68 12345
發新話題

死x晒,無交嗌!

死x晒,無交嗌!

D豆袋原全無效,再加上人質個邊無警察,變相將持刀者逼左埋去人質到

豆袋彈唔係鋼珠彈

其實去到果一刻,開槍已經係唯一選擇,而擊中人質實屬不幸
馬後炮咁講
個疑犯拎住把刀來來回回走近途人,應該一早開槍
我覺得涉事警員今次決定係錯誤

決定拔槍同Pull trigger太慢。
但係始終唔係當時人,係好難判斷開槍時機。一個用刀架住人質的疑犯,面對住一班用槍指住在自己嘅差人,整個畫面都會有好多Scenario 。會唔會個疑犯真係聽到警告會放低把刀,還是不顧一切傷害人質?所有事都可能發生。但今次成件事Timing錯、手法亦錯,本身氣氛亦緊張,所以成件事是「Murphy’s Law」的完美演譯。
引用:
原帖由 gtoray 於 2-8-2018 23:02 發表
豆袋彈唔係鋼珠彈

其實去到果一刻,開槍已經係唯一選擇,而擊中人質實屬不幸
馬後炮咁講
個疑犯拎住把刀來來回回走近途人,應該一早開槍
我覺得涉事警員今次決定係錯誤
究竟世界上還有神嗎?

跟據小弟睇左無數咁多美國警察開槍既片,跟本唔洗等佢走到自己或者其他途人身邊已經開左槍
佢持有既係刀具,拎非致命武器對佢已經係錯

2 個讚好! TOP

警察開槍條件幾時都比軍人打仗、Game友打Game為之嚴苛,因為會有法律後果,既要有生命威脅,又要確定目標,仲要別無其他選擇。安全的訓練都會教導「目標不確定,切勿開槍」,當然現實環境所有人及物都會活動,就算目標確定都有誤中副車的風險,所以開槍警員Hi唔Hi,Hi幾多,真係要專家調查一下。

單從影片及個人有限知識,有樣嘢肯定唔理想,就係各警員可能都太緊張,都Tunnel Vision只注視敵人,完全忽視四週環境,包括是否有其他敵人或無辜人士,相信係造成慘劇其中一個原因。

4 個讚好! TOP

另一樣野 個女人有咁多時間走都唔走

引用:
原帖由 jn_jona 於 3-8-2018 00:31 發表
另一樣野 個女人有咁多時間走都唔走
佢本身行動不便,加上驚
應該郁唔到

Anyway:連掃18鎗打死埋人質绝對講唔過去!!
若話情況危急一定要開鎗,OK!只開2∼3鎗打頭打胸就可,若誤中人質或個犯負傷「鋸」咗人質乃屬意外,警方已盡了力亦無話可説。。。
但咁既情況下連掃十九幾鎗。。。打唔死人質先出奇!!
話情況危急?点危急法?!
情況只是危急在「人質生命好危險」,而對「其他人」並没有即時危險。。。即是開鎗最主要是為救人質係咪?。。。但在咁既情況下用手鎗連掃十九幾飛?!同用支飛彈炸死「劫機犯」有什麼分別?!簡直本沒例置!應強烈遣責!
呢幾條蛋散洗定羅柚!

超齡GAME友/適齡鎗人一個
工作:20年專業舞台EVENT LIVE SHOW 製作導演、監製,廣告、MTV、宣傳片(VIDEO及PHOTO)攝影製作人。

Dele....

超齡GAME友/適齡鎗人一個
工作:20年專業舞台EVENT LIVE SHOW 製作導演、監製,廣告、MTV、宣傳片(VIDEO及PHOTO)攝影製作人。

當年電影 Speed 奇洛李維士的對白:

Shoot the hostage.

Take her out of the equation....

引用:
原帖由 MG-42 於 3-8-2018 07:08 發表
晨早打腳唔得... 係要捉住人質鋸先開槍, 人質都打瓜埋... 呢次警察真係唔來好過來
用致命武力做效果不樟的行動(warning shot, 打手腳)只會引發更多潛在危險
群居終日,言不及義,
好行小慧,難矣哉!

警察對於武器威力、開鎗時機同命中率都非常高要求,但偏偏大部分警察都係"not a gun guy",而且日常巡邏同報告已經消耗大部分時間,根本冇時間練鎗。

幾個警察企同一方向,不斷開豆袋,變相將個犯持續推向後。香港警察圍犯第一樣就係要你咪郁,左右包夾,個犯已經傷左人,夠膽行一步已經係拒捕,有刀係手而郁就已經可以開火。

三個警察對人清匣,點講都死,你話開幾鎗而串燒人質仲可以當彈頭過穿、訓練不足累事,話係死於不幸都仲有說服力,而家咁搞法隨時變謀殺......

今次,肥佬,人質和到場警員,都..三敗俱傷.. Thx for sharing.

68 12345
發新話題