發新話題

青年立法會外藏1.1J氣槍,被控無牌管有仿製火器

引用:
原帖由 48191 於 7-8-2018 15:39 發表
吓?唔俾我身家清白,有正當職業,又啱啱買刀連Package都未拆,有單有盛到鋤得入?
拉人係要有合理懷疑,如果我上述嘅理據唔充分,咪拉囉!上到Court睇個故事點演譯,個官信唔信啫! ...
究竟要講幾多次先明呀
係身家清白又點 無第一次的嗎?
警察拘捕你就一定嫁啦
律政師最後告唔告佢會去諗
上庭個官又會可能有另一套睇法

宜家我就係話wrong place at the wrong time 拉硬嫁啦
警察拉人完全合情合理 拉完返去傾完計 覺得無事 然後咪無然後囉
點解拉人都唔得 都有問題? 一定要拉人果下就知條友有無罪?
無罪就唔拉得? 咁我相信都唔會拉到任何人 因為有無罪唔係警察話

個傻仔仲要自己出聲話自己係出於自衛 你覺得香港buy囉個原因咩? 係佢自己做死自己
佢完全係wrong place at the wrong time for a wrong reason

很重要所以要講三次
拘捕=/=控告=/=入罪

1 個讚好! TOP

引用:
原帖由 Dave 於 7-8-2018 15:06 發表

不是在下打漏,是閣下睇漏:「即使最後被拘捕者判為無罪,甚至根本不提出起訴」

至於煮不煮死一個人就見仁見智,雖然暫時沒有辱警罪,但如P 兄常常說法庭裁決是「煮死」,小心被控藐視法庭
sorry, 睇見你第一句講兩個程序, 之後果句已經講法官,
好似漏左中間個step先至咁講.

至於煮不煮死, 你都講得屬見仁見智, 即有討論空間的懷疑論也, 說藐視則言重了.

引用:
原帖由 JBL 於 7-8-2018 15:08 發表

趨向人治化牙.....咁點解港共政府煮極都煮唔死,中共恨之入骨既黎智英,載耀庭同鄭雨石呢幾個人既呢呵,p兄快D解下晝喇.....
你估唔想煮, 呢班有美帝撐腰, 煮完咪貿易戰還多幾錢重.

依家打唔到大老虎就捉幾個細路出氣, 玩泥沙咩?

引用:
原帖由 reniless 於 7-8-2018 15:29 發表

我都想痛改前非,
我的朋友很少。
---
僕ゾ友達ゎ少スゆ
第5話 不可以這樣玩!∼有你的話世界觀就越來越混亂了∼ → 不可以玩這種遊戲!「只要有你在,就會擾亂風紀?」
我冇染髮ga

我唔係唔明,而係個程序要過三關。
我講嘅Scenario 係,如果我所述嘅情況,只要解得通,就Round one已經止步。但係好似事主咁解釋到奇奇怪怪,成份口供俾大幫睇,大幫都覺得佢動機唔單純,一嘢就落Charge,跟手Pass俾律政,過兩關入直路。
BTW,佢咁同差人講就真係死得。
引用:
原帖由 sam524 於 7-8-2018 15:57 發表

究竟要講幾多次先明呀
係身家清白又點 無第一次的嗎?
警察拘捕你就一定嫁啦
律政師最後告唔告佢會去諗
上庭個官又會可能有另一套睇法

宜家我就係話wrong place at the wrong time 拉硬嫁啦
警察拉人完全合 ...
究竟世界上還有神嗎?

引用:
原帖由 Dave 於 7-8-2018 15:10 發表

自衛...即係支槍既目的係用黎射人啦...真係 7 7 7 JACKPOT...

簡單D .. 朋友送...拎去整...二手收...地下執...咩理由都好...係要玩自爆...呢D 隨時監都有得坐既場合就唔好玩「機智」啦...正經搵個律師...真 ...
呢個point我就同意喇,
好似某警司咁, 話手臂延伸周街扑路人係「自衛」.... 當幾十年差都玩自爆, 結果入左...
答辯既野真係正正經經搵個律師啦, 唔好玩「機智」

引用:
原帖由 JBL 於 7-8-2018 16:12 發表

無錯,所以依你說法,美國政府真係好無國際視野,好無胸襟,想同E C籣講句好話都唔得,
但呢D係國際標準黎,知無?
香港都係學佢組,有乜唔啱,起碼我支持到底,吹咩?
姓陳果個打壓佢就一定嫁喇,唔通要 ...
EC籣有實質劫機放炸彈用車撞人, 67左仔又係放炸彈殺人, 禁係有理bor.
但陳生做過咩呢? 得個吹字點萌芽法? 唔好話種子, 毛都無條.

引用:
原帖由 JBL 於 7-8-2018 16:16 發表

當然唔係咁簡單,哈...原來你真係唔識既
ching你識   請你講解多d

我補充講多一點,個青年袋住枝氣槍出席立法會集會,的確愚蠢;被警察截查時,又講唔出身藏氣槍既合理理由,現場警察捕佢係合理。但重點係槍械專家都認同枝氣槍能量無超過法例標準,係可以合法從市面買到;案情亦無指佢曾經用枝氣槍傷害人或威嚇人。經過慢長既調查程序,一個青少年純粹因為背包內藏有一枝合法既模型槍就被律政署刑事檢控,政府甘做似乎過份嚴苛。
引用:
原帖由 bennytsang16 於 7-8-2018 15:03 發表
有少少同理心,即係話如果有一日當你o係廣華街岩岩買完氣槍、修理完氣槍,遇到警察截查,之後你既處境都有可能同呢個青年一樣。即使你個人背景清白、枝槍無超JJ、講出合理理由(枝槍係岩岩買、岩岩修理完),警方一句唔 ...

1 個讚好! TOP

引用:
原帖由 bennytsang16 於 7-8-2018 15:03 發表
有少少同理心,即係話如果有一日當你o係廣華街岩岩買完氣槍、修理完氣槍,遇到警察截查,之後你既處境都有可能同呢個青年一樣。即使你個人背景清白、枝槍無超JJ、講出合理理由(枝槍係岩岩買、岩岩修理完),警方一句唔 ...
你講果個如果,從來都未見到有人買完槍轉頭比人拉
除非你係某類人士加唔合作
買/整完槍有單,就算你冇單都有個槍盒都咁驚比人拉 咁就勸你戒左玩氣槍

加上有打開game既人都知道,每逢星期日廣華街郵局
都有幾隊人full gear,長短火齊哂,load上旅遊巴
間唔中都有軍裝行過望兩眼就算 到目前為止有冇人被拉?
有冇合理理由 真係唔洗講都知 講左又未必信你
排隊上旅遊巴果班師兄就算比人逗,都唔會咁傻仔話拎支槍去自衛呀

引用:
原帖由 Jonny.R 於 7-8-2018 16:38 發表

你講果個如果,從來都未見到有人買完槍轉頭比人拉
除非你係某類人士加唔合作
買/整完槍有單,就算你冇單都有個槍盒都咁驚比人拉 咁就勸你戒左玩氣槍

加上有打開game既人都知道,每逢星期日廣華街郵局
都有幾 ...
買二手槍又真係好多時無單無盒wor ching.

我諗最客觀都係睇返JJ, 同佢當時行為(有無拎出來指嚇人),
其他動機猜測,背景聯想,多少都對當事人唔公平.

引用:
原帖由 pbay 於 7-8-2018 16:53 發表

我諗最客觀都係睇返JJ, 同佢當時行為(有無拎出來指嚇人),
P兄原來都有"唔公平"同"客觀"既概念.

下下動機猜測,背景聯想真係 bad bad 啊

引用:
原帖由 pbay 於 7-8-2018 16:53 發表

買二手槍又真係好多時無單無盒wor ching.

買二手槍 你都可以開返個二手post, 或者對話記錄
你自己識搵野做証明嫁何?

N年前,地鐵站等人去打cqb
比警察逗,咪照直講我個袋有咩 去邊到同去做咩
睇都冇睇就放行

杞人憂天驚被拉果d,扔哂屋企d槍咪身家清白
相信呢到正正常常既人都冇呢樣野要煩惱 除非JJ姐

發新話題