發新話題

政府合署職員叫外賣, 因為就收工所以唔要?

引用:
原帖由 bennytsang16 於 26-7-2018 21:51 發表
外賣送到指定地點時,客人仍在、offcie 仍未收工。在情在理,除非落單時有明確協議(例如幾點前要送到),否則客人無得話唔要。
如果叫早餐而在傍晚收工前送達,應該冇人會認同係無得話唔要.
所以在冇服務承諾/協議下, 可能唯有或及應該睇情況合唔合理.

引用:
原帖由 tf141 於 26-7-2018 21:54 發表

好似5字嚟🤔
又好似係
若係如此,伸延即係狗官們係早過三點九叫外賣..

引用:
原帖由 loveless 於 26-7-2018 22:05 發表

又好似係
若係如此,伸延即係狗官們係早過三點九叫外賣..
而家d人一聽到”公務員”已經想亂棍打死咁既款
聽到”本土”、特色”、”小店”更加係褲都除埋係咁J
今次呢班醜陋既狗官竟敢同香港良心基層代表之一既”小店”對著幹,真係拎去打靶都不為過

1 個讚好! TOP

引用:
原帖由 tf141 於 26-7-2018 22:49 發表

而家d人一聽到”公務員”已經想亂棍打死咁既款
聽到”本土”、特色”、”小店”更加係褲都除埋係咁J
今次呢班醜陋既狗官竟敢同香港良心基層代表之一既”小店”對著幹,真係拎去打靶都不為過
平心而論, o個32杯飲品的確係需要時間至整到出黎, 公務員們亦有onX居之處..
我唯一結論係:通訊越發達, 人越唔識溝通...

個 disney 飲品封蓋唔知有無 lisence?

我覺得抱住合約精神, 你落左order , 一日未叫cancel, 我都應該係當你繼續會等個order.
係我未完成個order 之前, 客人可以選擇中段cancel,  我無爬文但我見最後應該客人係無cancel到 order 直接話等唔到就走左...
雖然鋪頭無講係要等幾耐係一個問題, 但好老實個客見到咁多杯野飲常理係應該知要等一般時間 或者中間會催啦.....

自己做美人魚咖啡店, 有時有D飲品真係好煩 唔係1分鐘, 多個blender,多個人可以以搞掂.......
1, 你30杯野都係唔同野仲要唔同系列 <--最花時間, 你真係有排整, 你有幾杯係一樣都可以一齊偷時間
2, 杯野越花巧越要多時間....分層, 加果肉,要裝飾
3, 無啦啦黎一杯大單都唔緊要, 特發性炒檔, 你都唔知照個外賣好定係門市客
4,要用到水果既飲品仲煩...要切要去皮 (無錯你可能問點解唔搞定先呢, 因為呢D野有死期, 拆曬件遇到空氣太耐放太耐都係煩
5,突然發現唔夠原材料
6,比人射波,撞正新人

換左係32個千嬌百媚OL, 一樣會比人鬧港女,
32個大媽?更加鬧.
32個建制?鬧.
32個泛民?鬧.
有錢人?鬧. 打工仔?鬧. 劉德華黃子華叫完唔要都會比人嘈.
真係諗唔到如呢個情況要邊類人至唔會比人鬧.

但係咪代表被鬧就一定錯晒?又好似..未必一定...

引用:
原帖由 gtoray 於 26-7-2018 21:21 發表

我有時會諗
究竟係一般市民已經被私人公司奴役慣左定點,
準時收工係罪?唔單止老細咁諗,可悲既係打工仔都係咁諗
黃子華既魚蛋論真係一絕
自從我以前返學出去實習都要OT,到而家都唔知咩係準時
在google下先知習慣而成常態,老seafood仲會覺新仔唔ot係有問題

講開公務員準時收工問題,我都有單真人真事想分享下
我老豆有層唐樓,60幾年咸水樓諗住等收購,點知消防處出信要起消防水缸,係人都知loading受唔住,唔起就告你,釘你契, 之後業主同消防,BD一齊開會,最後得BD有派人來,消防就甩底,打去問話收左工喎

附件

26-7-2018 23:50

引用:
原帖由 loveless 於 26-7-2018 23:34 發表
換左係32個千嬌百媚OL, 一樣會比人鬧港女,
32個大媽?更加鬧.
32個建制?鬧.
32個泛民?鬧.
有錢人?鬧. 打工仔?鬧. 劉德華黃子華叫完唔要都會比人嘈.
真係諗唔到如呢個情況要邊類人至唔會比人鬧.

但係咪代 ...
有,如果order既係平民
小店係政府經營,店員係公務員
咁情況一定相反

引用:
原帖由 Jonny.R 於 26-7-2018 23:50 發表

自從我以前返學出去實習都要OT,到而家都唔知咩係準時
在google下先知習慣而成常態,老seafood仲會覺新仔唔ot係有問題

講開公務員準時收工問題,我都有單真人真事想分享下
我老豆有層唐樓,60幾年咸水樓諗住 ...
基本上已成為常態
以致部份準時或基本上準時收工既員工已經被標籤為
懶,唔想撈,有好路數搏炒

點解公務員一般唔開OT?
因為政府要跟足,補水,補鐘
而上級亦要為OT作合理評估,唔能夠亂批
但私人工只要老細黑面就得,補錢?好,下年睇下加幾多人工比你?

主因係私人工缺乏一個基制去保障超時公作
成日OT唔收錢果d又確係可能有得升
私人工亦唔似政府工咁難炒,老細覺得你準時收工即係懶,做唔到野咪炒囉
所以呢樣野的確係唔容易平衡同解決

作為一隻成日OT又唔收錢既狗奴才, 個人係可以確認未試過冇得升.
亦作為一件有得升既蛋散, 我係比較怕見到平時夠鐘即閃但老細在場又會自動OT而事後永遠滿口怨言事非既英才. 一般我會出少少力去確保呢類型人仕未必可能有得升.

發新話題