發新話題

[WA] 專業贏彈匣

引用:
原帖由 gainax 於 24-8-2018 18:13 發表

切氣結構其實唔止WA有用,印象中ksz都有只係做埋份撞針座到
WA直接唔用切氣片都打得,只係因為撞針一扑即縮後冇延長出氣令blowback力度減弱feel落唔夠爽快,
個人改過支大蛇,粗略睇過其實佢只係改左撞針組類似wa系統 ...
我意思係切氣做係彈匣上係好多問題, 阻力大又易爛, 成本又高
有切氣系統穩定性上係有好處, 特別係fullauto
但好似方仗咁, 嘩佬超輕, 咪可以用特別輕既hammer spring, 阻力夠細, 只要blowback本身順就可以唔靠額外切氣都OK
我諗PW嘩佬輕呢樣已經唔能夠期待...

反而我覺得, 只要出一條輕磅同埋向前屈, 迫住hammer既hammer spring (好似DIY加磅果種做法)
配合方仗甲(或者嘩佬夠輕), 就已經可以解決八成問題, 撞針組都唔一定要搞

回覆 16# 的帖子

印象中好似得方仗設計既夾叉滿氣後嘩佬係易打開,所以可以用細力hammer彈弓減左好多阻力, 其他系統理論上有延長出氣設計(類似鎖撞針功能唔好比hammer一扑撞針就縮得快唔夠氣完成動作blowback,

如果單靠加大力hammer 彈弓頂住撞針延長出氣時間其實又會加大blowback阻力哂氣氣温低d效果就唔好, 以WA系統改造我覺得大蛇個撞針設計都唔錯了,我改過方仗夾落大蛇到用WA系統bolt(掉轉可以講係WA系統用大蛇撞針+方仗夾 )明顯比冇切氣片WA系統+方仗夾blow back感強烈, 咁姐係WA系統去除切氣功能想打得更爽就要係撞針供氣個部分著手改造, 照版煮碗用大蛇個份就ok了,再改就成個系統改哂冇咩人肯科咁多水買成套内構改舊槍

回覆 17# 的帖子

其實個思路係跟方仗個做法, 佢個hammer spring係拍貼hammer, 只要有一條同樣形狀既輕磅hammer spring, 就可以直接靠blowback切氣

有人試過直接改用方仗火控, 唔改撞針座, 就做到個效果
http://www.arms-cool.net/forum/viewthread.php?tid=176420
我都有諗過, 但覺得風險大就無試, 依家係用大陸hammer spring(比較軟)+方仗recoil spring(好軟)+VFC彈弓尾buffer
去達到blowback阻力盡量低, recoil亦唔會太慢既效果

回覆 18# 的帖子

方仗佢個系統支撞針連住hammer走(同樣有類似延長出氣功能,hammer固定撞針行程唔會一扑即縮後) 但wa系統火控已限死左改唔到方仗份撞針連動,或者好似師兄咁講成份火控用埋佢就ok,但其實用唔到佢撞針連動hammer份組件落wa到做到同樣有佢效果?

反而師兄意思係話用hammer彈弓屈前頂住撞針?,壓低鎚之後支撞針冇比彈弓頂住先縮後理論上仲可行, 其實應該同之前提過加長支撞針頂住鎚延長扑嘩佬時間似係近似效果 另一個方法係再設計鎚到加凸版應該一樣得,總之唔行90度鎚改行大約45度, 撞針同45度鎚之間空隙要有野頂住就得要改唔難,係冇乜廠出改件

分享一下我自己的火控改動,繼續沿用WA糸統,唔計外表,最好用的匣都是原裝WA及GP當然也要配合修匣溜.
又或可翻兜一下本壇其中一垃圾post
http://www.wargamehk.com/cgf/vie ... ighlight=%2B0050100

附件

25-8-2018 10:46

1 個讚好! TOP

引用:
原帖由 0050100 於 25-8-2018 10:46 發表
分享一下我自己的火控改動,繼續沿用WA糸統,唔計外表,最好用的匣都是原裝WA及GP當然也要配合修匣溜.
又或可翻兜一下本壇其中一垃圾post
http://www.wargamehk.com/cgf/vie ... 7&highlight=%2B ...
師兄改造慨念同我諗一樣 好手工 支撞針同鎚加件係焊落去?改完效果比原來分別如何

引用:
原帖由 gainax 於 25-8-2018 09:55 發表
方仗佢個系統支撞針連住hammer走(同樣有類似延長出氣功能,hammer固定撞針行程唔會一扑即縮後) 但wa系統火控已限死左改唔到方仗份撞針連動,或者好似師兄咁講成份火控用埋佢就ok,但其實用唔到佢撞針連動hammer份組件落 ...
呢度我唔係好明, 其實WA系統枝撞針內有彈弓, 只要hammer縮後自然會縮, valve亦會彈番佢轉頭, 無必要一定好似方仗咁做
一直強調呢點係因為M4既hammer(spring)有一個特殊既問題, blowback時會將成份bolt向上頂, M4個結構, 份bolt一斜少少, 阻力就會大好多,
真鐵夠大力可以無視呢少少阻力, 但係玩具上對blowback 影響就好大
(呢個應該亦係點解當初WA M4個hammer spring要一卜即縮, 就係唔想咁大力同上夾份bolt, 但就要另加切氣機構來保證blowback動作做得完)
(可以唔拉blow插匣係另一個因素)
點解方仗可以唔用, 就係佢個valve同hammer spring都做得到好輕, 呢個最大既阻力來源夠細, 就可以細接用番個hammer控制

回覆 22# 的帖子

WA佢唔用切氣片鎖住嘩佬持續出氣,個撃䭔扑一下撞針就太快自動彈後cut氣,咁少出氣量對於叉滿氣既夾又要用咁上下硬度hammer彈弓先扑得入嘩佬,咁即時blowback冇力或直頭打唔郁了,

方仗設計個hammer頂住撞針唔會扑一下就彈後可以持續出氣,靠支煲壓低個鎚而個鎚有條彈弓拉走支撞針完成動作, 其實講到尾都係關於點樣延長出氣完成動作先cut氣問題,各系統理論上有佢設計我諗離唔開鎖嘩佬/hammer頂撞針之類方法,

至於90度鎚同45度鎚分別個人覺得45度阻力會細好多,其實如果大家有WA系統可以試試扣雞放左鎚先,然後係彈夾井申隻手指禁返凸左支撞針入去,咁個陣個撃鎚比撞針頂後左就唔係90度而變成大約70度(即直角變斜角原理)然後用另一隻手指禁住飛機底口再用手指將支bolt移後模擬blowback動作時壓低hammer,
其實就會感受到90度直角鎚係比斜角用力好多先壓得低個hammer,意味叉gas運作個陣阻力大好多哂氣去抵消阻力, 所以馬記z系統之所以表現咁突出,睇返佢hammer就係得佢做成45度仲要短身鎚,而且位置移到好後加大加長埋飛機, 不過wa系統本身當初以像真賣點所以先同方仗一樣整90度, 但方仗夾可以用軟身hammer彈弓所以bolt壓低hammer時阻力比較細氣化影響相對細,而wa既副廠用硬身彈弓仲要90度既話就明顯氣化會差一節了, 所以一係好以上面師兄咁改,一係改方仗個種低阻力夾先有顯著提升
玩過舊專業夾都知佢嘩佬比較難扑開要用加硬彈弓,如果唔改方仗個d軟嘩佬其實不如整多份新撞針同hammer配合新夾用,咁d仲有wa系統玩家例如派,#記仲會升級埋賺埋佢味幾好

引用:
原帖由 gainax 於 25-8-2018 19:09 發表
WA佢唔用切氣片鎖住嘩佬持續出氣,個撃䭔扑一下撞針就太快自動彈後cut氣,咁少出氣量對於叉滿氣既夾又要用咁上下硬度hammer彈弓先扑得入嘩佬,咁即時blowback冇力或直頭打唔郁了,

方仗設計個hammer頂住 ...
所以話個夾(嘩佬)低阻力係好重要, 只要夾低阻力=>火控低阻力=>成個blowback都低阻力
每一槍就可以慳好多氣, 氣化亦會大為改善
之前有D"測試"話方仗匣無改善, 個盲點就係度, 用同一枝打得到WA甚至PW匣既M4去打,
下下都係用咁多氣去overcome m4咁大份bolt既blowback阻力, 當然唔會有效率上既明顯改善.

WA改45度鎚既問題都一樣, 要打響WA/PW夾, 個彈弓既硬度=阻力就唔會太低, 而且45度鎚+長撞針等如比90度短左一半彈弓行程, 彈弓既硬度就無減既空間.
係WA系統上45度鎚可能係一個改動比較少同直接既solution, 但要治本, 都係要處理嘩佬硬度引發成個blowback動作阻力, 嚴重拖累用氣效率呢個問題
再進一步, 兩個approch係可以一齊用, 45度鎚+長針+超軟彈弓+超軟嘩佬

引用:
原帖由 等放工 於 25-8-2018 19:54 發表

所以話個夾(嘩佬)低阻力係好重要, 只要夾低阻力=>火控低阻力=>成個blowback都低阻力
之前有D"測試"話方仗匣無改善, 個盲點就係度, 用同一枝打得到WA甚至PW匣既M4去打, ...
是的師兄,我自己有&玩過人地支ksz/我們/v記/大蛇,
發覺佢地d hammer彈弓都有返咁上下硬度,意味扑開嘩佬需要既力度唔細,用左硬彈弓雖然延長出氣blowback力度大左但壓低hammer既阻力同樣相對大左其實係雙刃刀,冬天氣溫低d就睇到明顯分別,所以用得硬彈弓又唔係火控到改良降低阻力,氣化上係有個樽頸位突破唔到,
我之前搞過之豬P改低阻力再偷少少短行程(磨順+偷薄左支煲降阻力同屈弱少少hammer彈弓再cut短回膛彈弓),冬天同方仗支打順左比較,個暢順度係相當甚至rof仲快d因煲輕,用同一隻夾打凍左返叉幾次一雞清亦無問題,只係用WA夾同切氣片有咁既效果比原裝唔改爽好多可見阻力影響之大,我大蛇個支原裝用超硬hammer&回膛彈弓就算用方仗夾打空槍都打唔郁 但之後照樣改就爽哂

所以真係要突破氣化就要不斷諗計降低阻力同出氣設計著手,
我諗而家馬記系統最順+方仗夾低阻力,如果結合到可能以後做gbb又有突破

引用:
原帖由 gainax 於 26-8-2018 01:49 發表

是的師兄,我自己有&玩過人地支ksz/我們/v記/大蛇,
發覺佢地d hammer彈弓都有返咁上下硬度,意味扑開嘩佬需要既力度唔細,用左硬彈弓雖然延長出氣blowback力度大左但壓低hammer既阻力同樣相對大左其實係雙刃刀,冬天氣 ...
M4 GBB有個原罪, 個結構要像真, 係玩具GBB上就係阻力偏大同無效率
如果要好似馬記咁玩具結構, 要動作順暢可靠唔算難
方仗approach仲有個好處係想搞像真機構+動作, 大blowback, 都一樣ok
我個人懷疑佢個擊鎚+撞針設計純粹係為專利問題而改, 用番WA結構功能上都唔會有問題

引用:
原帖由 等放工 於 25-8-2018 19:54 發表

之前有D"測試"話方仗匣無改善, 個盲點就係度, 用同一枝打得到WA甚至PW匣既M4去打, ...
有冇想過另一茅塞就在pw匣,當時沒錯它的優點在於外觀,汽化,重量,但忘了因wa系統公差問題如使用pw匣須吃較重比的擊錘彈弓,
一般wa或gp只須120%已足夠,但pw 是須要配合150或以上,夏天還須用上更硬,最後為配合須要,枝枝都變了夏天專用槍.

引用:
原帖由 等放工 於 26-8-2018 02:10 發表

M4 GBB有個原罪, 個結構要像真, 係玩具GBB上就係阻力偏大同無效率
如果要好似馬記咁玩具結構, 要動作順暢可靠唔算難
方仗approach仲有個好處係想搞像真機構+動作, 大blowback, 都一樣ok
我個人懷疑佢個擊鎚+撞針 ...
AR系統做係gbb到要保持高像真又keep到高性能難度都幾高下
原因都因為佢槍身細內部零件局限左,又有尾通易令支bolt撬起增加阻力同多左Buffer設計多幾十克負重

睇返而家後期d較新系統,馬記佢係捨棄像真設計完全為運作硏發,性能同爽度先有突破表現
方仗系統就平衡一d 像真同性能都有唔錯表現,可以靠改件同執位再提升外觀同爽度,
V記内外就最似真鐵但相對氣化同blowback爽度係呢3支入面就冇咁好了,比較需要多d調整氣化咁爽度自然提高,
不過要改既話都改到方仗夾有個解決方案

講返WA雖然舊設計dhammer撞針唔係話差,只係十年都冇乜改過不進則退,d副廠可以再改內構做得好D但又冇乜見有做
最多牌子出WA系統槍同件但就冇幾多間硏發改結構 ...如果有改套新內構唔洗下下DIY自已改咁麻煩,
以wa系統多件多款要平有平要殼靚有殼靚返生都得,手上D#記用家應該好想要吧

引用:
原帖由 0050100 於 26-8-2018 09:46 發表

有冇想過另一茅塞就在pw匣,當時沒錯它的優點在於外觀,汽化,重量,但忘了因wa系統公差問題如使用pw匣須吃較重比的擊錘彈弓,
一般wa或gp只須120%已足夠,但pw 是須要配合150或以上,夏天還須用上更硬,最後為配 ...
印象中佢D初版鋁蕊嘩佬我有2隻都扑到變型卡住左,就知佢要用幾硬彈弓先扑開穩定出氣特別係夏天

引用:
原帖由 gainax 於 26-8-2018 10:24 發表

AR系統做係gbb到要保持高像真又keep到高性能難度都幾高下
原因都因為佢槍身細內部零件局限左,又有尾通易令支bolt撬起增加阻力同多左Buffer設計多幾十克負重

睇返而家後期d較新系統,馬記佢係捨棄像真設計完全為 ...
Wa系統之死並不是主廠原因,應算是雜廠參入而衍生太多公差問題,我們玩的根本已不算是原廠設定與規格.
建議師兄別常提的像真與比較,亦不見得對玩具槍有助健康發展。

發新話題