發新話題

神憎鬼厭特朗普

Love兄,此話何解?
引用:
原帖由 loveless 於 15-7-2018 00:02 發表
50年後歷史睇番就會知佢既好處
究竟世界上還有神嗎?

你意思係全世界Reset過所有規則、定律,一切從頭開始?
如果係咁,搞手一定係需要付出好大勇氣同魄力去將呢個已經過度利益共生、盤根錯節的世界完全歸零才可以辦得到。
引用:
原帖由 loveless 於 15-7-2018 01:11 發表

佢jump start緊一種新世界模式,
一切混亂烽火過後,只要基礎唔比人推塌,
其實對所有人都未必唔係好事.
究竟世界上還有神嗎?

召喚艇長出嚟講兩句先。
究竟世界上還有神嗎?

其實我並不相同在世界上不可能再建立一個新的「世界工廠」。台灣人早早就在越南設廠;在九十年代,Adidas也有工廠在巴基斯坦。
引用:
原帖由 Dave 於 16-7-2018 15:56 發表

500 憶關稅清單都仲未排得哂,哈利離開美國,TESLA 走埋去中國設廠...仲 4000 憶,係唔係想MCDONALD 改名做牡丹樓,KFC 改名做啃他雞先開心?

順帶一題,關稅既野從來是雙面刃,如果長期+ 各領域加入口稅 ...
究竟世界上還有神嗎?

某程度上不能苟同你的說話,原因在於大陸的電力配套亦不見得完善。就在兩、三個月前,因天氣炎熱,家家戶戶開冷氣,使廣東省耗電量急增,令到配電配不上,一樣係停電收場。而且,供電設施仍停留在架空電纜的階段,很難去加大配電量亦是一個問題。
引用:
原帖由 JBL 於 16-7-2018 19:37 發表

但要成為世界工廠首要講城市佩套,唔係有十間八間工廠搬左去就會變世界工廠,越南?到依家電都未搞得掂(果度好多工廠係中資開既),巴基斯坦?連起條公路都要祖國幫喎,嗯....都係再等多20年先再講「世界工廠」呢個話題.. ...
究竟世界上還有神嗎?

其實而家大陸成本唔平喇,啲低技術手作仔工廠執吓又一間,執吓又一間。我有兩個同學,兩個都睇廠。一個係某香港著名錶廠某Chief designer。佢公司有一次因為趕住去參加瑞士鐘錶展,叫工廠儘快起辦。工廠三星期內起到,跟手Ship去瑞士,去到先發覺機芯QC出咗事,嗱嗱臨叫工廠Ship四十幾個機芯過去逐個Check好先裝入去,QC良率、工作態度、手工,大陸真係好一般;
另一個係小學同學,佢係某歐洲家電OEM大陸廠高層,佢話佢以前嗰區比較多鞋廠、傢俬廠之類,後來都執得七七八八。死因包括稅重、三保費高、排污費貴,但最最最想不到嘅係工潮!總之小至雞毛蒜皮,大至加薪幅度高低,一樣會引起工潮!嚇到外資廠佬走都走唔切!
引用:
原帖由 JBL 於 16-7-2018 20:13 發表
其實一個國家或地區是否興衰,講乜做乜部無用,要講國運同地運,無呢兩樣野,d人識飛都無用,你話我迷信都係咁話勒......
究竟世界上還有神嗎?

一盒麵都係賺四毫子咁少!?大陸市場大競爭仲大!邊有人仲玩薄利多銷呢套㗎?成本可以壓低就盡量壓㗎喇!
引用:
原帖由 rho837 於 16-7-2018 22:22 發表
家下冇兩億人仔現金係手! 想去大陸周邊比較好小小城市開廠咪洗指意! 去山卡啦地方開廠唔夠兩年渣都冇哂重要倒嘔! 細廠細公司死或等死就一定! 我識間做麵廠係大陸開新廠! 佢話要兩億三千萬人仔!, 如果同一樣廠係泰國只 ...
究竟世界上還有神嗎?

咁真係「高風險」,萬一銷情慘淡就玩L猿矣!
引用:
原帖由 rho837 於 16-7-2018 22:33 發表
唔咪簿利多銷! 係要計好大生產量至生存到! 底處未算底! 有廠商講佢地啲食品㡳到一毫/unit利润 !
究竟世界上還有神嗎?

發新話題