24 12
發新話題

釣魚

好耐都冇聽過人話要改大力
依家興改細細力

引用:
原帖由 jacko 於 15-8-2018 16:10 發表

啲字拆開我完全睇得明,夾埋一齊就唔識點解
有時我係鴿派,
就算10個新人9隻係鬼,
都係會死錯人喔

其實用支玩具去改到變支真野, 唔係直接買支真野重易攪D咩?? BTW, 用玩具去改到變支真野完全唔合邏輯囉...

引用:
原帖由 faihk 於 16-8-2018 02:06 發表
其實用支玩具去改到變支真野, 唔係直接買支真野重易攪D咩?? BTW, 用玩具去改到變支真野完全唔合邏輯囉...
我相信我同C Hing的真槍定義是相同的,就是9mm的槍,可以打9mm的火藥子彈.
但在香港法律上,可發射動能超過2J的玩具槍,視為真槍.
所以佢地所說真槍,並不是我們所說的真槍.

引用:
原帖由 kornhill401 於 16-8-2018 14:05 發表

我相信我同C Hing的真槍定義是相同的,就是9mm的槍,可以打9mm的火藥子彈.
但在香港法律上,可發射動能超過2J的玩具槍,視為真槍.
所以佢地所說真槍,並不是我們所說的真槍.
法例入面冇"真槍"呢個名詞,只有"槍械(arms)" 同 "火器(firearms)".
所有大過兩招既嘢都叫"槍械", "槍械"入面打火藥嗰D叫"火器"
非火器類槍械同火器最大既分別係前者只係發射部分既零件受管制, 但後者就所有零件都受管制, 除非該零件唔係特別設計俾火器用(譬如 grip 片 螺絲)
一般人講真槍就係指火器.

哈~~似乎真的釣到條魚la....

引用:
原帖由 Xgun 於 16-8-2018 14:44 發表

法例入面冇"真槍"呢個名詞,只有"槍械(arms)" 同 "火器(firearms)".
所有大過兩招既嘢都叫"槍械", "槍械"入面打火藥嗰D叫"火器"
非火器類槍械同火器最大既分別係前者只係發射部分既零件受管制, 但 ...
Yes, 就算支玩具比佢改到OVER 2J都重係玩具一支, 只係唔係合法玩具咁姐.

引用:
原帖由 queen 於 16-8-2018 18:16 發表
哈~~似乎真的釣到條魚la....
咩魚?

引用:
原帖由 Xgun 於 16-8-2018 14:44 發表

非火器類槍械同火器最大既分別係前者只係發射部分既零件受管制, 但 ...
謝謝C Hing給予有關知識.

24 12
發新話題