船,又或者香港人覺得非洲滿地飢民,有時活係自己世界係安心好多的。
原創小說:黑鷲

http://ck101.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2660842&extra=page%3D3

引用:
原帖由 pbay 於 9-7-2018 10:18 發表
睇黎響大陸要有關係先至搞到wargame場,
普通人去申請, 門都沒有.
大陸至今200%唔容許Airsoft wargame場! 就算申請人個背景有幾把炮都唔可以合法申請得到! 反而Paint-ball場就冇問題, 打幾大壓都得! 真槍場都好容易申請得到!

我諗佢地都大個仔,大個女.識得諗卦, 有乜後果,自己負責任.

引用:
原帖由 新手一隻 於 9-7-2018 12:52 發表

此言差矣,大陸可玩airsoft的合法game場並唔係什麼新鮮嘢。
師兄的"唔容許、無法申請"依據係邊?
請教一下師兄,可否提供一下內地合法WARGAME ( 6 MM ) 場地的資料、地點或網頁之類?
剛好在下內地表弟對此有興趣,但問本人亦是不清楚,難得師兄知道門路,煩請指點一下,謝謝。

http://ck101.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2660842&extra=page%3D3

引用:
原帖由 Dave 於 9-7-2018 10:53 發表
對對對,中國不會有甚麼改變。

正如鬼佬都覺得香港好多帆船,又或者香港人覺得非洲滿地飢民,有時活係自己世界係安心好多的。
冷靜D先, 唔係質疑ching, 大陸變得開放大家都想.
閣下提到 "開放申請可持合法玩具番內地",
如無理解錯, 應係涉及開放民間自帶仿製槍技出入境... 唔係公司產品批量出口, 唔係開個場租槍俾人玩咁簡單.
會係一個大轉變, 應該會傾好耐, 唔易成真

純粹想知近排睇到甚麼跡象覺得大陸政策會180度大改 ?
有獨家猛料線報不妨分享下, 相信大家都想知.

引用:
原帖由 pbay 於 9-7-2018 15:16 發表

如無理解錯, 應係涉及開放民間自帶仿製槍技出入境... 唔係公司產品批量出口, 唔係開個場租槍俾人玩咁簡單.
會係一個大 ...
同問 等左呢日好耐啦 終於可以解放我國強大的工業實力 為玩具槍市場帶來新一番氣象 假以時日 老馬性能 V記外觀 國狗價錢真係不是夢 中國或成最大贏家

引用:
原帖由 pbay 於 9-7-2018 15:16 發表

會係一個大 ...
在下只有提及水彈槍不作嚴厲取締,內地亦有合法彩彈場地 ( 香蜜湖、夏門 ETC ),由此可推論中國內地對此市場已有一定關注性,這是確信的資料。
P 兄則跳至「自行民間擁有及無限制出入境」...或者有咁既一日但不是今天。

政策從來不是180 度,原因是人多,只能慢慢改。

樓上「新手兄」補充提及「6MM 」亦已開放場地及合法把玩,在下尚未知情,但如屬實者真的可喜可賀,詳論需由新手兄補完。
香港在這方面絕對有優勢,起碼場地設立及管理已有多年經驗,相信是一塊肥肉。
就算不是做生意,純粹玩GAME ,內地地方大又便宜,用同樣價設在香港只能SET 一個納米場,內地已經是一個過百米大小的大場,豈不快哉?

引用:
原帖由 Dave 於 9-7-2018 15:53 發表

在下只有提及水彈槍不作嚴厲取締,內地亦有合法彩彈場地 ( 香蜜湖、夏門 ETC ),由此可推論中國內地對此市場已有一定關注性,這是確信的資料。
P 兄則跳至「自行民間擁有及無限制出入境」...或者有咁既一日但不 ...
可能有少少誤會,
跳至「自行民間擁有及無限制出入境」不是我意思啊   
我問是容許"民間自行擕帶妨製槍枝出入境"(不是無限制出入境, 也不是討論民間擁有),
就算需要申請, 也是一大突破, 所以才好奇問問你是否聽到甚麼猛料, 沒甚麼別的意思.

引用:
原帖由 pbay 於 9-7-2018 16:30 發表

可能有少少誤會,
跳至「自行民間擁有及無限制出入境」不是我意思啊   
我問是容許"民間自行擕帶妨製槍枝出入境"(不是無限制出入境, 也不是討論民間擁有),
就算需要申請, 也是一大突破, 所以才好奇問 ...
在下只識正常討論,CONTENT FARM 式日日「猛料」在下不太擅長,亦少看貧果日報,
但為滿足P 兄,在下也可以將平淡的轉變改寫成「猛料」樣式:

<< 改革開放數十載,中共終於要向槍械解禁出手 >>
<< 內地氣槍業發展一日千里,專家稱:恐成第二個美國 >>
<< 多個省市開放為氣槍運動試點,香港氣槍業恐於十年內消失 >>
<< 內地局部解禁氣槍運動,真偽槍械難辨,網民陳先生表示:見過鬼怕黑 >>

是否「猛料」了不少?

1 個讚好! TOP

引用:
原帖由 新手一隻 於 9-7-2018 12:52 發表

此言差矣,大陸可玩airsoft的合法game場並唔係什麼新鮮嘢。
師兄的"唔容許、無法申請"依據係邊?
如果大陸有AIRSOFT場一定係無牌場! 廣洲體位同軍部向中央申請Airsoft gun場都唔批准發牌! 只准Paint-ball同真槍!

上網都找到好多地方有禾花雀同中華鱘宴食呀! 之前香港名人呀邊個係大陸食穿山甲! 大陸有豆槍場一點都唔出奇呀!

發新話題