46 1234
發新話題

10艘沉沒二戰英艦 遭中國船當廢鐵盜撈牟利

10艘沉沒二戰英艦 遭中國船當廢鐵盜撈牟利

英國人就是這樣,自己去搶人家的,就放出來自吹自擂,大家可以到大英贓(博)物館看看有多少從中東,印度等各地墓地搶回來的贓物。
但是現在國力不行了,保護不了自己的墓地,就說甚麼「惡毒與可怕」。

我吥!!

4 個讚好! TOP

刨墳剉屍盜墓呢家嘢,中國人最在行。
東漢末年,曹操設「發丘中郎將」同「摸金校尉」,專司盜墓,而且是真正的軍職。
厲害了,盜墓國。
引用:
原帖由 c6250 於 19-8-2018 16:02 發表
英國人就是這樣,自己去搶人家的,就放出來自吹自擂,大家可以到大英贓(博)物館看看有多少從中東,印度等各地墓地搶回來的贓物。
但是現在國力不行了,保護不了自己的墓地,就說甚麼「惡毒與可怕」。

我吥!!
究竟世界上還有神嗎?

引用:
原帖由 48191 於 19-8-2018 16:24 發表
刨墳剉屍盜墓呢家嘢,中國人最在行。
東漢末年,曹操設「發丘中郎將」同「摸金校尉」,專司盜墓,而且是真正的軍職。
厲害了,盜墓國。
這就是真小人與僞君子的分別。
雖然都是天下烏鴉一般黑。

世界大戰曆吏! 班仆街大陸佬為左錢乜都夠膽死做! 家下偷鐡新聞又變成英國曆吏! 身為中國人都覺得羞恥...

我宜家信我叔講! 之前大陸有批木家私, 我叔話千其唔好買, 因為係用偷回來棺材變木料造出來!

老老實實,中國某程度上亦靠英美艦隊擊敗日本而提早由日本皇軍手上得到解放,今日盜竊昔日恩人墓地在中國文化入面義理人情都講唔通

引用:
原帖由 rho837 於 19-8-2018 17:16 發表
我宜家信我叔講! 之前大陸有批木家私, 我叔話千其唔好買, 因為係用偷回來棺材變木料造出來!
廣西收返黎果d?

也不是這個問題,已經列為「戰爭公墓」(War Grave)的沉船,是眾所軍人/ 士兵的最後安息地,這些人是為了保家衞國而捐軀。中國人走去為咗收爛鐵而搞人哋公墓,連衆多屍骨一齊撈上嚟。爛鐵值幾多錢?定好L等錢駛?
夠薑就撈USS Arizona吖嘛!
中國人的無恥並無下限。
引用:
原帖由 c6250 於 19-8-2018 16:31 發表

這就是真小人與僞君子的分別。
雖然都是天下烏鴉一般黑。
究竟世界上還有神嗎?

莫非你有份撈?
引用:
原帖由 JBL 於 19-8-2018 18:05 發表

包括我在內.....
究竟世界上還有神嗎?

引用:
原帖由 48191 於 19-8-2018 17:55 發表
也不是這個問題,已經列為「戰爭公墓」(War Grave)的沉船,是眾所軍人/ 士兵的最後安息地,這些人是為了保家衞國而捐軀。中國人走去為咗收爛鐵而搞人哋公墓。爛鐵值幾多錢?定好L等錢駛?
中國 ...
還不都是盜墓賊的行徑。
洗劫人家帝皇,人民的陵墓真的比盜撈戰争公墓來得清高?
把別人的財物據為己有就是賊。現在是老賊凋零,大喊遭壯賊洗劫而矣。
不為老賊而悲,亦不以壯賊為榮。

講到英國咁尊重陣亡軍人,但由得佢屍沈大海,
又唔打撈殘骸 ?

話分兩頭 有時好在英國佬搶左d搶文物返去 先令文物避過戰亂etc
唔係話要幫英國佬講說話 睇下伊拉克班is生蕃

首先,你要明白War Grave 如何定義:
https://en.m.wikipedia.org/wiki/War_grave
其次,英國係有相關法令去保護「War Grave」
Protection of Military Remains Act 1986
https://en.m.wikipedia.org/wiki/ ... ry_Remains_Act_1986
而不是「由得佢屍沉大海」。
如果仍然不太明白,就參照番「USS Arizona」的案例。
以現今技術,要打撈一隻沉沒超過60-70年的巨型戰列艦,以又能確保整艘船船體上水時不會瓦解,似乎係冇可能做到
但今次不同的是,這班「撈廢鐵」的芝麻人根本不在意船體完整與否。
引用:
原帖由 Jonny.R 於 19-8-2018 19:53 發表
講到英國咁尊重陣亡軍人,但由得佢屍沈大海,
又唔打撈殘骸 ?
究竟世界上還有神嗎?

46 1234
發新話題