發新話題

【小心轉賬】眼朦媽ATM轉錯賬 女兒4萬學費

【小心轉賬】眼朦媽ATM轉錯賬 女兒4萬學費

好媽媽節衣縮食辛苦儲下4萬元,5月中時透過中銀櫃員機欲轉賬給愛女繳交大學學費,但視力欠佳的她在鍵入長達14個位的戶口號碼時不小心犯錯,調轉了兩個數字,結果血汗錢錯誤轉賬至第三者戶口,媽媽雖已即時向中銀求助並曾三度報警,但過去兩個月來均未獲援手,好媽媽愛女新學年險沒書讀。金管局回應時承認「轉錯賬」困局時有發生,因應科技發展,局方會與銀行業商討是否有空間可作改善,以助防止類似事件再發生。

Detail: https://hk.news.appledaily.com/breaking/realtime/article/20180717/58450182

==================================================================

拖左二個月, 記者唔搵上門都唔還錢, 不單無歉意仲要趕記者走.
唔還錢, 無意定有心?

城大教職員對梁振英之評分
無私: 0.81/10, 正直: 0.82/10, 客觀: 0.78/10, 責任: 1.00/10
寬大: 0.53/10, 誠實: 0.76/10, 領導力: 1.25/10, 整體: 接近 0/10

禁錯"16"同"61" 又咁啱撞得中check digit,喱個真係運黎
自己禁錯 過錯數 銀行都真係只能代為通知 都做唔到D咩
但條友無端白事多4萬幾唔還就真係人品問題

引用:
原帖由 sam524 於 2018-7-17 23:39 發表
禁錯"16"同"61" 又咁啱撞得中check digit,喱個真係運黎
姓李的先氹記者落樓下, 以免理虧的自己被直接質詢. 跟住報警, 記者無得唔走, 又無得再追問.
姓李的手法唔簡單, 但可能佢擔心繼續拖久款項會被記者起底. 有幸事主最後可以討回款項.
無私: 0.81/10, 正直: 0.82/10, 客觀: 0.78/10, 責任: 1.00/10
寬大: 0.53/10, 誠實: 0.76/10, 領導力: 1.25/10, 整體: 接近 0/10

引用:
原帖由 sam524 於 17-7-2018 23:39 發表
明知人地入錯錢唔還一定係盜竊, 呢單野係完全係差佬垃圾, 公安都不如
偷懶唔想落案, 搵果條友警告佢都已經可以解決, 咁都唔願做, 洽個師奶唔識野耍走佢

試下係銀行入錯數, 睇下銀行係唔係"只能代為通知", 差佬會唔會列作「雜項事件」
https://topick.hket.com/article/ ... 9%E7%B3%A7%E3%80%8D

感覺成個故事有成50%係毒生果的水份!

引用:
原帖由 等放工 於 18-7-2018 00:53 發表

明知人地入錯錢唔還一定係盜竊, 呢單野係完全係差佬垃圾, 公安都不如
偷懶唔想落案, 搵果條友警告佢都已經可以解決, 咁都唔願做, 洽個師奶唔識野耍走佢

試下係銀行入錯數, 睇下銀行係唔係"只能代為通知", 差 ...
依件事完全不存在任何盜竊行為!!!

引用:
原帖由 sam524 於 17-7-2018 23:39 發表
依件事完全係事主失誤,成篇報導差勁,全部係為事主嘅個人錯誤作嘅藉口,無端白事煽動讀者仇警,居心不良!!!

話無端收錢個位唔啱唔著就更加離譜,因為係事主嘅錯誤行為導致佢個戶口有錢,該人並無作出過任何行為令依件事發生,相信銀行查清事實後會攞返佢依筆錢。

除非......除非,依位第三方李先生明知自己戶口多咗筆來歷不明嘅錢,將佢攞走......咁就可能...有刑事成份。而家實在差太遠了,真係唔好再食有毒生果,見親把幾火!

引用:
原帖由 等放工 於 18-7-2018 00:53 發表

試下係銀行入錯數, 睇下銀行係唔係"只能代為通知", 差 ...
1億元以為出雙糧????

引用:
原帖由 vgrdragon1 於 18-7-2018 01:01 發表

依件事完全不存在任何盜竊行為!!!
十足差佬口吻
http://nextplus.nextmedia.com/news/latest/20180226/572693

btw, 其他師兄遇到呢D"好事", 唔好以為真係唔算盜竊呀
吞轉錯帳640萬 前董事偷錢罪成
http://paper.wenweipo.com/2011/08/24/HK1108240054.htm

睇返蘋果留言, 矛頭指向李生到,人地戶口無啦啦多左錢,又唔係佢過錯,人地又冇拒絕還錢
咁就比人公審之餘,仲要比蘋果影相擺上網
好彩戶口未試過無啦啦多左錢,唔洗做左網絡紅人都唔知咩事

回覆 9# 的帖子

引用:
原帖由 等放工 於 18-7-2018 01:15 發表

十足差佬口吻
http://nextplus.nextmedia.com/news/latest/20180226/572693

btw, 其他師兄遇到呢D"好事", 唔好以為真係唔算盜竊呀
吞轉錯帳640萬 前董事偷錢罪成
http://paper.wenweipo.com/2011/08/2 ...
你屋企個電飯煲夠...十足...有隻死雞頂住個蓋出嚟。

唔該錯咗就認啦。都斷到正一正。

引用:
原帖由 hang2 於 18-7-2018 01:14 發表

1億元以為出雙糧????
一批轉帳轉左double, total加埋成億呀

引用:
原帖由 等放工 於 18-7-2018 01:21 發表

一批轉帳轉左double, total加埋成億呀
我轉俾你都得啦,唔通咁就要坐監?!

都係講句,你斷到正啦。

引用:
原帖由 等放工 於 2018-7-18 00:53 發表

試下係銀行入錯數, 睇下銀行係唔係"還只能代為通知", 差 ...
如果入錯錢唔還, 同拾遺不報有乜分別。

引用:
原帖由 vgrdragon1 於 18-7-2018 01:19 發表
你屋企個電飯煲夠...十足...有隻死雞頂住個蓋出嚟。

唔該有啲人錯咗就認啦。都斷到正一正。
竊書不算偷, 轉錯帳不還也不算
同我地講做乜, 同個官講囉, 死雞撐飯蓋真係用得啱.

發新話題