發新話題

[others] 【靠自己系列】讓我們的 1911 活用馬記彈匣

引用:
原帖由 zonbix 於 13-8-2018 22:12 發表
太佩服olw兄的精神,造福大眾

我自己本身也是對WE 1911不通馬記匣十分疑惑
後來經網友說明才知道,WE 從hicapa仿馬記
更進一步在馬記出軍版1911前自行以hicapa為基礎作了
軍版1911,才會有個獨自規格的下身,但 ...
過獎了,值得一提的是 Marui 的 mag catch,請務必用全新的,因為 Marui mag catch 橫閂位置窄,很容易蝕。我第一次裝上舊槍拆下來的零件用,結果只有 kj 彈匣能鎖穩,起初還以為手術失敗呢

KJ 匣約比馬記匣厚 0.3mm,所以能鎖穩,及後換了一個全新的 mag catch 總算能將所有馬記兼容彈匣全部通吃

如師兄遇到任何問題,歡迎提出,預祝成功!

引用:
原帖由 olw0978 於 14-8-2018 00:31 發表

過獎了,值得一提的是 Marui 的 mag catch,請務必用全新的,因為 Marui mag catch 橫閂位置窄,很容易蝕。我第一次裝上舊槍拆下來的零件用,結果只有 kj 彈匣能鎖穩,起初還以為手術失敗呢

KJ 匣約比馬 ...
請問是馬記原裝或補品鋼Mag catch都得?

引用:
原帖由 CLos3r 於 14-8-2018 10:33 發表

請問是馬記原裝或補品鋼Mag catch都得?
我替換的第一個 mag catch 是馬記的,但發現使用太多已經蝕左,現時用的是 5ku 鋼件

附件

14-8-2018 21:29

1 個讚好! TOP

引用:
原帖由 CLos3r 於 13-8-2018 16:45 發表
WE 1911可否改用馬記系統外管?謝謝
今天有機會提早返港,於是把握機會試裝

交換 KP07 外管後,實測證明是可以的

KP07 外管配我們哭泣座組合

照打無誤

1 個讚好! TOP

超正教學!

引用:
原帖由 olw0978 於 14-8-2018 00:31 發表

KJ 匣約比馬 ...
小弟唔係攪事(有支國產M945都想試試),呢部份有意見,請容在下道來:
1.we系統握把內柜比馬系闊,握把內如果左右有虛位的話,馬系mag catch就可能唔夠長頂實隻匣
2.因為kj匣比馬記闊一丁點,所以一開始kj匣可以固定,另外kj mag catch可能磨損些少(或者有工差),就不能固定馬記匣
3.係內柜貼膠片(最少左邊),約0.7mm,將彈匣固定係內柜中間,如此對mag catch要求就唔需要太嚴格

http://www.wargamehk.com/cgf/viewthread.php?tid=120693&extra=page%3D1
閱讀權限20還真不容易, 呃權限亂吹, 不用太上心

回覆 21# 的帖子

師兄有點言重了,整形修改各施各法,互相交流好平常的事,說不定大家可以有更深入探討,何來攪事之說?

回覆 1# 的帖子

Ching, 小弟用咗we m45a1黎試,改用吉打鋼mag catch,入咗馬記嘅meu匣之後發覺彈匣高度會跌約1mm,導致噴哂白煙,更甚至開唔到槍。要用手頂住隻匣先冇問題
想請教ching有冇遇過咁嘅情況?唔知轉用其他馬系匣可唔可以解決問題?
小弟感激不盡,謝謝!

引用:
原帖由 devildog0321 於 14-2-2019 16:01 發表
Ching, 小弟用咗we m45a1黎試,改用吉打鋼mag catch,入咗馬記
我測試時用過馬記 1911 匣,KJ 1911 匣,KP 07 匣及 A1A 1911 匣全部正常呀。

按道理如果 mag catch 跟 WE 數,只會頂高彈匣甚至不能入匣,不會跌低 1mm。你的鎖匙孔有無改動過?

我未玩過吉打鋼 mag catch 不清楚它的尺寸,不妨換一個馬記數的 mag catch 再試試。

另,建議如一樓的示意,上圖看看彈匣跟下身的配合情況,以便分析。

引用:
原帖由 olw0978 於 14-2-2019 17:24 發表

我測試時用過馬記 1911 匣,KJ 1911 匣,KP 07 匣及 A1A 1911 匣全部正常呀。

按道理如果 mag catch 跟 WE 數,只會頂高彈匣甚至不能入匣,不會跌低 1mm。你的鎖匙孔有無改動過?

我未玩過吉打鋼 mag catc ...
吉打也是for marui, 應該不會有這麼大的誤差
群居終日,言不及義,
好行小慧,難矣哉!

回覆 25# 的帖子

我也是這樣想,所以建議 23 樓師兄上圖幫助分析

.

彈匣跌1mm

用手頂住彈匣

彈匣與下身

彈匣井

引用:
原帖由 devildog0321 於 14-2-2019 20:40 發表
彈匣跌1mm

用手頂住彈匣

彈匣與下身

彈匣井
https://upload.cc/i1/20 ...
olw0978師兄個post係用WE第一代1911去改,而師兄你呢支WE M45A1屬於WE第二代1911系統,可能各樣零件size都會有出入

我也不知道原來 WE 1911 有新舊版之分,讓我週末回家後再拿出檢查一下

初步看 28 樓的彈匣圖,devildog 師兄的彈匣已有一條長長的花痕,說明是入匣時被鋼 mag catch 刨傷的,建議 devildog 師兄更改一下入匣手勢,應該按住 mag catch 才入匣,這樣可避免刨傷彈匣,否則日子長了隻匣會連個扣位都蝕埋造成永久性損壞,彈匣也只能報廢了。。。

發新話題