31 123
發新話題

[認真] Wargame 的意義...

Wargame 的意義...

本人玩WarGame 既時期,其實都係斷斷續續...開始對Wargame 既野,概念愈來愈模糊....

新手時期:む好想買+改好多槍同裝備めむ想打中好多既人めむ想係WARGAME 場上建立自己形象+名望めむ唔想咁快死めむ開始學改槍整槍めむ想好快成為一名老手...め

玩左一段時期:む喔,有Game 打?搵支射得出既槍就落場了!め む10 幾槍都打唔中嗎?打多20槍吧!めむ完左場GAME? 下次有機會再打(可能同好多GAME友打過一次就從此不見)めむ覺得無論投入幾多$係WARGAME,大家都係UNDER 一個Rules(中槍死)(其實打唔打得中人,人地認唔認死同火力大小唔會有太大關係,相信好多人都明)めむ想做番新手めむ打完場GAME,行返出個門口,又係要再次面對返呢個殘酷既香港社會,覺得打完GAME好空虛。。。め

Wargame 究竟可以比到D咩我(地)? 我呢一刻真係唔知...以前初玩,比家人話將來唔玩就浪費曬D錢,而本人當時初玩好斬釘截鐵同家人講:我一定長期咁玩落去,宜家...真係好模糊...

係香港呢個地方打GAME 打得好叻好叻...有用咩!CGF會知道我好鐘意WARGAME 嗎?其他會知道我對WARGAME 好有熱誠嗎?

我好亂...究竟Wargame 係D 咩?我對WARGAME 愈來愈陌生

同自己做個百份比%先, 再照單執藥,揾返同channel朋友,
甘樣玩會玩得開心D, 慳錢D  ……

1)        落場爛砌戰鬥型
2)        FULL GEAR 行山影相 好有型
3)        神台恭奉PO相砌模型
4)        全真教弟子, 高收視率厄LIKE 型
5)        聯誼吹水交際型

1 個讚好! TOP

我愈玩D裝備愈簡單。當同朋友聯誼。

如果我仲玩緊wargame,依我性格應該係可能會其實一定係只會越玩越貴。
---
原本想講即使是不起眼劍聖亦是最強,不過漫畫未到我想要講章節。主角對挑戰者吐槽,單挑決鬥又唔係屠龍(主角係肉身人),駛唔駛用到聖劍。

砌下神台玩具算

引用:
原帖由 keane 於 20-8-2018 20:06 發表
同自己做個百份比%先, 再照單執藥,揾返同channel朋友,

4)        全真教弟子, 高收視率厄LIKE 型 ...
80 Percent (1) 5 Percent(2) 5 Percent(3) 10 Percent(5),個問題係,我既境況,已經唔係呢5個問題既野,係Wargame 同生活果種連結性出現左問題...,係逐漸覺得無論我呢個興趣係幾大都好,覺得佢無助我改善生活,甚至比唔到我初玩時既成就感,即使係係Wargame 埸上打到人都好...如果一個人玩Wargame 佢係由想追求成就感至到得到成就感,之後再到得唔到滿足感,咁究竟Wargame係乜野...

尤其是香港地,你對呢行有熱誠?由玩到研究,甚至入行...Wargame可以比到D咩我地?Wargame 既前境係點?我真係唔清楚...

好可能Wargame 就正如名字本身一樣係Game 一樣...隨時可以GAMEOVER....

我係想知有無師兄同我有過同一困局...

呢個問題代入任何興趣個答案都係差唔多
因為呢度係香港 講錢唔講心
所以睇開d喇

而家我同fd都係hea玩聚舊吹下水
有閒錢就買槍執得靚靚仔仔滿足下自己

擼過碌野,爽過射過(啲白白地色既物體射唔射埋牆另一回事)
玩具槍呢種同自慰差唔多既事,起碼都叫開心過何必介懷呢施主
http://www.wargamehk.com/cgf/viewthread.php?tid=120693&extra=page%3D1
閱讀權限20還真不容易, 呃權限亂吹, 不用太上心

點解我冇思考過意義呢回事

我一路都係打game為副 玩槍為主
買槍 砌唔同款幾開心
係宜家唔夠腳打game 買完都試唔到啫

其實我覺得唔洗諗什麼意義
開心咪繼續玩 唔開心咪唔玩
wargame作為興趣/運動 可以帶黎快樂就可以了 不必為佢強加意義
即使係打藍球 踢波一樣 都可以遇到你講o既交叉點 打到街場皇者又點? 打波比到D咩你? 又或者打機勁勁地咁 咁比到D咩你?

如果要講意義 好似我咁 得個買字砌字仲無意義
我都成日望住成櫃槍 心入面一路計緊喱度幾多錢 問自己係咪要收手
但我玩槍好開心呀 整槍 保養 裝裝拆拆我覺得滿足
如果成日諗住玩槍洗咁多錢為咩 有咩意思 做人好辛苦

所以 作為興趣o既 自己開心 負擔得到 又唔係咩傷天害理o既事 何樂而不為呢?
好似你中意打game 可以join下唔同團 唔同group 唔少都有定期game打
可能會識到朋友會玩戰術 一齊練下 可能咁打game又有另一種感覺

打game的確比唔到D咩你 但開心就好了 識到班朋友更好 咁已經足夠
當有日你發現打game 玩槍再一D都唔開心 相信亦無需要搵意義了

引用:
原帖由 keane 於 20-8-2018 20:06 發表

4)        全真教弟子, 高收視率厄LIKE 型 ...
1.   
1既搵我啦搵我啦

娛樂既定義就係做一些行為令自己開心快樂。
如果娛樂都要講求得著得益...開心極有限。
原創小說:黑鷲

http://ck101.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2660842&extra=page%3D3

尼啲米叫做無病呻吟

引用:
原帖由 happypony 於 20-8-2018 22:33 發表
尼啲米叫做無病呻吟
你講得ARM,你地個個都分析的對...或者可能我應該專心工作先...打GAME既野,適當時先再打。。。

31 123
發新話題