發新話題

[others] 大陸人真係好勇...

小弟係睇唔過眼
新手一隻兄提出既係 "Airsoft 的合法 Game 場",一般而言我地只會稱 "Wargame 場" 做 "Game 場"
然後 Dave 兄問邊度有 "WARGAME ( 6 MM ) 場地",的係唔見以上 post 有 link 存在,最多係有 D forum 留言話 6mm 好玩
人地問邊度有,叫人自己搵,人地搵完冇,自己搵靠一堆 9 唔搭 8 既 result 出黎話人 "冇正常人的基本能力" 係咩玩法?
帶完十個頭盔之後人生攻擊完再包埋底 "你是錯的我費事同你拗" 然後深潛,呢個 pattern 已出過無數次,真係好煩厭

我本人唔知大陸有冇合法 Airsoft Wargame 場,到現時此為都冇師兄提供到資料,只肯定幾樣野係常識
- 私藏 1:1 汽槍 (仿真槍) 係違法,所以水彈槍叫做走下灰色地帶而暫時阿爺唔理住,我個人覺得的確算係寬鬆左
- IPSC 不等同 Wargame,射箭玩過未?會唔會話有射箭場就可以互射?死人都似
- 實彈場可以打 Airsoft Wargame 我覺得有可能 work,但呢個的確係另一層面既野。會唔會話喺香港 "2J 以上 Airsoft 合法" (特定槍會)?"管有毒品合法" (法定醫療、研究機構)。或者一早話 "大陸可玩airsoft的合法game場並唔係什麼新鮮嘢,但要真槍牌" 就少左好多不必要爭拗亦合理太多,不過果刻我估冇人知原來要新槍牌咁複雜
- 網上搵到 / 有一個群體就等於合法既話真係不得了,呢樣就唔講 na

講到又知內幕又咁易搵,直接 post 個場出黎咪搞掂 lor,拗乜鬼

回44#

WOW!呢條友.. 真係佩服到佢...
最後結果係點呢? 好想知道. Thx for sharing.

我响大陸工作數年,粉彈槍,色彈槍,雷射槍,水彈槍場都聽過!就係冇聽過有6mm bb彈場,如果有都可能係地下場而且不對外開放仲要識人先玩得!

同一道理! 上面大把雞叫! 咁係咪叫雞就等如合法!

呢位乜手一隻挑戰正常邏輯就好似: 上去見到好多女人企係K場任你揀, 申手入裙底摸都冇問題重之后開房..完事俾埋貼士都係一千元, 就相信上面嫖妓冇問題呀即係合法!

" APS 品牌的「全金屬氣槍」"

APS 有RAM / RAP 4  彩彈, 唔一定要係airsoft

引用:
原帖由 rho837 於 10-7-2018 15:03 發表
同一道理! 上面大把雞叫! 咁係咪叫雞就等如合法!

呢位乜手一隻挑戰正常邏輯就好似: 上去見到好多女人企係K場任你揀, 申手入裙底摸都冇問題重之后開房..完事俾埋貼士都係一千元, 就相信上面嫖妓冇問題呀即係合法!
行政拘留帽事

引用:
原帖由 hendry9881 於 10-7-2018 15:14 發表

行政拘留帽事
叫老婆黎接番你
原創小說:黑鷲

http://ck101.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2660842&extra=page%3D3

引用:
原帖由 Dave 於 10-7-2018 02:22 發表

師兄可以睇番我一開始問的對白,無刪無改,係問 6MM WARGAME 場,
不是問PAINTBALL 不是問 IPSC ... 是否?新手兄解錯題答錯野無分都算了,
何必將錯誤歸究本人「改變焦點」?新手兄這個帽子似扣得有點硬 ...
作為一個IPSC射手我覺得你想搵人隻抽多過討論!
群居終日,言不及義,
好行小慧,難矣哉!

引用:
原帖由 hendry9881 於 10-7-2018 15:14 發表

行政拘留帽事
條女唔屈你黄腳雞老强就係囉!

以前識一班香港有玩槍廠佬(大把錢), 廠在廣東省區, 有意同當地官員一起搞個Airsoft War game場, 開波時講到天下無敵又話識呀邊個係乜乜有勢力京官大佬乜乜乜, 送完禮就批出十萬尺地足足洗左100萬人仔, 由頭到尾又話中國奥運體育總會乜乜公安呀頭又去參觀靶場paintball場玩.......! 搞完一輪都只係想氹班廠佬落搭建一棟大厦先造室内真槍靶場...再整個室外Paintball場! 跟着再申請取Airsoft guns許可証...! 班廠佬睇到唔對路就表態唔會再搞下去叫停, 跟着班地頭蟲就出聲暗示其實我地有人很做一間公司東主搞Airsoft wargame場, 只要花100萬就可以任玩, 個東主會頂哂所有麻煩事情! 班香港人唔傻但又唔想得罪班人, 跟着洗小小錢叫射箭會班人搞下射箭比赛同無缐電飛機之類活動了事...所以合法Airsoft wargame場應該唔存在, 但上面只要有錢就好多野都可以玩到, 食到及享受得到...

引用:
原帖由 Dave 於 10-7-2018 16:27 發表
skip
I saw that
群居終日,言不及義,
好行小慧,難矣哉!

引用:
原帖由 horenhim 於 10-7-2018 16:43 發表

I saw that
算啦無mp
原創小說:黑鷲

http://ck101.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2660842&extra=page%3D3

引用:
原帖由 Dave 於 10-7-2018 16:44 發表

算啦無mp
我有好多HP
HP stands for HAHA Point
群居終日,言不及義,
好行小慧,難矣哉!

''

其實CGF 好耐之前都有人post過大陸war game場,當然係街場 偷偷摸摸過香港
不過已經冇相睇

http://www.wargamehk.com/cgf/vie ... 4j%B3%B0&page=1

又或者唔打game, 影相only, d槍都應該係"仿真槍", 唔係水槍掛
http://www.wargamehk.com/cgf/vie ... ighlight=%A4j%B3%B0

仲記得仲有隊係玩德軍,不過post起wgy到, 果隊人唔知仲健唔健在

有單之前都好hit, 值得反思有冇可能會有合法場呢尾野
https://zh.wikipedia.org/zh-hant ... A%E6%94%A4%E6%A1%88

作為一個前業界人....我諗我可以講兩句.....
大陸行果條1.8J既法律前,測槍係用水松木板,打得入就當真,打唔入就當玩具,簡單講,任佢屈
雖然家下話行新法,但好多地方都係行舊法,原因同上,任佢屈,再者,有槍既外型佢已經可以入你,香港同樣,如果你當眾拿出支槍外型既野佢已經可以入你,非法持有槍械

我都知大陸有班人自己入深山野領玩,成員不乏軍人武警,詳情我唔講啦,果班都驚比人周
所以新手師兄講既"合法",我確信唔存在mmm

莫講話打game, 上面班師兄話post持槍硬照上forum都可能惹麻煩
話說早年軍號forum搞左個Milsim攝影比賽,
其中一條規則就係參賽相片中槍枝必須打格仔/塗黑(國外參賽者例外)

發新話題