17 12
發新話題

[認真] 跪求有 影音 或 IT 相關知識既師兄請教

跪求有 影音 或 IT 相關知識既師兄請教

小弟之前用早兩年前買左部 海X 50" 4K 電視, 一直都覺得幾好用. 主要係佢可以食到好多影片格式.
小弟會將下載左既電影落外置硬碟機後, 再經USB線出去部電視度睇. 但自從部電視俾囝囝整壞後, 我再買過另一部新既. (今次係泡菜三叔)
我都知除祖國機外, 其他日韓牌子都唔會食到一般下載既影片. 想請問有冇類似外加一個多媒體播放器再由HDMI出去郭電視睇得返我硬碟既戲呢?
現在情況是外置硬碟直駁三叔電視 ( 但只有畫, 冇聲 ) 因聲音格式唔支援..
感謝...

找個能播usb藍光/DVD播放機

順勢轉玩投影機,有平有貴有國產。

引用:
原帖由 joeyjordisonhin 於 23-8-2018 14:11 發表
小弟之前用早兩年前買左部 海X 50" 4K 電視, 一直都覺得幾好用. 主要係佢可以食到好多影片格式.
小弟會將下載左既電影落外置硬碟機後, 再經USB線出去部電視度睇. 但自從 ...
請問三叔電視什麼型號? 有無試過update firmware?

如果update完update firmware都唔得話, 可拎埋隻外置HDD去鋪頭試下
「Reality is a prison, Your mind can set you free.」

復雜d可以買隻NAS, 利用NAS的software播video,
好處係你屋企其他device如手機/ipad等等都可經wifi睇戲.

簡單d可以買部4K藍光播放機, 插隻HDD落去就得了,
不過小弟未試過係咪所有video都support到
「Reality is a prison, Your mind can set you free.」

引用:
原帖由 hi202020ch 於 23-8-2018 14:19 發表
找個能播usb藍光/DVD播放機
師兄意思係外置硬碟駁藍光碟機再出電視?

引用:
原帖由 reniless 於 23-8-2018 14:59 發表
順勢轉玩投影機,有平有貴有國產。
投影我麻麻地..

引用:
原帖由 2slow 於 23-8-2018 15:23 發表

請問三叔電視什麼型號? 有無試過update firmware?

如果update完update firmware都唔得話, 可拎埋隻外置HDD去鋪頭試下
我果部係平MODEL NU7100

引用:
原帖由 2slow 於 23-8-2018 15:31 發表
復雜d可以買隻NAS, 利用NAS的software播video,
好處係你屋企其他device如手機/ipad等等都可經wifi睇戲.

簡單d可以買部4K藍光播放機, 插隻HDD落去就得了,
不過小弟未試過係咪所有video都support到
即係同reniless兄既方法一樣? 原來可以架?

引用:
原帖由 joeyjordisonhin 於 23-8-2018 16:05 發表

即係同reniless兄既方法一樣? 原來可以架?
"插上移動硬碟或U盤看本地電影
強悍的本地視頻播放功能,通過連接移動硬碟或U盤即可播放本地電影,支持市面上幾乎所有的視頻格式,如4K解析度片源,MKV、AVI、MP4、MOV、藍光高清視頻"

引用:
原帖由 joeyjordisonhin 於 23-8-2018 16:03 發表

我果部係平MODEL NU7100
呢度有寫support咩format...
https://www.samsung.com/hk_en/support/tv-audio-video/samsung-tv-how-do-i-play-media-files-in-usb-devices/

不過比幾舊水買部盒子算啦

我都係用Samsung
但係其實大部份都播到
mkv、mp4、rmvb、ts、avi.....

引用:
原帖由 2slow 於 23-8-2018 16:07 發表

"插上移動硬碟或U盤看本地電影
強悍的本地視頻播放功能,通過連接移動硬碟或U盤即可播放本地電影,支持市面上幾乎所有的視頻格式,如4K解析度片源,MKV、AVI、MP4、MOV、藍光高清視頻"

http://www.unblockte ...
正呀!! I LOVE YOU SLOW兄
今晚出去睇下先

引用:
原帖由 2slow 於 23-8-2018 16:10 發表

呢度有寫support咩format...
https://www.samsung.com/hk_en/su ... les-in-usb-devices/

不過比幾舊水買部盒子算啦
好詳細! 我都係用簡單方法岩我 ( 盒子)

引用:
原帖由 tf141 於 23-8-2018 16:13 發表
我都係用Samsung
但係其實大部份都播到
mkv、mp4、rmvb、ts、avi.....
但我大部既片都只有畫冇聲..有聲果D又唔係套戲既對白, 而係類似製作人解說之類既聲音檔...

17 12
發新話題