發新話題

【小心轉賬】眼朦媽ATM轉錯賬 女兒4萬學費

引用:
原帖由 sam524 於 18-7-2018 11:33 發表

或者咁講
人地錯手過左數比你 銀行通知你 問你願唔願意比返人
你可以唔比 甚至洗埋都仲得 法律上你係完全無錯
因為筆錢已經係你嘅財產 你無呃無偷無搶 只係對方”自願”地比你 如果佢表示係錯手 喱個係佢 ...
唔啱。若銀行已經告知收賬人款項並非其擁有,收賬人仍不誠實、佔有、意圖永久剝奪物主於該財產,已經觸犯盜竊罪,刑事調查警方一定受理。

順帶一提,是否無刑事成份報警就無用?又唔係。過錯錢、無攞錢銀行都會叫事主去警署備案作紀錄,然後銀行就有手照跟進。過程中,銀行自己查到有跡象顯示有犯罪行為,會再報警,循刑事處理。

引用:
原帖由 AF2011 於 18-7-2018 11:15 發表

但係睇返毒果留言,位李生成兩個幾月都唔去銀行簽名
已經有足夠時間比你去退錢, 但你又冇去做
直到要搵蘋果上門翌日,
先把4萬元退回黃女士戶口
冇合理解釋點解唔去簽名退錢,呢點鬼鬼地
呢樣係李生個人人格問題.

依家普遍(網上)聲音控訴埋銀行制度不公警察無能云云.
銀行戶口check digit條algorithm係仿手誤, 唔係包生仔,
Session成功hashes吻合, 亦顯示出用戶並非係要過數既人.
都照去, 即係巳授權銀行.
響現有框架下, 如果隨時可undo, 世界即刻亂到九彩.

引用:
原帖由 vgrdragon1 於 18-7-2018 11:53 發表

唔啱。若銀行已經告知收賬人款項並非其擁有,收賬人仍不誠實、佔有、意圖永久剝奪物主於該財產,已經觸犯盜竊罪,刑事調查警方一定受理。

順帶一提,是否無刑事成份報警就無用?又唔係。過錯錢、無 ...
銀行係無能力/權力判斷到你係咪不誠實佔有
銀行只可以通知你有人聲稱過錯數 請你了解 如果如實 我地勸你點點點
你唔係偷呃拐騙 洗黑錢 銀行無能力做d咩
銀行只有收到court order先可以凍結資產

引用:
原帖由 sam524 於 18-7-2018 11:33 發表

或者咁講
因為筆錢已經係你財產 你無呃無偷無搶 只係對方”自願”地比你 如果佢表示係錯手 喱個係佢 ...
http://paper.wenweipo.com/2011/08/24/HK1108240054.htm
吞轉錯帳640萬 前董事偷錢罪成

=>因為筆錢已經係你財產
係就唔會告得入啦.
一係就唔還錢之餘, 一蚊都唔好郁個戶口

呀, 諗諗下呢個post有個人可以實牙實齒話呢單野唔係盜竊, 即係肯定呀李生無係個戶口手羅過果四萬啦
只有銀行同李生自己知道, 銀行就無理由會講, 咁淨番一個人...

本身入錯數令對方戶口金錢增加,係人為疏忽,收款者唔構成盜竊,證明對方戶口入面既錢係屬於你,係疏忽者責任。

講真... 4 萬蚊唔算咩錢,唔好諗到人人戶口得一萬幾千,覺得 4 萬蚊好大筆數...而家係你亂入錢我戶口要我幫你查完比番你,仲要屈我盜竊?有病啊?

原創小說:黑鷲

http://ck101.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2660842&extra=page%3D3

引用:
原帖由 等放工 於 18-7-2018 12:25 發表

http://paper.wenweipo.com/2011/08/24/HK1108240054.htm

係就唔會告得入啦.

呀, 諗諗下呢個post有個人可 ...
不如又睇下其它個案, 例如呢個比較匪夷所思:

2010年5月,Sally Donaldson 設定把每月1,000英鎊的工資, 從她的匯豐銀行賬戶轉到與合作夥伴聯名的Nationwide賬戶。
但她錯誤地輸入了帳號中的八位數的其中一個數字。一直到2012年10月,莎莉才發現這個災難性錯誤,此時累積26,650英鎊已經存入另一個Nationwide客戶賬戶...
https://www.theguardian.com/mone ... -account-nationwide

引用:
原帖由 等放工 於 18-7-2018 12:25 發表

係就唔會告得入啦.

呀, 諗諗下呢個post有個人可 ...
佢告得入係佢已被證明佢刻意轉錢走
但你可以點證明李生有無搞舊錢?
4萬加入本身個數 都係一堆數字
First in first out? Last in first out?
點樣證明?
疑點利益歸於被告 佢可以有好多解釋點解兩個月唔還
佢可以話 我朋友 生意往來很多 仲未證明到係咪真係錯
連最初嘅合理懷疑都無 點立案調查? 點樣出court order?

引用:
原帖由 sam524 於 18-7-2018 12:24 發表

銀行係無能力/權力判斷到你係咪不誠實佔有
銀行只可以通知你有人聲稱過錯數 請你了解 如果如實 我地勸你點點點
你唔係偷呃拐騙 洗黑錢 銀行無能力做d咩
銀行只有收到court order先可以凍結資產
引用:

或者咁講
因為筆錢已經係你嘅財產 你無呃無偷無搶 只係對方”自願”地比你 如果佢表示係錯手 喱個係佢 ...
Sam524你又一個「醒目仔」?!

你睇返你自己寫乜先講啦。依段你就已經錯到七彩啦。人地同你講咗仲攞,就無誤會,就係偷竊架啦。

引用:
原帖由 Dave 於 18-7-2018 12:37 發表
本身入錯數令對方戶口金錢增加,係人為疏忽,收款者唔構成盜竊,證明對方戶口入面既錢係屬於你,係疏忽者責任。

講真... 4 萬蚊唔算咩錢,唔好諗到人人戶口得一萬幾千,覺得 4 萬蚊好大筆數...而家係你亂入錢我戶口要我幫你查完比番你,仲要屈我盜竊?有病啊?
好多人食毒果食得好開心,食到病咗都唔知,例如依個帖入面死都唔認嗰啲人。

引用:
原帖由 sam524 於 2018-7-18 11:10 發表

有check digit嫁
只係十份一機會都比佢撞中
如果有 check digit 但不能分辨 61 同 16, 那銀行用的 check digit algorithm 都其實廢廢地。
城大教職員對梁振英之評分
無私: 0.81/10, 正直: 0.82/10, 客觀: 0.78/10, 責任: 1.00/10
寬大: 0.53/10, 誠實: 0.76/10, 領導力: 1.25/10, 整體: 接近 0/10

其實如银行「做野」,警方係會受理的,若真係轉错數,其本上一定取得番!
1。軍醫以前有朋友試過,但發生在Hong Kong Bank....並不是是人家無端轉咗錢比您就等於您的財產,銀行無權于涉。。。!
因為若事主提出話轉錯数,咁銀行同警方會查,若二人根本「三九唔識七」,又無買賣、借款、籌款、捐款等成份,咁「佢自願比錢我」的成份就不成立,幾乎一定可以取番錢,唔到佢話:「錢在我戶口關人Q事唔比番。。。」,一尤其政府近年對「來路不明」的錢亦加強關注,當然看畢錢有多少,如果幾萬元以上,請個律師代做亦有著数ATM过数一定有银行記錄,對方無得唔認的,當然取得返D錢就好,對方有無刑事責任另属後話。。。(Ps.唔知今時今日「BOC」,同警方點做嘢,如果話「不受理」則非常令人驚訝………)
第二則∼發生有軍醫本人身上。。。100%真人真事!嘩∼樸索迷離咯。。。。稍後再續。。。

Happy shooting!

超齡GAME友/適齡鎗人一個
工作:20年專業舞台EVENT LIVE SHOW 製作導演、監製,廣告、MTV、宣傳片(VIDEO及PHOTO)攝影製作人。

引用:
原帖由 kornhill401 於 2018-7-18 11:11 發表
呢個故事,教訓..以後為免轉錯賬,都係去櫃台排隊好了..
大學通常有自己專用的入數紙, 用佢去櫃位交就唔會入錯戶口。
城大教職員對梁振英之評分
無私: 0.81/10, 正直: 0.82/10, 客觀: 0.78/10, 責任: 1.00/10
寬大: 0.53/10, 誠實: 0.76/10, 領導力: 1.25/10, 整體: 接近 0/10

引用:
原帖由 vgrdragon1 於 18-7-2018 13:09 發表

Sam524你又一個「醒目仔」?!

你睇返你自己寫乜先講啦。依段你就已經錯到七彩啦。人地同你講咗仲攞,就無誤會,就係偷竊架啦。
你講話一定係偷竊 我就係同你講緊我仲可以點打
兩段係唔同context
你同我講 我就一定要信? 我唔可以自己查正先 查正唔需要時間?
你又證唔證明到我實係用左先? 我咪慢慢拖 我戶口一日仲有4萬係度咪得 拖下拖下咪睇下點囉
你告得我入咩 有咁易入 會唔會係唔受理?
董事入到係佢動機太明顯呀
疑點利益歸於被告呀師兄
單單通知左就無誤會 咁就唔洗有法庭啦
.
It’s not about what you know, it’s about what you can proof in court.

引用:
原帖由 magichour 於 18-7-2018 13:29 發表

如果有 check digit 但不能分辨 61 同 16, 那銀行用的 check digit algorithm 都其實廢廢地。
xxx-xxx-x-xxxxx1-6 check digit係最尾個6
xxx-xxx-x-xxxxx6-1 喱條係1
要撞中check digit只係10份1機會
咁啱前面12個位一樣 13位1就配6尾 6就配返1尾
實在係巧合

引用:
原帖由 T-800 於 18-7-2018 13:32 發表
其實如银行「做野」,警方係會受理的,若真係轉错數,其本上一定取得番!
1。軍醫以前有朋友試過,但發生在Hong Kong Bank....並不是是人家無端轉咗錢比您就等於您的財產,銀行無權于涉。。。!
因 ...
所以話今次呢個case咪就就銀行同差佬(至少接case果幾個)耍太極, 連跟都唔肯跟, 唔係一早解決左啦.
係有D人見到毒果就出黎咬, 又要護航D白袋人工唔做野既, 唔係跟本無得嘈.
同埋係費事有D同佢一樣入世未深既師兄, 傻下傻下信佢, 以為白袋人地D錢係過到骨, 先講清楚咋, 唔係都懶得講咁多.

發新話題