55 1234
發新話題

[認真] 而家不能睇災難片或苦情戲

而家不能睇災難片或苦情戲

以前係戲院睇呢一幕已經眼濕濕,而家再睇個心真係”up”住”up” 住...
https://youtu.be/rRZeZpv9MGQ

尤其是”再見螢火蟲“...兩兄妹餓死真的喊出黎,大家有沒有其他片係咁?

引用:
原帖由 七點六二 於 23-7-2018 22:26 發表
以前係戲院睇呢一幕已經眼濕濕,而家再睇個心真係”up”住”up” 住...

尤其是”再見螢火蟲“...兩兄妹餓死真的喊出黎,大家有沒有其他片係咁?
師兄都好感性.

引用:
原帖由 hang2 於 23-7-2018 22:41 發表

師兄都好感性.
我細個睇”南極物語” ,見到最後生存的兩隻狗真係係戲院喊到好大聲...

我都怕怕,慘情戲,感人既keep咗心情down一兩個星期,唔感人既悶到仆街
最大問題係有好多慘情戲都冇咩其他野想表達,淨係一味慘

最近睇返titanic 同細個果時睇既感覺好唔同

引用:
原帖由 七點六二 於 23-7-2018 22:26 發表

呢出戲我老虎睇過! 原本帶埋仔女去睇, 但決定唔帶, 因為係日本好多人睇完有陰影及抑鬱!

出戲原本想啟示人類對抗逆境生離死別悲劇態度! 但是背後死亡之靈感覺太濃烈! 唔系太適合一般人觀看!

引用:
原帖由 七點六二 於 23-7-2018 22:46 發表

我細個睇”南極物語” ,見到最後生存的兩隻狗真係係戲院喊到好大聲...
呢部戲經典呀! 我到今時今日都印象深刻!

N 年前有套改編真人真事的電影"天劫餘生" Alive, 故事講述空難墮機在雪山上,眾人捱飢抵餓,有不支死去的,而為了堅持下去,唯有進食同伴的屍體,更有祝付同伴如自己撐不下去的,叫同伴必需進食自己。。。睇到眼都濕埋

引用:
原帖由 olw0978 於 24-7-2018 00:58 發表
N 年前有套改編真人真事的電影"天劫餘生" Alive, 故事講述空難墮機在雪山上,眾人捱飢抵餓,有不支死去的,而為了堅持下去,唯有進食同伴的屍體,更有祝付同伴如自己撐不下去的,叫同伴必需進食自己。。。睇到眼都濕 ...
天與地!

引用:
原帖由 rho837 於 24-7-2018 00:55 發表

呢部戲經典呀! 我到今時今日都印象深刻!
真係睇到喊...

引用:
原帖由 rho837 於 24-7-2018 00:53 發表

呢出戲我老虎睇過! 原本帶埋仔女去睇, 但決定唔帶, 因為係日本好多人睇完有陰影及抑鬱!

出戲原本想啟示人類對抗逆境生離死別悲劇態度! 但是背後死亡之靈感覺太濃烈! 唔系太適合一般人觀看!
重有一套Disney 既卡通片英文叫做”Up” 剩睇開場已經唔得...

樓主,真羡慕你! 最近我有一些家事,使我想大哭一場, 但是'欲哭無淚'.

引用:
原帖由 kornhill401 於 24-7-2018 10:55 發表
樓主,真羡慕你! 最近我有一些家事,使我想大哭一場, 但是'欲哭無淚'.
歡喜傷悲老病生死乃人生必經階段,共勉之⋯⋯

引用:
原帖由 七點六二 於 24-7-2018 11:35 發表

歡喜傷悲老病生死乃人生必經階段,共勉之⋯⋯
謝謝樓主的勉勵.

引用:
原帖由 kornhill401 於 24-7-2018 12:09 發表

謝謝樓主的勉勵.
唔好咁講...人老左睇得特別化...

55 1234
發新話題